Ερευνα: Το 60% των Ελλήνων θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα

Αναμενόμενα είναι τα στοιχεία έρευνας που δείχνει ότι το 60% των Ελλήνων θέλουν να φύγουν από την χώρα και να βρουν δουλειά στο εξωτερικό, αν κρίνει κανείς ότι η διεφθαρμένη πολιτικοικονομική εξουσία επιχειρεί να σαρώσει τους πάντες και τα πάντα ώστε να επιβιώσει, χωρίς να δίνει δεκάρα για τις ανθρώπινες ζωές παρά μόνη για κέρδη και ζημιές. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας με τίτλο «Αποκωδικοποιώντας το Παγκόσμιο Ταλέντο» που διεξήγαγαν οι εταιρείες The Boston Consulting Group και The Network, καθώς και η skywalker.gr για την Ελλάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων εμφανίζονται πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τη χώρα και να αναζητήσουν τη τύχη τους στο εξωτερικό. Το ποσοστό των Ελλήνων που δήλωσαν ότι προτιμούν να μετακομίσουν στο εξωτερικό αγγίζει το 60%, έναντι του παγκόσμιου μέσου όρου που είναι 64%, με τη νεολαία να εμφανίζεται περισσότερο «συγκρατημένη» και να προτιμά την εύρεση εργασίας στη χώρα.
 
Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου συμμετείχαν 1.235 άτομα από την Ελλάδα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Απρίλιο έως τέλη Νοεμβρίου 2014.
 
Αναλυτικά, η οικονομική αβεβαιότητα είναι αυτή που ωθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων να προτιμούν τη μετανάστευση και την αναζήτηση εργασίας σε χώρες του εξωτερικού. Παράλληλα, οι καλύτερες ευκαιρίες σταδιοδρομίας και καλύτερο βιοτικό επίπεδο, αποτελούν τον δεύτερο και τον τρίτο λόγο αντίστοιχα.
 
Όσον αφορά τα κριτήρια των Ελλήνων που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, έχουν να κάνουν με την εκτίμηση που δείχνει ο εργοδότης για τη δουλειά του εργαζόμενου, η οποία κατατάσσεται πρώτη προτεραιότητα. Αντανακλώντας το δύσκολο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, η οικονομική σταθερότητα της εταιρείας κατατάσσεται ως δεύτερο ζητούμενο.
 
Ο Βασίλης Αντωνιάδης, επικεφαλής της BCG στην Αθήνα, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στην Ελλάδα, οι νέοι δείχνουν προτίμηση για εύρεση εργασίας στη χώρα τους σε υψηλότερο ποσοστό από άλλες χώρες και το βασικό κίνητρο για αναζήτηση ευκαιριών είναι η εκτίμηση της δουλειάς τους από τους εργοδότες».
 
Από την έρευνα προκύπτει ότι η νέα γενιά Ελλήνων (21-30 ετών) επιθυμεί να παραμείνει στην Ελλάδα περισσότερο από τον μέσο όρο.
 
Μόνο 5% των Ελλήνων ερωτηθέντων ήδη ζουν στο εξωτερικό, ενώ 55% επιπλέον ερωτηθέντες θα μετακόμιζαν στο εξωτερικό για δουλειά, ποσοστά χαμηλότερα από τον μέσο όρο.
 
Όσον αφορά τις χώρες προτίμησης των ερωτηθέντων είναι οι αγγλόφωνες Μ. Βρετανία, με ποσοστό 18% στη πρώτη θέση, οι ΗΠΑ με ποσοστό 12% και στην τρίτη θέση η οικονομικά σταθερή Ελβετία, με ποσοστό 13% στη δεύτερη. Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Ιταλία, Καναδάς, Κύπρος και Μεξικό.
 
Εκτός από τους Έλληνες όμως που εκφράζουν επιθυμία να εργαστούν σε αυτές τις χώρες, υπάρχουν και κάτοικοι άλλων χωρών, οι οποίοι επιθυμούν να έρθουν για δουλειά στην Ελλάδα. Μεταξύ των πρώτων δέκα χωρών, τρία κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Φινλανδία (3η θέση), Γαλλία (5η θέση), και Ολλανδία (7η θέση).
 

 

Φιλότιμοι και όχι φιλάργυροι εργαζόμενοι
Από την έρευνα προκύπτει ότι αυτό που κάνει τους Έλληνες χαρούμενους, σχετικά με την εργασία τους, δεν είναι η καλή ανταμοιβή, αφού ο καλός μισθός τοποθετείται τελευταίος στη λίστα των 10 σημαντικότερων κινήτρων. Πρώτο σε σημασία είναι η εκτίμηση του εργοδότη για τη δουλειά του εργαζόμενου, δεύτερο η οικονομική σταθερότητα της εταιρείας και τρίτο πόσο ενδιαφέρον είναι το αντικείμενο εργασίας. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης, οι καλές σχέσεις με τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους, η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, το δημιουργικό και καινοτόμο εργασιακό περιβάλλον και η αίσθηση επαγγελματικής ασφάλειας συμπληρώνουν τα σημαντικότερα κίνητρα.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με την παγκόσμια αγορά εργασίας έδειξαν ότι το ποσοστό 64% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ήδη ζουν ή είναι πρόθυμοι να μετακομίσουν στο εξωτερικό για εργασία.
 
Παράλληλα, σημειώνεται ότι η έρευνα διεξήχθη σε 189 χώρες από την The Boston Consulting Group, μία από τις κορυφαίες εταιρείες συμβούλων και τη The Network, το παγκόσμιο δίκτυο, στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 50 κορυφαία job sites. Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 200.000 ερωτώμενοι παγκοσμίως, ενώ 50 άτομα από όσους απάντησαν στο ερωτηματολόγιο κλήθηκαν σε συνέντευξη για την εις βάθος διερεύνηση των απαντήσεών τους. Στις συνεντεύξεις συμμετείχαν μηχανικοί, γιατροί-ερευνητές, project managers και δημόσιοι υπάλληλοι.
 
Το 64% των ερωτηθέντων απαντώντας στην ερώτηση γιατί θα μετακόμιζαν στο εξωτερικό αναφέρουν, ως κύριο λόγο, τη διεύρυνση της προσωπικής και απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Όσον αφορά στο τι θα τους ικανοποιούσε στην εργασία, απλά θέματα αναφέρονται ως πιο σημαντικά. Έτσι η εκτίμηση του εργοδότη για τη δουλειά του εργαζόμενου και οι καλές σχέσεις με τους συναδέλφους βρίσκονται στις πρώτες δύο θέσεις.
 
Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί παγκοσμίως είναι οι  ΗΠΑ, με ποσοστό 42% , την οποία ακολουθούν η Μεγάλη Βρετανία, με ποσοστό 37% και ο Καναδάς, με ποσοστό 35%. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Γερμανία , με ποσοστό 33% και ευρωπαϊκές χώρες, που είτε έχουν ισχυρές οικονομίες είτε είναι γνωστές για την πολιτισμική τους προσφορά (ή και τα δύο).
 
Αντίστοιχα, το Λονδίνο, με ποσοστό 16%, η Νέα Υόρκη, με ποσοστό 12,2% και το Παρίσι, με ποσοστό 8,9% είναι οι πιο ελκυστικές πόλεις προορισμού παγκοσμίως.
 

danioliptes.gr