Ο Γ. Σταθάκης και οι ορκωτοί λογιστές

Οταν διέρρευσε ότι ένας υπουργός ξέχασε να δηλώσει στο «πόθεν έσχες» του 1 εκατ. ευρώ, θυμάστε ότι πέρασε περίπου μία εβδομάδα ώσπου ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης  να παραδεχθεί ότι αυτός ήταν ο πολιτικός που ξεχνούσε τα εκατομμύρια.

Θυμάστε επίσης ότι της παραδοχής Σταθάκη προηγήθηκαν απανωτές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για το πώς να δικαιολογηθεί αυτή η «απόκρυψη». Και όταν βρέθηκε ο τρόπος απόκρυψης, είχε εμφανιστεί μια στρατιά πρωτοκλασάτων κυβερνητικών στελεχών να προαναγγείλει ότι «όλα θα είναι καθαρά και δεν θα έχουν σχέση με τηλεδικεία».

 

Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι αυτός ο «τρόπος» απόκρυψης τον οποίο παρουσίαζε το Μαξίμου και ο ίδιος ο υπουργός ως καθαρό δεν λογάριασε τους ορκωτούς λογιστές. Αυτοί εντόπισαν ότι, εκτός από το ξεχασμένο εκατομμύριο, ο υπουργός αμέλησε να δηλώσει και άλλες 800.000 ευρώ και καμιά τριανταριά ακίνητα.

 

Μετά την αποκάλυψη αυτή ο υπουργός και πάλι επιχείρησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι οι καταθέσεις ήταν της μητέρας του με συνδικαιούχους εκείνον και τον αδελφό του και τα επιπλέον ακίνητα είναι της συζύγου του και τελούν υπό δικαστική διεκδίκηση.

 

Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι υπήρξε κάποιος πανικός με την ανακοίνωση της έρευνας των ορκωτών λογιστών και δεν παίρνω όρκο αν ο αντιπρόεδρος της Βουλής που τον ανακοίνωσε δεν άκουσε τα εξ αμάξης από τους αρμοδίους.

 

Και για το timing που επέλεξε αλλά και για το «κάρφωμα» που έκανε, προφανώς χωρίς να συνεννοηθεί. Αλλωστε εκεί κοντά στην αίθουσα όπου έκανε τις ανακοινώσεις βρέθηκε κατά τύχη (;) και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, η οποία  ρωτούσε τους… δημοσιογράφους τι ακριβώς είπε ο αντιπρόεδρος αναφέροντας ότι είναι απόρρητα όλα αυτά που λέει και πως δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται, τη στιγμή μάλιστα που συζητείται ο προϋπολογισμός.

 

Ο δε κ. Σταθάκης (που κατά τον Κ. Μητσοτάκη ήταν «πλούσιος από κούνια») με τα ακριβά γούστα, όπως τον χαρακτηρίζουν οι συνάδελφοί του στη Βουλή, ο οποίος αμελεί να δηλώσει μεγάλα ποσά, συμβαίνει, εκτός από πολιτικός, να είναι και καθηγητής Οικονομικών και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας με τους δανειστές.

 

Στις αρμοδιότητές του ανήκει, όπως είναι γνωστό, και η ρύθμιση των λεγόμενων κόκκινων δανείων. Φαίνεται όμως ότι το ενδιαφέρον του για τα κόκκινα δάνεια επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις της εκλογικής του περιφέρειας, στα Χανιά. Να σκεφθείτε, όπως μαθαίνω, ότι σε μία από τις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Ευ. Τσακαλώτος ενημέρωνε τους βουλευτές για τα μέτρα, ο κ. Σταθάκης ρώτησε: «Με τα δάνεια της ΑΝΕΚ τι θα γίνει;». Ο υπουργός Οικονομικών τον κοίταξε με ύφος έκπληκτο και του είπε: «Και εσένα τι σε νοιάζει; Μήπως θα ξαναβγείς βουλευτής;».

 

ΒΗΜΑτοδότης από ΤΟ ΒΗΜΑ