Αδύνατη η εθνικοποίηση των τραπεζών

Ποιοι οι 8 λόγοι

 

Πιο πιθανό το μεικτό μετοχικό σχήμα Εθνικοποίηση τραπεζών, ένα επιχείρημα που ακούγεται όλο και από λιγότερους έλληνες πολιτικούς. Ωστόσο, ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποδέχεται την εθνικοποίηση των τραπεζών, όπως έχει αποφασίσει στην κεντρική του επιτροπή.

Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει εθνικοποίηση τραπεζών; 1) Γιατί οι ξένοι και έλληνες επενδυτές έχουν επενδύσει σωρευτικά 11,4 δισ. ευρώ σε αυξήσεις κεφαλαίου και το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να αψηφήσει τον μετοχικό ρόλο των ιδιωτών επενδυτών.

 

2) Ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους των warrants να αποκτήσουν τον έλεγχο των τραπεζών. Ο νόμος δεν μπορεί να παραβιαστεί γιατί τα warrants είναι υπαρκτό παράγωγο που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο, πραγματοποιούνται καθημερινώς αγοραπωλησίες.

 

3) Η εθνικοποίηση δεν θα επιτρέψει ποτέ στο ελληνικό κράτος να ανακτήσει τα κεφάλαια που επένδυσε μέσω του ΤΧΣ, περίπου 25 δισ. ευρώ και μαζί με τα funding gap περίπου 39 δισ. ευρώ. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να ανακτήσει τουλάχιστον 25 δισ. κεφαλαίων το ΤΧΣ είναι μέσω της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης.

 

4) Τράπεζες όπως η Eurobank, διαθέτουν 65% ιδιώτες μετόχους. Κατά μέσο όρο το 55% των ελληνικών τραπεζών το κατέχει το ΤΧΣ και το 45% οι ιδιώτες επενδυτές. Αν αποφασιζόταν εθνικοποίηση στις τράπεζες, το χρηματιστήριο θα κατέρρεε, εξέλιξη που θα οδηγούσε στην καταστροφή οποιουδήποτε σχεδίου… ανάπτυξης της κυβέρνησης.

 

5) Η ΕΚΤ είναι ο άμεσος επόπτης των ελληνικών τραπεζών. Αν και δεν παρεμβαίνει άμεσα στον μετοχικό χαρακτήρα μιας τράπεζας είναι 100% βέβαιο ότι θα ετίθετο θέμα state aid δηλαδή κρατικής βοήθειας και θα περιέπλεκε τις σχέσεις Ελλάδος με την DGCom.

 

6) Η ΕΚΤ είναι 100% βέβαιο ότι θα διενεργούσε πολλούς αυστηρούς ελέγχους ώστε να αποτραπεί ο κρατικός παρεμβατισμός.

 

7) Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Standard and Poor’s θα υποβάθμιζαν άμεσα και δραματικά την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών.

 

8) Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος αν κρατικοποιηθεί θα έχανε την αξιοπιστία του και θα περνούσε σε καθεστώς ανυποληψίας.

 

Με αριστερή κυβέρνηση ένα σχήμα που θα μπορούσε να λειτουργήσει είναι μεικτή συμμετοχή ιδιωτών που θα έχουν την πλειοψηφία, με το κράτος που θα είναι μέτοχος μειοψηφίας.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ