Χριστοδουλοπούλου: «Να διδαχθείτε από τη Μέρκελ, εμένα θα γράψει ιστορία, όχι εσάς»
Οι διεθνείς συνθήκες. Η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία. Η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι δήμαρχοι. Ο Πάνος Καμμένος. Σε όλους τους παραπάνω επιχείρησαν να μεταθέσουν τις ευθύνες για το πώς εξελίχθηκε το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα οι αναπληρωτές υπουργοί Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου και Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας όταν χθες βρέθηκαν και άκουσαν τη σκληρή κριτική των δημάρχων που προσπάθησαν μέσα στο καλοκαίρι να διαχειριστούν τη διέλευση δεκάδων χιλιάδων μεταναστών από τα νησιά στην Αθήνα και από εκεί στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.
Αν το πρόβλημα δεν ήταν τόσο σοβαρό και με τέτοια προοπτική να γίνει ακόμη πιο πολύπλοκο τα επόμενα χρόνια, θα μπορούσε να δει κανείς τη χθεσινή συζήτηση στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και από τη γραφική σκοπιά τού πόσο δυναμικά μπορούν δύο σύζυγοι (όπως τυγχάνει να είναι οι υπουργοί) να υπερασπίζονται ή και να προστατεύουν ο ένας τον άλλον από τα πυρά της κριτικής. Στην πράξη, βέβαια, ήταν κυρίως ο Θ. Δρίτσας, ο οποίος, σαφώς εμπειρότερος πολιτικά (αλλά και αυτοδιοικητικά), προσπάθησε πολλές φορές να “σώσει” τη σύζυγό του από άστοχες δικές της τοποθετήσεις και εκφράσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ήταν και πάλι σε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ τον περασμένο Απρίλιο, όταν η κ. Χριστοδουλοπούλου είχε πει το περίφημο ότι οι πρόσφυγες “εξαφανίζονται”, στην προσπάθειά της να αποφύγει να μιλήσει για αυτό που βλέπουμε ανοικτά τις τελευταίες εβδομάδες δηλαδή να περνούν κατά χιλιάδες προς τα Σκόπια πηδώντας τα συρματοπλέγματα κοντά στην Ειδομένη.
Χθες, η αναπληρώτρια υπουργός ξέφυγε και πάλι ειδικά όταν δέχθηκε σκληρή κριτική από τον δήμαρχο Κω Γ. Κυρίτση με τον οποίο έχει ανοίξει “βεντέτα” από μέρες επειδή αρνείται να υποδείξει χώρο για εγκατάσταση Κέντρου Υποδοχής, αλλά και από τους δημάρχους Ρόδου Φ. Χατζηδιάκο και Παιονίας (Ειδομένη) Χρ. Γκουντενούδη.
“Είμαι 20 χρόνια στο μεταναστευτικό κίνημα” φώναξε η κ. Χριστοδουλοπούλου θέλοντας να δείξει πόσο καλά γνωρίζει το θέμα και τις παραμέτρους του κατηγορώντας τον δήμαρχο Κω για “παραλογισμό” επειδή έριχνε τις ευθύνες σε εκείνη για την κατάσταση με τους χιλιάδες μετανάστες στο νησί ενώ την ίδια στιγμή ο δήμαρχος έλεγε “καλά λόγια” για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούση που “έδωσε λύσεις σε πέντε λεπτά” για να επιταχυνθεί η διαδικασία ταυτοποίησης.
“Για τους πρόσφυγες δεν υπάρχουν σύνορα”. Αλλη μια φράση της κ. Χριστοδουλοπούλου που προκάλεσε αντιδράσεις στη χθεσινή συζήτηση. Χρειάστηκε να παρέμβει ο κ. Δρίτσας και να δηλώσει με κάθε έμφαση ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της χώρας καλώντας τους δημάρχους να έχουν σχετική συνάντηση και ενημέρωση από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος το οποίο “ευτυχώς δεν αλλάζει μαζί με τους υπουργούς”.
Τόσο στην εισαγωγική της ομιλία όσο και στις μετέπειτα παρεμβάσεις της, η κ. Χριστοδουλοπούλου επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι οι διωκόμενοι πρόσφυγες (52 εκατομμύρια ανά τον κόσμο κατά την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ) έχουν διαφορά από τους οικονομικούς μετανάστες (216 εκατομμύρια) και ότι οι αλλοδαποί που μπαίνουν στην Ελλάδα είναι κατά 90% πρόσφυγες ενώ εκείνοι στην Ιταλία κατά 90% μετανάστες.
Πώς είναι δυνατόν να ξέρουμε ότι είναι όλοι πρόσφυγες και δεν κρύβονται ανάμεσά τους επικίνδυνα στοιχεία; Γιατί καθυστερούν τόσο πολύ οι διαδικασίες ταυτοποίησης και γιατί πρέπει να παραμένουν στα νησιά τόσον καιρό αντί να γίνεται αυτή η διαδικασία στο πλοίο που θα τους μεταφέρει προς την ενδοχώρα; Πώς τους λέμε όλους διωκόμενους όταν κάποιοι φθάνουν με πολυτελή κότερα; Δεχόμενη τέτοιας μορφής ερωτήσεις, η κ. Χριστοδουλοπούλου απάντησε ότι αυτό που εφαρμόστηκε τους τελευταίους μήνες “δεν ήταν μια αριστερή πολιτική αλλά η νομιμότητα που επιβάλλουν οι διεθνείς συνθήκες”. Κάλεσε όλους να “διδαχθούν από την Ανγκελα Μέρκελ” που αποφάσισε άρση των προβλέψεων για επαναπροώθηση των μεταναστών (Δουβλίνο 2 και 3) αλλά και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που έγραψε για την Ευρώπη της αλληλεγγύης.
Ο κ. Δρίτσας παραδέχθηκε πως δεν υπάρχει Εθνικό Σχέδιο για το μεταναστευτικό όπως είχε επισημάνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης αλλά απέδωσε την κύρια ευθύνη στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Υποσχέθηκε να δρομολογηθούν και άλλα πλοία για την αποσυμφόρηση των νησιών και εξήγησε ότι αν δεν γινόταν η ταυτοποίηση στα νησιά, θα έπρεπε οι αλλοδαποί να μετακινούνται ως κρατούμενοι. Απέφυγε πάντως να εξηγήσει τι μεσολάβησε και άλλαξε το πρώτο δρομολόγιο του πλοίου Ελ. Βενιζέλος που είχε ξεκινήσει με 2.500 για Θεσσαλονίκη και κατέληξε στον Πειραιά λέγοντας μόνον ότι δεν είναι οι Θεσσαλονικείς που έβαλαν βέτο. Κάλεσε επίσης την ΚΕΔΕ να επιδιώξει την αξιοποίηση χώρων από πρώην στρατόπεδα υπαινισσόμενος ότι υπήρχαν τέτοιες σκέψεις στις οποίες αντέδρασε ο Πάνος Καμμένος.
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ