Ένταση και καβγάδες στη θυελλώδη Διάσκεψη των Προέδρων – Πυρ ομαδόν κατά Ζωής

Το άνοιγμα της Βουλής, προκειμένου να συζητηθεί το σχέδιο νόμου με το κείμενο της συμφωνίας στην όποια κατέληξε η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους της χώρας, αποφάσισε η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, η οποία συνεδρίασε απόψε για πρώτη φορά δημόσια.

 

Ειδικότερα, η Διάσκεψη των προέδρων αποφάσισε κατά πλειοψηφία το άνοιγμα της Βουλής, ενώ καταψήφισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, σημειώνοντας ότι «ψηφίζω κατά προκειμένου να μη συζητηθεί το τρίτο μνημόνιο». Στο σημείο αυτό η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου διευκρίνισε ότι «η θετική ψήφος μου (σ.σ. για το άνοιγμα της Βουλής) δεν είναι για συζητηθεί στο άψε-σβήσε το νομοσχέδιο και να ψηφιστεί με διαδικασίες fast-track».

 

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο θα ξεκινήσει στις 09:30 στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, και στη συνέχεια – και αφού συνεδριάσει η Διάσκεψη των προέδρων και υπάρξει η σχετικη ημερήσια διάταξη – θα συνεχιστεί η διαδικασία της συζήτησης στην Ολομέλεια. Το αν το εν λόγω σχέδιο νόμου θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως έχει ζητήσει η κυβέρνηση, θα εξεταστεί κατά την έναρξη της αυριανής συνεδρίασης.

 

Εξάλλου, η Διάσκεψη των προέδρων αποφάσισε ομόφωνα – μετά από εισήγηση της προέδρου της Βουλής – οι συνεδριάσεις της Διάσκεψης να γίνονται από εδώ και στο εξής δημόσια (εκτός αυτών των συνεδριάσεων που βάσει του νόμου θα πρέπει να είναι «κλειστές»).

 

Πυρά Φίλη – Κακλαμάνη σε Ζωή

Κατά τη συζήτηση στη Διάσκεψη, ασκήθηκε από μέλη της έντονη κριτική στην πρόεδρο της Βουλής σχετικά με τη διαδικασία που ακολούθησε για τη σύγκληση του οργάνου, σχετικά με το άνοιγμα της Βουλής. Από την πλευρά της, η κα Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι «συγκαλώ τη Διάσκεψη και έχω την ευθύνη να ειδοποιηθούν όλα τα μέλη της», ενώ, όπως είπε, θα ήταν άκομψο να υπάρξει σύγκληση του οργάνου χωρίς να έχει διασφαλιστεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να παραστούν. Επιπλέον, η πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι εκ της θέσεώς της πρέπει να διασφαλίσει ότι ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί στη Βουλή όπως προβλέπει ο Κανονισμός.

 

Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο πριν από τις 10 το βράδυ με την έκρηξη του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος εγκάλεσε την κ. Κωνσταντοπούλου για την απόφασή της να μεταδοθεί ζωντανά η Διάσκεψη από το κανάλι της Βουλής και της ζήτησε να θέσει το θέμα προς ψηφοφορία.

 

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπερασπίστηκε την απόφασή της να μην συγκληθεί νωρίτερα η Διάσκεψη των Προέδρων, και μεταξύ άλλων είπε: «Δεν μπορεί να μπαίνει η σφραγίδα του Κοινοβουλίου κάθε φορά που στέλνει νομοσχέδιο η τρόικα».

 

Ο κ. Κακλαμάνης της απάντησε: «Το νομοσχέδιο σας το έστειλε η τρόικα ή η κυβέρνηση;».

 

Η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως «δυστυχώς οδηγηθήκαμε σε αιφνιδιασμό» και άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού λέγοντας πως την είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα χρειαζόταν να ανοίξει η Βουλή πριν από τις 16 Αυγούστου.

 

Στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης κατηγόρησε την κ. Κωνσταντοπούλου για απροκάλυπτη επίθεσή της εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού επειδή μίλησε για έλλειψη εμπιστοσύνης και αδυναμία συνεννόησης.

 

«Αν τα πιστεύει αυτά η πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να διαδραματίσει τον θεσμικό της ρόλο» είπε ο κ. Φίλης και κάλεσε την κ. Κωνσταντοπούλου να ανακαλέσει.

 

Επίσης, την κατηγόρησε για παρελκυστική τακτική που είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της διαδικασίας και πως το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε ο πρωθυπουργός δεν τηρήθηκε με δική της ευθύνη.

 

Η κ. Κωνσταντοπούλου κάλεσε τον κ. Φίλη να μην ερμηνεύει όσα λέει και πρόσθεσε πως δεν αισθάνεται άσχημα που ως πρόεδρος της Βουλής λέει όσα έλεγε και ως βουλευτής, ενώ έκανε λόγο για «όψιμους εκπροσώπους της νεοδιαπλοκής».

 

Κόντρα υπήρξε και με τον εκπρόσωπο του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόεδρο της Βουλής ανεύθυνη και την κατηγόρησε ότι έχει πάρει την αντιπροσωπεία του Β.Σόιμπλε στην Ελλάδα. Ακόμα περιμένω τη συμμετοχή του Ποταμιού στην επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ήταν η απάντηση της κ. Κωνσταντοπούλου.

 

Ο καβγάς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρόταση μομφής και η… Siemens

Έντονο διάλογο είχε και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε ότι είναι τουλάχιστον ειρωνικό να αναφέρεται η ίδια σε εμπιστοσύνη «όταν έχετε κάνει ό,τι μπορείτε για να διαρρήξετε την εμπιστοσύνη με την οποία σας περιέβαλε η Βουλή» ενώ ανέφερε ότι με τη μετάδοση της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων θα έχουν βγάλει όλοι τα συμπεράσματά τους για το πώς ασκεί τα καθήκοντά της.

 

«Ισως από αύριο να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των πολιτών που ζητούν την αποπομπή σας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για τη σχετική ομάδα στο Facebook, που ξεπέρασε τα 30.000 μέλη.

 

«Το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον, είναι πρωτοφανές, θα έπρεπε να είστε υπερήφανη», της είπε ακόμη, με την κ. Κωνσταντοπούλου να του απαντά «Θα έπρεπε να είχατε το θάρρος να υποβάλετε την πρόταση μομφής που προαναγγέλλετε εδώ και έξι μήνες».

 

«Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό σας. Είναι πολλοί οι 30.000», της ανταπάντησε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας τη συνεδρίαση ως παρωδία και σημειώνοντας ότι δεν χρειαζόταν καν να γίνει αυτή για να ανοίξει ξανά η Βουλή.

 

«Είναι γνωστό ότι ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ από την αναγγελία του ονόματός μου προβήκατε σε λάβρες τοποθετήσεις εναντίον μου. Μην παριστάνετε λοιπόν ότι δήθεν με περιβάλλατε με εμπιστοσύνη», αποκρίθηκε η πρόεδρος της Βουλής, με τον βουλευτή της ΝΔ να της απαντά «Ξεχάσατε ότι σας ψηφίσαμε; Γιατί υποτιμάτε τους βουλευτές που σας ψηφίσαν. Κάνετε λάθος, για μία ακόμη φορά ψεύδεστε».

 

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου πέρασε στην αντεπίθεση, λέγοντας «είχατε την πεποίθηση ότι ψηφίζοντάς με θα ξεχνούσα τις ποινικές δικογραφίες, την υπόθεση Siemens, τη λίστα Λαγκάρντ, τα υποβρύχια. Οταν καταλάβατε ότι δεν θα γίνει, επανήλθατε στις καταγγελίες και την πρόταση μομφής. Κάντε αυτή την πρόταση μομφής που τόσο πολύ επιθυμείτε».

 

«Μην ανησυχείτε», της απάντησε ο κ. Μητσοτάκης. «Μπορείτε να έχετε το προνόμιο να είστε η πρώτη πρόεδρος βουλής που θα αποπεμφθεί από τη θέση της. Προσέξτε τι ζητάτε».

 

Ένταση και με τον Σπύρο Λυκούδη

Καβγάς ξέσπασε όμως και ανάμεσα στην Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Σπύρο Λυκούδη.

 

Οταν ο βουλευτής πήρε κάποια στιγμή το λόγο, διαμαρτυρόμενος για τα όσα είχε αναφέρει η πρόεδρος της Βουλής για το πότε ειδοποιήθηκε ο ίδιος για τη διάσκεψη, η κ. Κωνσταντοπούλου του θύμισε ότι προ καιρού είχε προτείνει να γίνει συζήτηση στην Βουλή για το bullying. «Αυτό που κάνετε τώρα, παίρνοντας το λόγο με τσαμπουκά, είναι ακριβώς αυτό το πράγμα», του είπε ακόμη.

 

«Δεν ξέρετε τι λέτε, ψεύδεστε ασυστόλως, ντροπή», απάντησε ο κ. Λυκούδης, με την κ. Κωνσταντοπούλου να του απαντά «δεν έχω τίποτα να νραπώ».

 

Στη συνέχεια ο Σπύρος Λυκούδης προκάλεσε την αντίδραση της Προέδρου της Βουλής όταν κατά την τοποθέτηση του έκανε λόγο για “ατελείωτο βασανιστήριο”.

 

«Να μην παρομοιάζετε κοινοβουλευτικές διαδικασίες με βασανιστήρια», τον διόρθωσε η πρόεδρος της Βουλής, με τον κ. Λυκούδη να της απαντά «Μόνο κοινοβουλευτική διαδικασία δεν ήταν αυτό, ήταν βασανιστήριο».

 

Στις επίμονες ερωτήσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου για το ποιος βασανίζεται και από ποιον, ο βουλευτής του Ποταμιού της απάντησε «Εσείς μας βασανίζετε».

 

Η πρόεδρος της Βουλής επανήλθε επισημαίνοντάς του ότι είναι υποχρέωση όλων να βρίσκονται εκεί. «Αν κάποιοι θέλουν να παραδώσουμε τη σφραγίδα της Βουλής για να σφραγίζει ο κ. Σόιμπλε, εγώ δεν την παραδίδω. Αν μου κάνετε πρόταση μομφής για να παραδώσετε τη σφραγίδα, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες», τόνισε.

 

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ