Ζοφερή η κατάσταση στο επιχειρείν στη Θεσ/νίκη

Χαρακτηριστικό στοιχείο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση το ΕΒΕΘ, είναι πως μετά βίας οι αναλυτές της Palmos Analysis κατάφεραν αυτή τη φορά να συμπληρώσουν το δείγμα των επιχειρήσεων στον τομέα της βιομηχανίας, «καθώς το κύμα φυγής στις γειτονικές χώρες αλλά και τα λουκέτα έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε κατάρρευση».

Την ίδια ώρα, οι Θεσσαλονικείς καταναλωτές παραμένουν απαισιόδοξοι και, μεταξύ άλλων, προβλέπουν περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ενώ τέσσερις στους δέκα «τραβούν» χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους ή χρεώνονται για να τα βγάλουν πέρα.
 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα «Βαρόμετρο ΕΒΕΘ» που διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, οι καταναλωτές στο νομό Θεσσαλονίκης εμφανίζονται αρκετά απαισιόδοξοι, καθώς ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -43 μονάδες σε καλύτερο, ωστόσο, επίπεδο σε σχέση με τον αντίστοιχο εθνικό δείκτη, ο οποίος ανέρχεται σε -64 μονάδες, ενώ ο δείκτης της ΕΈ βρίσκεται στις -6 μονάδες.
 

Συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2015, καταγράφεται χειρότερο κλίμα μεταξύ των καταναλωτών στο νομό Θεσσαλονίκης (-43 από -23), ενώ αντίστοιχη επιδείνωση εμφανίζει και ο σχετικός δείκτης σε εθνικό επίπεδο (-64 από -31).
 

Παράλληλα, από το βαρόμετρο του ΕΒΕΘ προκύπτει ότι είναι πολύ χαμηλή η πρόθεση για αποταμίευση, με παράλληλη μείωση του ποσοστού όσων θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανό να αποταμιεύσουν στους επόμενους 12 μήνες (10% από 12% τον Μάρτιο 2015).
 

Διατυπώνεται δε η εκτίμηση για διατήρηση των πολύ χαμηλών πωλήσεων στην αγορά αυτοκινήτου στο νομό Θεσσαλονίκης στο επόμενο 12μηνο. Επίσης, τα στοιχεία της έρευνας «φωτογραφίζουν» τη σχεδόν ολοκληρωτική καθήλωση της αγοράς ακινήτων και της οικοδομικής δραστηριότητας και, επιπλέον, μικρή επιδείνωση στον τομέα των ανακαινίσεων ή/και επισκευών-βελτιώσεων σπιτιών.
 

Σε αρνητικό επίπεδο βρίσκεται ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τη Βιομηχανία» στο νομό Θεσσαλονίκης, σε σχέση με τον Μάρτιο 2015. Το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του «Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών της Βιομηχανίας» βρίσκεται στις -11 μονάδες στο νομό Θεσσαλονίκης (-23 σε εθνικό και -3 σε ευρωπαϊκό επίπεδο).
 

Ο συγκεκριμένος δείκτης παρουσιάζει μικρή επιδείνωση σε σχέση με τον Μάρτιο του 2015 σε τοπικό επίπεδο (- 11 από -9) και μεγαλύτερη επιδείνωση σε εθνικό επίπεδο (-23 από -9), ενώ εμφανίζει σταθερότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο (-3). Επιδείνωση σε σχέση με τον Μάρτιο παρουσιάζει η αξιολόγηση των βιομηχανιών της Θεσσαλονίκης για το 6μηνο που πέρασε.
 

Σε σταθερά αρνητικό επίπεδο παραμένει ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για το Λιανικό Εμπόριο» στο νομό Θεσσαλονίκης σε σχέση με τον Μάρτιο 2015.
 

Ειδικότερα, το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του «Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών Λιανικού Εμπορίου» βρίσκεται στις -19 μονάδες (από -20 μονάδες τον Μάρτιο 2015) στο νομό Θεσσαλονίκης, έναντι -20 μονάδων (από -4 μονάδες τον Μάρτιο 2015) σε εθνικό και +9 μονάδων (από +2 μονάδες τον Μάρτιο 2015) σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 

Αρνητικός και σε ελαφρά χαμηλότερο επίπεδο, σε σχέση με τον Μάρτιο 2015, είναι ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τις Κατασκευές» στο νομό Θεσσαλονίκης. Ταυτίζεται, πλέον, με τον εθνικό δείκτη, ο οποίος παρουσιάζει μεγάλη επιδείνωση συγκριτικά με τον Μάρτιο 2015. Έτσι, το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του συγκεκριμένου δείκτη βρίσκεται στις -53 μονάδες στο νομό Θεσσαλονίκης και σε εθνικό επίπεδο και -20 μονάδες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 

Έντονα αρνητική και με σημαντική επιδείνωση εμφανίζεται η εξέλιξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας κατά το τελευταίο 6μηνο σε σχέση με τον Μάρτιο 2015. Εμφανίζεται σταθερή τάση πτώσης των τιμών σε σχέση με τον Μάρτιο 2015 σε τοπικό επίπεδο, ενώ σχετική σταθερότητα υπάρχει στην πρόθεση μείωσης του προσωπικού κατά το επόμενο 6άμηνο.
 

Ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής ζητά ο ΣΕΒΕ
 

Να ενισχύσει την ελληνική παραγωγή και την εξωστρέφεια «αξιοποιώντας μεταξύ άλλων το νέο ΕΣΠΑ και τον νέο επενδυτικό νόμο» καλεί την κυβέρνηση η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), με αφορμή και τα στοιχεία για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών στο οκτάμηνο του 2015.
 

Επισημαίνει παράλληλα ότι είναι επιβεβλημένη πλέον η άμεση εφαρμογή πρωτοβουλιών και δράσεων για «την περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων για εισαγωγές πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων, την ενίσχυση της ρευστότητας/χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, την απλούστευση της γραφειοκρατίας και γενικότερα τη διασφάλιση κατά το δυνατό ενός ευνοϊκότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις παραγωγικές/ εξαγωγικές επιχειρήσεις».
 

Σε ό,τι αφορά τον νέο επενδυτικό νόμο, η διοίκηση του ΣΕΒΕ επισημαίνει ότι οι ενισχύσεις θα πρέπει να εστιάσουν στις επιχορηγήσεις και όχι στις φορολογικές απαλλαγές, καθώς η κερδοφορία των επιχειρήσεων είναι σήμερα το ζητούμενο.
 

Δύο βασικές προϋποθέσεις για τις όποιες αλλαγές, πέραν βεβαίως της ανάγκης εξασφάλισης των αναγκαίων πόρων για τον επενδυτικό νόμο, είναι η διασφάλιση αξιόπιστου, αντικειμενικού και ευέλικτου μηχανισμού αξιολογήσεων-εγκρίσεων-εκταμιεύσεων και η διασφάλιση διαδικασιών one-stop-shop ή τουλάχιστον fast track για όλες τις επενδύσεις, μεγάλες, μεσαίες και μικρές, τονίζεται μεταξύ άλλων.

 

xrimatistirio