«Θα πάμε στο έκτακτο Εurogroup της Τετάρτης όσο το δυνατό καλύτερα προετοιμασμένοι για να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας»

αναφέρουν στο Capital.gr κυβερνητικά στελέχη που επιδίδονται και σήμερα σε ένα διπλό τροχάδην.
 

Να ολοκληρώσουν τις «προσαρμοσμένες» προγραμματικές δηλώσεις, αλλά και τις συμβατές θέσεις- προτάσεις που θα παρουσιαστούν στην έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου, μίας συνόδου που αποφασίστηκε εν μέσω ομοβροντίας δηλώσεων, προειδοποιήσεων αλλά και τελεσιγράφων για τον χρόνο που μετρά αντίστροφα έως το τέλος της παράτασης στις 28 Φεβρουαρίου…
 

Παράλληλα επιχειρείται στο εσωτερικό μία λείανση του κλίματος που προκλήθηκε από άτυπες αναφορές περί αδιαλλαξίας και η οποία περιλάμβανε και… μαραθώνιο διαψεύσεων-διευκρινήσεων.
 

Το μεγάλο μέτωπο ήταν η θέση κύκλων του ΥΠΟΙΚ ότι δεν υπογράφει το πρόγραμμα, θέση που απορρίφθηκε κλιμακωτά από κύκλους του Μ. Μαξίμου αλλά και από τον ίδιο τον κ Βαρουφάκη που είπε σε ενημέρωση δημοσιογράφων αργά χθες βράδυ σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega «εγώ δεν έχω κύκλους».
 

Το δεύτερο μέτωπο ήρθε από δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας Γ Σταθάκη σε ξένο πρακτορείο που, όπως διευκρίνισε αργότερα μέσω twitter “σε καμία περίπτωση δεν μίλησα για πρόβλημα ρευστότητας τον Μάρτιο”.
 

Στο ίδιο μήκος και ο Αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Δ. Μάρδας, σε παρέμβαση του σήμερα το πρωί στο MEGA δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας για το ελληνικό δημόσιο για την κάλυψη μισθών και συντάξεων, και ότι ακόμη και αν υπάρξει χρονική παράταση των διαπραγματεύσεων έως τον Απρίλιο – Μάιο «μπορούμε να τα βρούμε τα χρήματα».
 

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει κοστολογημένες προτάσεις για την διαπραγμάτευση.

 

Κοστολόγηση – ισοδύναμα – μεταρρυθμίσεις

Η «εντολή» που έχει δοθεί στους υπουργούς είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγαλύτερη δυνατή κοστολόγηση των μέτρων που θα εξαγγελθούν αλλά και η κάλυψη των παροχών με ισόποσες περικοπές εντός κάθε υπουργείου όσο το δυνατό καλύτερα τεκμηριωμένες.
 

Δίδεται έμφαση σε μεταρρυθμίσεις στις αγορές, στο δημόσιο αλλά και για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, μεταρρυθμίσεις που επιχειρείται να αποτελέσουν στο αντίβαρο στις εξαγγελίες για χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα.
 

Το εγχείρημα της Τετάρτης δεν θα είναι εύκολο, λένε πηγές που έχουν «βιώσει» ανάλογες «πρώτες» επαφές των προηγούμενων ΥΠΟΙΚ.
 

Εξηγούν ότι θα πρέπει να «αναμετρηθούν» την κοστολόγηση που έχει ήδη γίνει – σύμφωνα με πληροφορίες – σε επίπεδο Euro Working Group.
 

Άλλωστε υπάρχει το βάπτισμα του… πυρός, συμπληρώνουν, αναφερόμενοι στην σύνοδο- προπομπό του EWG την Πέμπτη, κατά την οποία ο νέος πρόεδρος του ΣΟΕ ήρθε αντιμέτωπος σε ένα ιδιαίτερα «εχθρικό» περιβάλλον , μόνος έναντι 18 κρατών που ζητούσαν στοιχεία, ποσά και εξηγήσεις για τις ελληνικές προτάσεις…

 

Επιμονή σε σχέδιο «γέφυρα»

Το πρώτο μεγάλο διακύβευμα, εξηγούν στελέχη των διαπραγματευτών, είναι ο «χρόνος».
 

Χθες, η κυβέρνηση μέσω κύκλων της επιβεβαίωσε ότι επιμένει σε μεταβατικό σχέδιο «γέφυρα» το οποίο και περιέγραψε σε αδρές γραμμές στηριζόμενο σε έκδοση εντόκων (για 2 δις ευρώ έκανε λόγο χθες ο κ. Σταθάκης σε ξένο πρακτορείο, έναντι 10 δις ευρώ αρχικού αιτήματος και πληροφορίες περί απόρριψης στο EWG αιτήματος για 4,5 δις ευρώ) μαζί με την απόδοση των 1,9 δισ ευρώ των κερδών ομολόγων που συνδέονται όμως με την αξιολόγηση που έχει μείνει στην μέση.
 

“Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα μείνει πιστή στη σαφή λαϊκή εντολή και δεν πρόκειται να δεχτεί επέκταση του καταστροφικού και αδιέξοδου Μνημονίου” ανέφεραν χθες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, εξηγώντας ότι το πρόγραμμα – γέφυρα δεν θα είναι ένα νέο μνημόνιο.
 

Αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προτείνει ως μοναδικό όρο για το “πρόγραμμα- γέφυρα” να συμφωνηθεί ότι καμία πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.
 

Μετά, επισημαίνει θα κατατεθούν οι οριστικές ελληνικές προτάσεις που θα περιλαμβάνουν ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που θα αποτυπώνει τους στόχους της κυβέρνησης για τα δημόσια οικονομικά τα επόμενα 3-4 χρόνια (ύψος πλεονάσματος, διάρθρωση εσόδων – δαπανών κτλ) και πάνω στο οποίο θα στηριχτούν οι προϋπολογισμοί της επόμενης τετραετίας.

 

Τελεσίγραφο Eurogroup

Ωστόσο, χθες το βράδυ, ήρθε δήλωση – τελεσίγραφο από τον Dijsselbloem.
 

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης περιμένουν να ακούσουν στις 11 Φεβρουαρίου, το πώς θέλει η Ελλάδα να καταστεί οικονομικά ανεξάρτητη καθώς ο χρόνος τελειώνει για να δεχθεί η νέα κυβέρνηση τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, δήλωσε στο Reuters.
 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει αίτημα για μία παράταση του προγράμματος έως τις 16 Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι θα είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να αιτηθεί μία παράταση της διάσωσης διότι κάποιες χώρες της ευρωζώνης θα χρειαστούν την οποιαδήποτε συμφωνία να επικυρωθεί από τα κοινοβούλιά τους. Επίσης και το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης θα χρειαστεί χρόνο για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες.

 

Ομοβροντία

Χθες βράδυ, οι αρνητικές ειδήσεις από το εξωτερικό ήταν συνεχείς.
 

Η Moody΄s ανακοίνωσε ότι τελεί υπό αναθεώρηση για υποβάθμιση η Caa1 αξιολόγηση της Ελλάδας με κύριο λόγο την αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-πιστωτών.
 

Προηγήθηκε υποβάθμιση από την S&P κατά μία βαθμίδα, σε B- καθώς η ρευστότητα τελειώνει και η διαπραγματευτική ευελιξία της νέας κυβέρνησης έχει περιοριστεί, σύμφωνα με τον οίκο.
 

Εκπρόσωπος του Schaeuble δήλωσε ότι είναι “εντελώς ανοιχτό” το τι θα συμβεί μετά το τέλος Φεβρουαρίου, και ως «κορωνίδα» ήρθε και η σύσταση από την πρεσβεία των ΗΠΑ να συνεργασθεί η Ελλάδα με τους εταίρους…

 

Της Δήμητρας Καδδά από Capital

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.