Θα τα πάρουν τα λεφτά τους τα θύματα του σκανδάλου ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ;

Χιλιάδες άνθρωποι που είδαν τις οικονομίες τους να αρπάζονται επειδή επένδυσαν, πέφτοντας θύματα της πυραμιδοειδούς αλυσίδας της Ασπίς Πρόνοια περιμένουν ακόμη να πάρουν τα χρήματά τους πίσω, αλλά προς το παρόν κανείς στην επίσημη Πολιτεία δεν φαίνεται να ασχολείται με το πρόβλημά τους παρότι ο ιδιοκτήτης της, Παύλος Ψωμιάδης, παραμένει εδώ και ένα χρόνο στη φυλακή. 

 

Ο Σύλλογός μας ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις τους ασφαλισμένους αλλά και όσους επένδυσαν σε προγράμματα της Ασπίς Πρόνοια. 

 

Σύο συγκεντρώσεις του Συλλόγου Ζημιωθέντων της Ασπίς Πρόνοια πραγματοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη την Δευτέρα 01/12/2014 και στην Αθήνα την Τετάρτη 10/12/2014.

Στις συγκεντρώσεις αναλύθηκαν όλες οι πρόσφατες εξελίξεις και καθορίστηκε το πλαίσιο δράσης από εδώ και στο εξής. Πιο συγκεκριμένα: 

 

• Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αν και φωτογραφίζει τις ευθύνες του Ελληνικού Δημοσίου για την πλημμελή εποπτεία, εντούτοις μετακυλύει την αποζημιωτική ευθύνη στο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής το οποίο θα πρέπει να πληρώσει το 70% των υποχρεώσεων του Ομίλου προς τους ασφαλισμένους πέραν του προϊόντος της εκκαθάρισης (νόμος 3867) 

 

• Η δικαστική διεκδίκηση ίσως μπορέσει να συνεχιστεί στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύντομα θα γνωρίζουμε αν έχουν εξαντληθεί τα ένδικα μέσα στην Ελλάδα κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την συνέχεια. 

 

• Η απόφαση του ΣτΕ ισχυροποιεί τον νόμο 3867, τον κρίνει συνταγματικό και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οπότε υποχρέωση της πολιτείας αποτελεί η εφαρμογή του νόμου και η διευκόλυνση της ενάρξεώς του. 

 

• Ο Σύλλογός Ζημιωθέντων διεκδικεί την άμεση εφαρμογή του νόμου και προτείνει: 

 

1. Άρση των εμποδίων της διαδικασίας εκκαθάρισης μέσω τροπολογιών που θα ανατρέψουν τα κυρωτικά μέτρα που καταστρατηγούν το προνόμιο των ασφαλισμένων έναντι του Δημοσίου. Ο ασφαλιστικός νόμος προβλέπει ξεκάθαρα ότι το προνόμιο των ασφαλισμένων προηγείται των υποχρεώσεων απέναντι στο Δημόσιο. Εφόσον διευκολυνθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. 

 

2. Εκκίνηση πληρωμών από το Εγγυητικό Κεφάλαιο μέσω των πόρων που διαθέτει, έστω κι αν αυτοί είναι ελάχιστοι. 

 

3. Διευκόλυνση κεφαλαιοποίησης του Εγγυητικού Κεφαλαίου μέσω εύρεσης πόρων χρηματοδότησης, όπως δανειοδότηση από τις συστημικές τράπεζες, έκδοση ομολογιακού δανείου κλπ 

 

4. Το συντομότερο δυνατόν να ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμών και από τα διαθέσιμα κεφάλαια της εκκαθάρισης 

 

• Ταυτόχρονα ζητήθηκε από τους συμμετάσχοντες να δραστηριοποιηθούν κοντά στον Σύλλογο δρομολογώντας επαφές με πολιτικά πρόσωπα ή άλλα κέντρα επιρροής ή συμμετέχοντας σε ομάδες που θα επισκεφθούν πολιτικά πρόσωπα για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη επίσπευση των διαδικασιών.. 

 

• Ζητήθηκε επίσης η οικονομική συνδρομή των μελών μέσω της ετήσιας συνδρομής των 40€, η οποία αποτελεί το μόνο έσοδο του Συλλόγου και τον μόνο τρόπο επιβίωσης του αγώνα μας προς την τελική δικαίωση.

 

danioliptes.gr