Για τα επόμενα δύο χρόνια οι τράπεζες δεν θα έχουν ουσιαστικό θεσμικό ρόλο στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας.

 

Σε περίπου 3 εβδομάδες στις 30 Οκτωβρίου του 2015 θα ανακοινωθούν τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ και τον SSM. 

Με βάση όλες τις ενδείξεις οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες θα διαμορφωθούν στα 14 με 16 δισεκ. και το βασικό σενάριο θα κινηθεί περίπου στα 9 δισεκ. που θα πρέπει να καλύψουν οι ιδιώτες. 

Στην Attica bank η ΤτΕ θα ολοκληρώσει το stress tests από το οποίο θα προκύψουν πιθανότατα 700 εκατ κεφαλαιακές ζημίες.

Με τον ένα ή άλλο τρόπο οι ανακεφαλαιοποιήσεις θα προχωρήσουν.

Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα προχωρήσουν οι ανακεφαλαιοποιήσεις με τον συμβατικό τρόπο δηλαδή θα συμμετάσχουν και οι ιδιώτες επενδυτές. 

Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα ξεκινήσουν αρχές Νοεμβρίου για να ολοκληρωθούν περί τις 20 Δεκεμβρίου. 

Περί τις 16 με 19 Οκτωβρίου του 2015 θα έχει ανακοινωθεί και ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ελέγχει το 56% των τραπεζών ενώ το 44% το κατέχουν ιδιώτες. 

Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα ολοκληρωθούν, χωρίς resolution στις 4 μεγάλες τράπεζες – δεν αποκλείεται στην Attica bank αλλά δεν αποτελεί βασικό σενάριο αλλά εναλλακτικό -.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί μετά; 

Οι τράπεζες μετά τις νέες προβλέψεις για προβληματικά δάνεια 7-8 δισεκ. που θα διενεργήσουν θα διαθέτουν περίπου 34 δισεκ. κεφάλαια που σημαίνει με βάση το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό στα 210 δισεκ. ευρώ περίπου 16% core tier 1 ενώ κάποιες τράπεζες θα ξεπεράσουν και το 20%.

Οι τράπεζες θα μειώσουν – μέσω των νέων κεφαλαίων που θα διαθέτουν – την εξάρτηση τους από το ευρωσύστημα και το ELA ενώ και η ΕΚΤ θα μπορούσε να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Το άμεσο όφελος για τις τράπεζες θα ήταν πολύ μικρό καθώς δεν διαθέτουν ουσιαστικά χαρτοφυλάκια ελληνικών ομολόγων, ωστόσο η μεγάλη άνοδος των τιμών και πτώση των αποδόσεων θα επιτρέψει στις τράπεζες να προβούν σε κάποιες εκδόσεις ομολόγων υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξει bail in στα ομολογιακά υποχρεωτικά…. 

Οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα ρίξουν το βάρος στην διαχείριση των 100-105 δισεκ. ευρώ προβληματικών δανείων ένας τεράστιος Γολγοθάς που αν αποδώσει θα μπορούσε να συνεισφέρει θετικά έως 10-12 δισεκ. ευρώ κέρδη και υπό πολύ ευνοϊκούς όρους έως 20 δισεκ. σε βάθος 5-6 ετών. 

Οι τράπεζες με δανεικά, με δανεική ρευστότητα και δανειακά κεφάλαια δεν θα χρηματοδοτήσουν την οικονομία με νέα δάνεια. 

Το μέλλον των τραπεζών στην Ελλάδα είναι το παρελθόν τους δηλαδή η αξιοποίηση των προβληματικών δανείων. 

Η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει το πράσινο φως της πρώτης αξιολόγησης και ενδεχομένως να υπάρξει αρχές του 2016 και μια υποτυπώδης – άνευ ουσίας – λύση για την αναδιάρθρωση του χρέους με επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων. 

Αυτό το φιάσκο θα ονομαστεί αναδιάρθρωση. 

Η Ελλάδα τόσο το 2015 όσο και το 2016 θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ύφεση και τα NPLs των τραπεζών δεν θα κορυφώσουν το 2016 αλλά στα μέσα του 2017.

Χρηματιστηριακά μετά την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες θα πραγματοποιήσουν ένα σημαντικό ράλι….

Όμως ενώ η χώρα θα εμφανίζει κάποια σημάδια…πρακτικά θα συνεχίσει να παραμένει βαλτωμένη με τις τράπεζες να μην κινδυνεύουν με χρεοκοπία ή αφερεγγυότητα ή επαπειλούμενη φερεγγυότητα αλλά θα προετοιμάζονται για την δεύτερη φάση ανακεφαλαιοποίησης του 2017 όπου θα ξεκαθαρίσει το θέμα της αναβαλλόμενης φορολογίας, θα ξεκαθαρίσει το θέμα της Βασιλείας ΙΙΙ, θα ξεκαθαρίσει το θέμα της εξυγίανσης κλείνοντας το κεφάλαιο των προβλέψεων και των διογκούμενων NPLs δηλαδή των προβληματικών δανείων καθώς και θα αποπληρωθούν οι προνομιούχες μετοχές που έχουν απομείνει ύψους 2,5 δισεκ.. 

Οι τράπεζες λοιπόν θα είναι φερέγγυες αλλά θα ασχολούνται με το παρελθόν τους δηλαδή την αξιοποίηση των προβληματικών δανείων και νέα χρήματα πρακτικά στην πραγματική οικονομία δεν θα υπάρχουν. 

Οι καταθέσεις θα αυξηθούν οριακά αλλά η βελτίωση αυτή δεν θα κλείσει ουσιαστικά το τεράστιο χάσμα δανείων 207 δισεκ. προς καταθέσεις 121 δισεκ. δηλαδή χάσμα 86 δισεκ. 

Οι τράπεζες θα πρέπει να αποπληρώσουν προνομιούχες μετοχές και να επιστρέψουν κεφάλαια στο ΤΧΣ.

Άρα η ανακεφαλαιοποίηση του 2015 θα είναι μια προπαρασκευαστική – μεταβατική ανακεφαλαιοποίηση σίγουρα κρίσιμη που θα ολοκληρωθεί εντός του 2017. 

Άρα για τα επόμενα δύο χρόνια οι τράπεζες δεν θα έχουν ουσιαστικό θεσμικό ρόλο στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας. 

Μπορεί να υπάρχουν αναλαμπές, στο χρηματιστήριο, στην κερδοφορία, αλλά η μεγάλη εικόνα δεν θα έχει αλλάξει. 

To συμπέρασμα είναι απλό.  Κατεβάστε το πήχη των προσδοκιών. 

 

Bankingnews

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.