«Καλυμμένες» από την ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες

Στο χειρότερο σενάριο θα έχουν μέσω ELA 44 δισ. ρευστότητα για 6 μήνες

 

Η ΕΚΤ δεν θα “αδειάσει” τις ελληνικές τράπεζες ακόμη και αν στις 2 Μαρτίου η Ελλάδα βρίσκεται… ξεκρέμαστη, δηλαδή δεν έχει υπάρξει νέα παράταση μνημονίου ή δεν έχει υπογραφεί η ECCL γραμμή, η νέα πιστωτική γραμμή που αποτελεί ουσιαστικά ένα μνημόνιο.

 

Οι 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες είναι συστημικές όχι μόνο εντός Ελλάδος αλλά και στην Ευρώπη. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί 44 δισ. και έναντι αυτών έχουν καταθέσει ως εγγύηση 105 δισεκ. ευρώ. Η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ είναι επιβεβλημένη γιατί οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι 162,5 με 163 δισ. και τα δάνεια 213 δισεκ. δηλαδή υπάρχει ένα χάσμα περίπου 50 δισεκ. που καλύπτεται από την ρευστότητα που παρέχει το ευρωσύστημα, χωρίς ELA στην παρούσα φάση που σχεδόν έχει μηδενιστεί.

 

Το χάσμα αυτό καλύπτεται με τα 44 δισ. της ρευστότητας της ΕΚΤ και τα υπόλοιπα 6 δισεκ. από εκδόσεις τραπεζών, διατραπεζικά repos και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

 

Είναι προφανές ότι όσο οι τράπεζες χρωστούν ρευστότητα στην ΕΚΤ, όσο υπάρχει το χάσμα δανείων προς καταθέσεις και όσο οι τράπεζες είναι απομονωμένες από τις αγορές, δεν θα δανείσουν την ελληνική οικονομία.

 

Η ΕΚΤ δεν θα “αδειάσει” τις ελληνικές τράπεζες αν δεν υπάρξει π.χ. μνημόνιο ή ECCL γραμμή, δηλαδή νέα πιστωτική γραμμή που επίσης είναι μνημόνιο.

 

Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σενάριο ακραίο έρθει σε ρήξη με την Τρόικα, η ΕΚΤ θα οδηγήσει τις ελληνικές τράπεζες στο ELA και αυτά τα 44 δισεκ. θα τα λαμβάνουν από το ELA που είναι ακριβότερο με επιτόκιο 1,8% με 2% αλλά σίγουρα διασφαλίζει την ρευστότητα…. για 6 μήνες.

 

Με βάση νέα απόφαση της ΕΚΤ οι τράπεζες μπορούν να κάνουν χρήση του ELA για διάστημα έως 6 μηνών θεωρητικά οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ρευστότητα μέχρι τα τέλη Ιουλίου του 2015 ακόμη και αν δεν υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης δηλαδή μνημόνιο ή ECCL γραμμή, την οποία παρεμπιπτόντως ο ΣΥΡΙΖΑ την έχει αποδεχθεί.

 

Άρα οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν ρευστότητα. Ένα θέμα που είναι κομβικής σημασίας είναι ότι τέλη Μαρτίου του 2015 λήγουν ελληνικές εγγυήσεις 21-24 δισεκ. ευρώ που παρέχουν σχετικά ανάλογη ρευστότητα. Μόνο με πολιτική απόφαση θα μπορούσε να παραταθεί ο μηχανισμός των εγγυήσεων της Ελλάδος, ώστε να συνεχίζει να δέχεται τις ελληνικές κρατικές εγγυήσεις ως collaterals.

 

Πρόκειται για ομολογιακά και άλλους τίτλους του νόμου Αλογοσκούφη του 2008 που λήγουν Μάρτιο του 2015. Ωστόσο, όλα είναι θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης….

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ