Ένα από τα ελάχιστα θέματα που κυβέρνηση και θεσμοί «ομονοούν» είναι στο τι θα πρέπει να γίνει για να διασφαλισθεί η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών.
ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ζητούν να μην υπάρξει γίνει καμία δημοσιονομική πράξη που να υπονομεύσει την φερεγγυότητα των τραπεζών. Η ελληνική πρόταση ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις τέτοιες, οι οποίες θα υπονόμευαν τη φερεγγυότητά των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Οι δανειστές στον απόηχο των μισθολογικών μειώσεων στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ζητούν να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του ΤΧΣ. Η κυβέρνηση αποδέχεται στο κείμενο της το να γίνει σεβαστή η ανεξαρτησία του ΤΧΣ.
Οι πιστωτές ζητούν αλλαγή του πλαισίου αφερεγγυότητας και την ανάπτυξη στρατηγικής που θα επιστρέψει τις τράπεζες να επανέλθουν σε ιδιωτική ιδιοκτησία προσελκύοντας διεθνείς στρατηγικούς επενδυτές. Και για την κυβέρνηση στόχος είναι ο τράπεζες να επανέλθουν σε ιδιώτες μετόχους μέσω της προσέλκυσης ξένων στρατηγικών επενδυτών, επιτυγχάνοντας μεσοπρόθεσμα ένα βιώσιμο μοντέλο χρηματοδότησης.
Στο θέμα των κόκκινων δανείων οι δανειστές υποστηρίζουν πως θα πρέπει να επιλυθεί με την εφαρμογή διεθνών πρακτικών και με παράλληλη ανάπτυξη ενός δικτύου προστασίας για τους πιο ευάλωτους δανειολήπτες. Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια η κυβέρνηση προτείνει τροποποιήσεις στους νόμους «Κατσέλη» και «Δένδια», ώστε να νομοθετηθεί προσωρινή αναστολή πλειστηριασμών και συμφωνεί οι δράσεις που θα αναληφθούν να ακολουθούν τη διεθνή εμπειρία.
TO BHMA
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.