To Bloomberg προτείνει διαγραφή χρέους για την Ελλάδα

ΕΕ και ΔΝΤ έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να αναγκάσουν μια αδύνατη και άτολμη λόγω πολιτικού κόστους κυβέρνηση να τηρήσει χρονοδιαγράμματα και δεσμεύσεις, αλλά τώρα αλλάζουν πλεύση. 

Για το δημοσιονομικό κενό που έπρεπε να κλείσει, τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να προχωρήσουν, το χρέος που έπρεπε να διευθετηθεί κ.α. Οι πιέσεις αυτές σε συνδυασμό με την αυξανόμενη κοινωνική δυσφορία για τις περικοπές και τη φτώχεια, καθώς και το διαφορετικο μοντέλο διαχείρισης της κρίσης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, έφεραν την πτώση της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά.

Αφορμή ήταν βέβαια η αποτυχία εκλογής προέδρου αλλά το ¨ατύχημα¨ θα μπορούσε να συμβεί και αργότερα ή ίσως και νωρίτερα, με κάποια άλλη αφορμή. Η χώρα οδεύει ολοταχώς σε εκλογές και είναι μια ευκαιρία για όλους τους πρωταγωνιστές, εγχώριους και μη, να αναλογιστούν τα πεπραγμένα τους. Πρώτα απ όλους για τους ηγέτες των Βρυξελλών και του Βερολίνου που δείχνουν να έχουν ¨χαλαρώσει¨ και να περιμένουν τον Αλέξη Τσίπρα που φαίνεται ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, στη γωνία και να περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση ¨να τηρήσει τα υποσχημένα¨, όπως είπε ο Β. Σόϊμπλε. 
“Θα συνεργαστούμε αρμονικά με τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”, διαμηνύει ο επίτροπος Νταϊζελμπλούμ, αφήνοντας κατά μέρος την κατοστροφολογία και τον πανικό.

 

Ρωγμές αρχίζει να εμφανίζει και το διεθνές “αντισυριζαϊκό” στρατόπεδο. Ασφαλής ένδειξη η “στροφή” του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, που επικροτεί σε ανάλυση του τις απόψεις Τσίπρα και ζητά από την τρόϊκα να διαγράψει μερος του ελληνικού δημοσίου χρέους.
 

Προσοχή στην ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα

Οπως σημειώνει το Bloomberg, η ΕΕ θα πρέπει να πάρει στα σοβαρά τις ανησυχίες του Αλέξη Τσίπρα για την αθρωπιστική κρίση στη χώρα.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποτρέψει μία πλήρη υπαρξιακή κρίση, ωστόσο, αν αναγνωρίσει ότι ο οικονομικός πόνος στην Ελλάδα είναι αληθινός και δεν τον έχει προκαλέσει εξολοκλήρου στον εαυτό της και ότι η κόπωση της λιτότητας αποτελεί ζήτημα για περισσότερα από ένα κράτη μέλη του ευρώ.

 

Ο ηγέτης του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, θέλει να σταματήσει τις περικοπές των κυβερνητικών δαπανών για να σταματήσει αυτό που ονομάζει «ανθρωπιστική κρίση» στην χώρα. Εάν όντως αναλάβει την εξουσία, η ΕΕ θα πρέπει να πάρει στα σοβαρά τις ανησυχίες του, να αναγνωρίσει ότι το δημοσιονομικό ολίσθημα είναι προτιμότερο από το να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, και να παραδεχθεί ότι η ατυχής λύση στο μη βιώσιμο χρέος της χώρας είναι να διαγράψει μέρος του, αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Οι κανόνες της συμμετοχής στην ευρωζώνη, συνεχίζει το Bloomberg, προβλέπουν ότι το χρέος μιας χώρας δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερο από το 60% του ΑΕΠ. Το ελληνικό χρέος είναι τριπλάσιο από αυτό, «αρκετά υψηλό για την ευρωζώνη να δείξει την πόρτα της εξόδου στην Ελλάδα». Οι ηγέτες της ΕΕ ωστόσο, γνωρίζουν ότι οι προηγούμενες αποτυχίες τους να τιμωρήσουν τις παραβιάσεις των κανόνων για το έλλειμμα από την Γερμανία και τη Γαλλία, δεν αφήνουν περιθώρια για παρόμοιες κινήσεις. 

 

Χαλάρωση μέτρων

Οι επενδυτές ομολόγων, έχουν οδηγήσει το κόστος του τριετούς δανεισμού κοντά στο 12%. Αυτό καταστρέφει κάθε ελπίδα που μπορούσε να έχει η Ελλάδα για την απαγκίστρωσή της από το σύστημα υποστήριξης και την επιστροφή της στις αγορές για να καλύπτει τις ανάγκες της. Οι επικείμενες εκλογές μπορεί να αναζωπυρώσουν την αναταραχή που απειλεί το ευρώ τα τελευταία χρόνια.

 

Το πρόγραμμα του προέδρου της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, για επενδύσεις 315 δισ. ευρώ σε προγράμματα υποδομής, είναι μια σιωπηρή παραδοχή ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για να τονώσει την ανάπτυξη. Αλλά αυτό το κλίμα πρέπει να αποτυπωθεί στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες της Ελλάδας, και με τα άλλα κράτη-μέλη του ευρώ, των οποίων οι ψηφοφόροι αρχίζουν να δυσφορούν για τη λιτότητα. 
Η ΕΕ θα αναγκασθεί να λάβει σοβαρά υπόψη τις αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για χαλάρωση των οικονομικών όρων της Ελλάδας. Διαφορετικά ρισκάρει να μετατρέψει το πολιτικό δράμα σε μια οικονομική κρίση. Εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ενιαίο νόμισμα, θα αμφισβητούνταν τα διαπιστευτήρια για την θέση στο ευρώ, και άλλων κρατών-μελών.

 

Οπως επισημαίνει το Bloomberg, «με την Ελλάδα να βρίσκεται στην εντατική για το άμεσο μέλλον, η τρόικα θα πρέπει να διαγράψει ένα μέρος του χρέους των 322 δισ. ευρώ. Είναι μια φρικτή λύση, από τη στιγμή που το κόστος της διαγραφής θα βαρύνει τους φορολογούμενους της ευρωζώνης. Είναι όμως καλύτερη από οποιαδήποτε εναλλακτική λύση στον ορίζοντα».

 

daniooliptes.gr