Οι Γερμανοί κυβερνώντες δεν θέλουν κούρεμα του ελληνικού χρέους

Ανάγλυφα αναδεικνύεται η αναλγησία της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην τραγική κατάσταση, στην οποία έχει φέρει την ελληνική οικονομία και κοινωνία η εφαρμογή των μνημονιακών προγραμμάτων, μέσα από την απάντηση του Υπουργού Προεδρίας (Chef des Bundeskanzleramtes) της Γερμανίας Peter Altmaier σε επιστολή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου προς την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Απαντώντας εκ μέρους της Καγκελαρίου στην προτροπή του ευρωβουλευτή να αναλάβει η ίδια την πρωτοβουλία για μείωση του ελληνικού χρέους προς τη Γερμανία (κατ’αναλογία της αντίστοιχης μείωσης του γερμανικού χρέους και προς την Ελλάδα με τη συμφωνία του Λονδίνου το 1953), ο Υπουργός Προεδρίας της Γερμανίας επικαλείται ένα κατά φαντασία success story των μνημονίων και μάλιστα ανακαλύπτει “κοινή ευημερία” στην Ευρώπη(!). Ο εμπαιγμός προς τη χώρα μας ολοκληρώνεται με την αναφορά στο Γερμανο-ελληνικό Γραφείο Νεολαίας και στο Γερμανο-ελληνικό Μελλοντικό Ταμείο (στα οποία η γερμανική συνεισφορά συνίσταται σε ψίχουλα).
 
 
Ακολουθούν το κείμενο της επιστολής του Κώστα Χρυσόγονου, με ημερομηνία 27.10.2014, προς την Καγκελάριο και της απάντησης του Υπουργού Προεδρίας της Γερμανίας με ημερομηνία 4.12.2014 (η επιστολή παραλήφθηκε σήμερα 6.1.2015 στις Βρυξέλλες), στη γερμανική και ελληνική γλώσσα:
 
Αξιότιμη κυρία Καγκελάριε,
τον Οκτώβριο του 2014 εορτάζεται η επέτειος των 70 ετών από την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής από το ελληνικό έδαφος. Στα τριάμισι χρόνια της κατοχής (Απρίλιος 1941 – Οκτώβριος 1944) η Ελλάδα υπέστη τρομακτική απώλεια ανθρώπων και τεράστιας έκτασης καταστροφές. Παρά ταύτα, το 1953 στη διάσκεψη του Λονδίνου για το προπολεμικό γερμανικό χρέος η χώρα μου συμφώνησε να διαγράψει το 62% του κεφαλαίου του χρέους εκείνου και να συνδέσει το υπόλοιπο με ρήτρα ανάπτυξης, προκειμένου το γερμανικό χρέος να καταστεί βιώσιμο.  Έτσι η Γερμανία απέκτησε ξανά πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

 

Πάνω στο θεμέλιο της συμφωνίας του Λονδίνου το 1953 σε συνδυασμό με το σχέδιο Μάρσαλ οικοδομήθηκε το μεταπολεμικό γερμανικό οικονομικό “θαύμα” και σήμερα η χώρα σας θεωρείται ως η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Στο ίδιο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονταν η Γερμανία τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα: μετά από τεσσεράμισι χρόνια μνημονίων και οικονομικής κατάρρευσης το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί από το 120% στο 175% του ΑΕΠ της, η ανεργία βρίσκεται στα επίπεδα-ρεκόρ του 27% και εκατομμύρια Έλληνες αδυνατούν να ικανοποιήσουν ακόμη και τις πιο στοιχειώδεις βιοτικές τους ανάγκες. Είναι φανερό ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αυτό επιβεβαιώθηκε πριν από λίγες ημέρες, όταν η προαναγγελία μιας έστω και περιορισμένης εξόδου στις αγορές προκάλεσε ραγδαία άνοδο των spread των ελληνικών ομολόγων, ανάλογη των εφιαλτικών ημερών της άνοιξης του 2010.

Έχοντας πραγματοποιήσει τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στη χώρα σας τη δεκαετία του 1980 εκτίμησα το ρεαλιστικό και πρακτικό πνεύμα, αλλά και την προσήλωση σε ηθικές αρχές και αξίες της μεγάλης πλειονότητας των Γερμανών πολιτών. Για τον λόγο αυτόν πιστεύω ότι, εάν εσείς, ως καγκελάριος, αναλάβετε σχετική πρωτοβουλία (δηλαδή διαγραφή του 62% του κεφαλαίου του ελληνικού χρέους προς τη Γερμανία και σύνδεση του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, κατά το πρότυπο της συμφωνίας του Λονδίνου) η γερμανική κοινή γνώμη θα αντιληφθεί την ανάγκη να ανταποδώσει σήμερα η Γερμανία τη χειρονομία που έκανε η Ελλάδα το 1953. Τούτο άλλωστε θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σπουδαίο βήμα για να δείξετε έμπρακτα την αλληλεγγύη σας σε ένα κράτος-μέλος της Ένωσης που βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο και ταυτόχρονα την προσήλωσή σας στην ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Κώστας Χρυσόγονος
 
 
Αξιότιμε κύριε Ευρωβουλευτή,
Σας ευχαριστώ για την από 27 Οκτωβρίου επιστολή σας προς την Ομοσπονδιακή Καγκελάριο κα. Άνγκελα Μέρκελ.

Σχεδόν 70 χρόνια μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και έναν αιώνα μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο μπορούμε σήμερα να κοιτάμε πίσω τις δεκαετίες ειρηνικής, γεμάτης εμπιστοσύνη και καρποφόρας συνεργασίας στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα εμείς οι Γερμανοί το αισθανόμαστε αυτό ως μεγάλη τύχη. Η συμφιλίωση με τους γείτονες μας και η κοινή ανάπτυξη της Ευρώπης με ειρήνη και με μια ευημερία που τη μοιράζονται όλοι είναι και παραμένουν οι κατευθυντήριες γραμμές της γερμανικής πολιτικής.

Την Ελλάδα και τη Γερμανία τις ενώνει ο στόχος της υπέρβασης της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης και της κρίσης χρέους. Η Ελλάδα έκανε αξιοπρόσεκτα βήματα μεταρρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσει αυτή την αναμφίβολα μεγάλη πρόκληση. Η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε, όπως και ο τομέας των εξαγωγών, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφανίζει πλεόνασμα από το 2013.
Εξάλλου, με τα μέτρα που εφαρμόσθηκαν για τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το έτος 2013 βελτιώθηκε ουσιαστικά η κατάσταση της χρηματοδότησης του δημοσίου τομέα συνολικά. Η επιστροφή στην ανάπτυξη το έτος 2014 δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει επίγνωση του γεγονότος ότι η μεταρρυθμιστική διαδικασία συνοδεύεται από σημαντικές θυσίες του ελληνικού πληθυσμού. Η ομοσπονδιακή Καγκελάριος έχει εκφράσει επανειλημμένα τον σεβασμό της για τους ανθρώπους στην Ελλάδα.
Η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους, στο πλαίσιο πολλαπλών και ευρέων υποστηρικτικών παροχών. Τα κράτη της ευρωζώνης θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν οριστικά την κρίση μόνο εφόσον η διαδικασία των δομικών μεταρρυθμίσεων και της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών προεκταθεί σε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ανάπτυξη, απασχόληση και επενδύσεις.

Η ομοσπονδιακή (γερμανική) κυβέρνηση υποστηρίζει ενεργητικά την ελληνική κυβέρνηση τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος. Μέσω σειράς προγραμμάτων που στρέφονται προς το μέλλον, τα οποία συμφωνήθηκαν αυτό το έτος (ενν. 2014) μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, αναμένεται να ενισχυθεί ιδιαίτερα η αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των πολιτών και κυρίως των νέων Γερμανών και Ελλήνων. Θα ήθελα να προβάλω εδώ ως παραδείγματα το Γερμανο-ελληνικό Γραφείο Νεολαίας και το Γερμανο-ελληνικό Μελλοντικό Ταμείο.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Peter Altmaier

 

danioliptes.gr