Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη – άρθρο της Ελευθερίας Χατζηγεωργίου

Η πολιτική των μνημονίων και της λιτότητας, όπως ακολουθήθηκε με ευλάβεια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από το 2010 μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν αντιμετώπισε την κρίση, αλλά αντίθετα οδήγησε την οικονομία στην ύφεση και βύθισε την ελληνική κοινωνία στην εξαθλίωση και την απελπισία. Αρθρο της Ελευθερίας Χατζηγεωργίου για τον Σύλλογο Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος. 

 

Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η διόγκωση της ανεργίας, οι απολύσεις, η κατεδάφιση της υγείας και της παιδείας είναι τα ξεκάθαρα αποτελέσματά της, ώστε σήμερα βρισκόμαστε να μιλάμε για υψηλά ποσοστά φτώχειας στην χώρα και για βαθιά ανθρωπιστική κρίση.

 

Σε αυτό το σκοτεινό σκηνικό, μια ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρος είναι χωρίς αμφιβολία το πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Οι πολίτες, οι οποίοι είχαν παρακινηθεί τα προηγούμενα χρόνια, προ κρίσης, να αποκτήσουν πιστωτικές κάρτες και δάνεια, τώρα βρίσκονται είτε απολυμένοι είτε με τα εισοδήματά τους συρρικνωμένα, δέσμιοι στο έλεος των τραπεζών. Απειλούνται με πλειστηριασμούς, κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, ζούνε καθημερινά μέσα στο άγχος, στην ψυχική πίεση που προκαλούν χρέη δυσβάστακτα και άδικα στους όρους της σύναψής τους. Οι τράπεζες, των οποίων η ρευστότητα και η βιωσιμότητα στηρίχθηκε αλλεπάλληλα με χρήματα των φορολογούμενων, με χρήματα δηλαδή του ελληνικού λαού, έχουν στήσει ένα σφικτό, αναπόδραστο κλοιό γύρω από τους δανειολήπτες, δηλητηριάζοντας την καθημερινότητά τους και υπονομεύοντας το μέλλον τους. Αλλά, μια τέτοια κατάσταση δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί. Από τις 25 Γενάρη, τα πράγματα θα αλλάξουν προς όφελος των πολλών.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση και, στον αντίποδα της γενικευμένης κινδυνολογίας, είναι σε θέση να την αντιμετωπίσει. Στηριζόμαστε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, με συγκεκριμένα μέτρα, ακολουθώντας συγκεκριμένες επεξεργασίες. Θεσπίζουμε μια «νέα σεισάχθεια», μια ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών του πολίτη προς τις τράπεζες. Τα «κόκκινα δάνεια» δεν μπορούν να γίνουν το όχημα σφετερισμού της περιουσίας των πολιτών ούτε μπορούν να λειτουργούν ως μέσο ελέγχου του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Σκοπός μας είναι η ανακούφιση εκείνων που δεν μπορούν εκ των πραγμάτων, στις δεδομένες συνθήκες, να πληρώσουν και ταυτόχρονα η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, προκειμένου να εγγυηθούμε τη ρευστότητα στην αγορά και την επανεκκίνηση της νεκρωμένης ελληνικής οικονομίας.

 

Τα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ξεκάθαρα και συγκεκριμένα. Μιλάμε για διαγραφή μέρους των οφειλών, για τους συμπολίτες μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Αλλά και για μια γενική αναπροσαρμογή των οφειλών του κάθε πολίτη, ώστε στο σύνολο τους οι υποχρεώσεις απέναντι στις τράπεζες, στην εφορεία και στα ασφαλιστικά ταμεία, να μην υπερβαίνει το 1/3 του εισοδήματος του δανειολήπτη. Διαφορετικά πρόκειται όχι μόνο για αφαίμαξη αλλά για πνιγμό, που δεν οδηγεί απολύτως πουθενά.

 

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σύσταση ενός ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους. Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε τη δίκαιη και ίση μεταχείριση όλων των δανειοληπτών. Σκοπός αυτού του φορέα θα είναι η διαχείριση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις τράπεζες, το Δημόσιο και τα ταμεία. Μόνο έτσι μπορούν να εξορθολογιστούν οι ατομικές οφειλές, να επανέλθει σε μια κανονικότητα η ζωή των ανθρώπων.

 

Στόχος είναι να υπάρξει συνολική εικόνα των χρεών και να βρεθεί τρόπος να προσδιοριστούν και να εξυπηρετηθούν τα πραγματικά χρέη, όχι τα πλασματικά, με τα πανωτόκια και τα πρόστιμα. Και να αποπληρωθούν με ρεαλιστικούς και ανθρώπινους όρους, με μια κανονισμένη, ρυθμισμένη εκ των προτέρων διαδικασία δόσεων, ενδεχομένως και περισσότερων των εκατό, όπου συντρέχουν οι προϋποθέσεις και υπάρχει λόγος. 

 

Τέλος, θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Δεν επιτρέπουμε, δεν δεχόμαστε να μεταβεί «κανένα σπίτι σε χέρια Τραπεζίτη». Η αναστολή στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας παρατείνεται επ’ αόριστο, ώστε κανένας συμπολίτης μας να μην βρεθεί στον δρόμο. Με νομοθετική ρύθμιση, θα απαγορευτεί η πώληση ή η εκχώρηση δικαιωμάτων δανειακών συμβάσεων. Τα «κοράκια» των διεθνών distress funds, οι κερδοσκόποι, αυτοί που λεηλάτησαν και λεηλατούν την ζωή μας δεν θα αυξήσουν τα γιγάντια χρέη τους, δημεύοντας τις κατοικίες των καθημερινών, των απλών ανθρώπων. Υπάρχει λύση και θα εφαρμοστεί. Λύση με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Η ελπίδα έρχεται… 

 

Η Ελευθερία Χατζηγεωργίου είναι υποψήφια βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ