Μετά το σοκ της κατάρρευσης της εθνικής ελληνικής οικονομίας και το σοκ που υπέστη ο τραπεζικός κλάδος με τα capital controls, στις Βρυξέλλες έχουν αποφασίσει να τα αλλάξουν όλα στο ελληνικό banking.
Μια επανεκκίνηση των τραπεζών τόσο ριζική και τέτοιας κλίμακας ώστε η ελληνική οικονομία να ξαναπάρει εμπρός.
Με βάση πηγές ενώ όλοι συμφωνούν στην κατάληξη των ιστορικών αλλαγών που έρχονται στις τράπεζες διαφωνούν στον χρόνο.
Κάποιοι θεωρούν ότι αυτή η πλήρης ανατροπή σκηνικού θα γίνει άμεσα, μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες όπου θα φέρει ως κατάληξη την συγχώνευση της Πειραιώς με την Eurobank και της Εθνικής με την Alpha bank.
Μάλιστα τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει ξεσπάσει όργιο φημών ότι θα υπάρξει πολύ σύντομα dealΠειραιώς με Eurobank, σενάριο που ωστόσο οι διοικήσεις των δύο τραπεζών αγνοούν.
Υπάρχει και μια άλλη μερίδα παραγόντων που ενώ συμφωνεί ότι θα αλλάξουν άρδην τα δεδομένα στις τράπεζες ο χρόνος υλοποίησης τους θα είναι κάποιοι μήνες ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο από τις συγχωνεύσεις.
Συμφωνούν πολλοί ότι ο τραπεζικός χάρτης θα αλλάξει άρδην, αλλά έχουν διαφορετική άποψη για τον χρόνο υλοποίησης αυτών των μεγάλων αλλαγών.
(Ως bankingnews.gr θα θέσουμε ένα θέμα αν όντως είναι αναγκαίες οι νέες συγχωνεύσεις στις τράπεζες αλλά θα παραμείνουμε στην πληροφόρηση που υπάρχει ότι ο τραπεζικός χάρτης θα αλλάξει)
Ποιο είναι το πλάνο των Βρυξελλών για τις ελληνικές τράπεζες
Το πλάνο που θα αλλάξει πλήρως την εικόνα των τραπεζών είναι το εξής.
Σε 2-3 εβδομάδες καθορίζεται το ποσό που θα αποτελεί capital buffer για τις τράπεζες
Με την συμφωνία Ελλάδος – ΕΕ θα ανοίξουν πολλά ζητήματα και ένα θέμα που βρίσκεται σε προτεραιότητα είναι η αναμόρφωση των τραπεζών.
Πρωτίστως όμως θα πρέπει να καθοριστεί το ποσό για capital buffer που θα προβλέπει το τρίτο πρόγραμμα, το τρίτο δάνειο.
Είναι πιθανό τα 25 δισεκ. ως κεφάλαιο να μειωθεί.
Τέλη Αυγούστου – Αρχές Σεπτεμβρίου stress tests με στόχο τον Οκτώβριο τα αποτελέσματα
Έχει αποφασιστεί ότι απαιτούνται stress tests για τις ελληνικές τράπεζες μετά το σοκ που έχει υποστεί η οικονομία, μετά τα capital controls και μετά το συνολικό σοκ.
Το αρχικό σχέδιο η Blackrock να εκπονήσει νέα διαγνωστική μελέτη έχει εγκαταλειφθεί.
Δεν υπάρχει χρόνος για νέα Blackrock.
Η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που είχε και θα προχωρήσει στα stresstests.
Τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες θα ξεκινήσουν τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου του 2015 για να ολοκληρωθούν τέλη Οκτωβρίου του 2015.
Οι παραδοχές που θα χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ θα είναι πολύ σκληρές.
Π.χ. ύφεση για το 2015 στην Ελλάδα όχι 2,5% αλλά 5%, ύφεση και το 2016 κ.α.
Με τα stress tests θα καθοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες συμπεριλαμβάνοντας προβληματικά δάνεια CLP και αναβαλλόμενο φόρο που έως τότε ίσως έχει ξεκαθαρίσει και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Η DGCom και ο SSM επαναξιολογούν restructuring plan, μαζικές πωλήσεις θυγατρικών στα Βαλκάνια
Η DGCom η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ και ο SSM ο μόνιμος μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών ζητούν από τις τράπεζες δομική επαναξιολόγηση των πλάνων αναδιάρθρωσης (restructuring plan).
Στα πλάνα αναδιάρθρωσης θα περιλαμβάνονται σχέδια επιθετικής αποεπένδυσης από τα Βαλκάνια.
Αυτό που δεν έγινε το 2013-2015 θα γίνει μέσα στο 2016 με ταχύτατες διαδικασίες.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα πρέπει να μειώσουν την έκθεση τους στα Βαλκάνια και σίγουρα στην Τουρκία.
Είχε ζητηθεί από την Εθνική να πουλήσει το 40% της Finansbank, μπορεί να ζητηθεί να πουληθεί ποσοστό και πάνω από 51%, να μεταβιβαστεί ο έλεγχος της Finansbank.
Ριζική λύση στα προβληματικά δάνεια με «bad bank»
τον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η συγχώνευση των υφιστάμενων bad bank π.χ. ΑΤΕ, Τ.Τ. και υπό νέο σχήμα και με πολύ περισσότερα στελέχη αυτή η νέα κακή τράπεζα θα ανακεφαλαιοποιηθεί με ένα στόχο να αγοράσει μεγάλο μέρος των προβληματικών δανείων των ελληνικών τραπεζών.
Π.χ. αν το κεφάλαιο που θα έχει υπολογιστεί για τις τράπεζες θα είναι 20 δισεκ. τα 10 δισεκ. θα μπορούσαν να καταβληθούν στην bad bank που θα αγοράσει π.χ. με discount 70% π.χ. τιμή 30% επί της ονομαστικής αξίας προβληματικά δάνεια.
Με 10 δισεκ. θα μπορούσαν να αγοραστούν 30 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Σε αυτό το σχήμα θα μπορούσαν να συμμετάσχουν και ξένα funds να εισφέρουν 5-6 δισεκ. για να αξιοποιήσουν προβληματικά δάνεια.
Με 10 δισεκ. από το νέο πρόγραμμα και 5-6 δισεκ. θα μπορούσαν να αγοραστούν 45 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Αυτό σημαίνει ότι 45 δισεκ. λιγότερα προβληματικά δάνεια στις τράπεζες και κεφάλαια στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Το τελικό σχέδιο
Με τα stress tests να έχουν καθορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, η DGCom να έχει υποδείξει επιθετικές αποεπενδύσεις στα Βαλκάνια και με το θέμα της «bad bank» να αφαιρεί προβληματικά assets από τις τράπεζες, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος θα είναι μικρότερος, αλλά κεφαλαιακά ισχυρότερος και με λιγότερα προβληματικά δάνεια.
Προφανώς η ανακεφαλαιοποίηση θα μπορούσε να γίνει με συνδυασμό ΑΜΚ και πώληση θυγατρικών στα Βαλκάνια και με την πώληση προβληματικών δανείων.
Μικρότερες τράπεζες κατά π.χ. 60-70 δισεκ. θα ανοίξει τον δρόμο για νέες συγχωνεύσεις ώστε οι 4 συστημικές τράπεζες να γίνουν 2 συστημικές.
Τα τελευταία σενάρια θέλουν Πειραιώς – Eurobank και Εθνική – Alpha bank.
Wilbur Ross: Είμαι αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί, θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις
«Είμαι αισιόδοξος ότι η συμφωνία της Ελλάδος θα εφαρμοστεί, θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις», δήλωσε ο πολυεκατομμυριούχος Wilbur Ross εκ των βασικών μετόχων της Eurobank στην Ελλάδα.
Οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά από μαραθώνιες συνομιλίες θα εφαρμοστούν, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος Wilbur Ross.
Το Ταμείο που θα συσταθεί βάσει περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου θα είναι ύψους 50 δισεκ.
Οι ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσουν ανέφερε ο Ross στο CNBC .
Η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων στο νέο ταμείο όπου θα ελέγχεται από την Ελλάδα και τους δανειστές είναι ένα μεγάλο βήμα.
Ο W. Ross to 2014 επένδυσε μαζί με άλλους διεθνείς επενδυτές 1,8 δισεκ. δολάρια στην Eurobank αποτελώντας πλέον τον μεγαλύτερο μέτοχο της ελληνικής τράπεζας.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της WL Ross & Co., δήλωσε ότι ο πραγματικός στόχος της συμφωνίας θα είναι οι τόσο αναγκαίες κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές στην Ελλάδα.
«Διαφωνώ πλήρως με την ιδέα ότι η περίπτωση της Ελλάδος θα ενθαρρύνει και άλλες χώρες να διεκδικούν από την ευρωζώνη μέτρα ελάφρυνσης», υπογράμμισε.
Xrimatistirio