Αναδιπλώνεται ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του περί σχεδίου για υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο και “τιμωρία” όσων δεν τις κάνουν και νοσήσουν.
Μετά την κατακραυγή, ο υπουργός υγείας φαίνεται να αλλάζει “πλεύση”, κάνοντας λόγο για “σκέψη προς προβληματισμό”. Δέχεται όμως τα πυρά του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά κυρίως των καρκινοπαθών, των ανθρώπων, που δίνουν καθημερινά τη “μάχη” για τη ζωή τους.
Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση στο Facebook του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου, ο οποίος κάνει λόγο για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. “Η ουσιαστική υπεράσπιση της δημόσιας υγείας με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας είναι βασική αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας και δεν πρέπει να αφήνεται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, που δίνουν λάθος σήματα στην κοινωνία και ενισχύουν τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη περί προσωπικής ευθύνης για την υγεία”, έγραψε χαρακτηριστικά.
Μετά την γενική κατακραυγή, ο υπουργός Υγείας φαίνεται πως αναδιπλώνεται. Με δηλώσεις του στο ιστολόγιο, meallamatia.blogspot.gr τονίζει πως δεν πρόκειται για νομοθέτημα αλλά για μια προσπάθεια κινητοποίησης για την πρόληψη.
“Είναι μια σκέψη προς προβληματισμό και για έντονη, διαρκή ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος του κόσμου για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Κάπως, πρέπει να κινητοποιηθούμε και να αντιδράσουμε επιτέλους, άμεσα και οργανωμένα, όταν χάνονται νέα παιδιά από την αδιαφορία. Τι αντιπροτείνουν οι ενιστάμενοι; Ανοίξαμε μια διαρκή και ουσιαστική δημόσια συζήτηση και περιμένουμε αντιπροτάσεις και όχι αφορισμούς”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής.
Την αντίθεσή της στο σχέδιο, εξέφρασε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM, με την ιδιότητα όπως είπε, της γιατρού. “Είμαι σταθερά απέναντι σε τέτοιο σχέδιο. Αντίκειται και της ιατρικής δεοντολογίας και στον τρόπο και στα δικαιώματα του κάθε ασθενή και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το πώς χειρίζεται ο κάθε άνθρωπος τη ζωή και την υγεία του, από την πλευρά του κράτους, του κοινωνικού κράτους να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα”, τόνισε η κ. Γεροβασίλη.
Ο διευθυντής του πρώτου Ογκολογικού Τμήματος του Αγίου Σάββα, Αλέξανδρος Αρδαβάνης, μιλώντας στο Mega, υποστηρίζει πως τέτοιες μέθοδοι δε μπορούν να εφαρμοστούν και εξηγεί τους λόγους. “Πώς όταν θα έρθει η στιγμή και θα έχει ο άνθρωπος νοσήσει θα μπορείς να του αποδώσεις σωστά μετά από 10-15 χρόνια να πεις και να καταλογίσεις την ευθύνη σε αυτό τον άνθρωπο; Και κάτι, που είναι το κερασάκι. Με ποιο τρόπο θα μπορέσεις σε έναν πληθυσμό που πένεται, πώς θα τον πείσεις όταν δεν του έχεις εξασφαλίσει τη δωρεάν περίθαλψη;”, αναρωτιέται.
Βέλη κατά του υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή εκτόξευσε και ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Δημήτρης Βαρνάβας, κάνοντας λόγο για τιμωρητικό μοντέλο πρόληψης του καρκίνου. “Προκαλεί απορία η απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Κουρουμπλή να παρουσιάσει δημοσίως ένα τιμωρητικό μοντέλο πρόληψης του καρκίνου, λες και δε συνιστά από μόνη της βαριά τιμωρία η εκδήλωση της ίδιας της νόσου, την οποία οι άνθρωποι αποφεύγουν ακόμη και να ονοματίσουν. Είναι αδόκιμο, όταν η ιατρική επιστήμη έχει συσσωρεύσει τεράστια εμπειρία και γνώση, να επιχειρούν οι πολιτικοί να εφαρμόσουν δικά τους αυτοσχέδια μοντέλα, τα οποία ιστορικά έχουν αποδειχτεί αδιέξοδα και κοστοβόρα”.
megatv
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.