Για τρεις βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης ακούγεται, κατά μέσο όρο, καθημερινά, ο ήχος του λουκέτου, καθώς την τρέχουσα χρονιά 1.075 βιοτεχνικές επιχειρήσεις αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση. Την ώρα που η αλυσίδα των λουκέτων… μακραίνει, ο αριθμός των επιχειρήσεων του χώρου που έκαναν έναρξη δραστηριότητας φτάνει μόλις τις 255, μειωμένος έναντι της περσινής χρονιάς κατά 33,4%.
Τα μελανά στοιχεία, που αποτυπώνουν την συνεχή κατάδυση σε απύθμενα νερά της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, προέρχονται από τα μητρώα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και αφορούν το χρονικό διάστημα 1 Ιανουαρίου έως 16 Δεκεμβρίου του 2015, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Μέσα στο 2015 στην αλυσίδα των κλειστών βιοτεχνικών επιχειρήσεων προστέθηκαν άλλοι 1.075 κρίκοι, όταν ένα χρόνο νωρίτερα 1.365 επιχειρήσεις διεγράφησαν από τα μητρώα του ΒΕΘ.
Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των φετινών διαγραφών είναι μειωμένος κατά 21% έναντι του 2014, κάθε άλλο παρά περιθώρια αισιοδοξίας υπάρχουν, δεδομένου ότι η συρρίκνωση συνεχίζεται με έντονους ρυθμούς, όταν μάλιστα η απροθυμία για έναρξη δραστηριότητας χτυπάει ‘κόκκινο’. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015 σε έναρξη προχώρησαν 255 επιχειρήσεις, ενώ κατά τα περσινό αντίστοιχο διάστημα 383 αποφάσισαν να ενταχθούν στον επαγγελματικό στίβο. Από το σύνολο των επιχειρήσεων (255) που έκαναν έναρξη το 2015, οι 192 είναι νέες επιχειρήσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο σύνολο του 2014 1.436 επιχειρήσεις προχώρησαν σε διαγραφή, ενώ σε εγγραφή 391.
Και την τρέχουσα χρονιά οι ατομικές επιχειρήσεις ήταν αυτές, που κατά κύριο ρόλο, πλήρωσαν βαρύτερα το τίμημα της κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα από 1 Ιανουαρίου έως 16 Δεκεμβρίου του 2015, 820 ατομικές επιχειρήσεις διεγράφησαν από τα μητρώα του ΒΕΘ, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ο αριθμός άγγιξε τις 1.036 ατομικές επιχειρήσεις.
Το οξύμωρο πάντως (λόγω του όγκου των διαγραφών) είναι ότι δυναμικά παρούσες και το 2015 είναι οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς έναρξη έκαναν 181, ενώ το 2014 ο αριθμός τους έφτανε τις 253.
Χαμένες στον αγώνα της επιβίωσης είναι και οι ομόρρυθμες επιχειρήσεις καθώς φέτος έπαυσαν τη λειτουργία τους 191, ενώ το 2014 ανέστειλαν τη δραστηριότητα τους 225.
Την πρωτιά στους λόγους διαγραφής και το 2015 κατέχουν οι επιχειρήσεις που κρίθηκαν ασύμφορες με τον αριθμό αυτών να αγγίζει τις 594, όταν ένα χρόνο πριν έφτασαν τις 805. Σε πτώχευση οδηγήθηκαν 18 επιχειρήσεις κατά την τρέχουσα χρήση, ενώ το 2014 καταγράφηκαν 25 επιχειρήσεις.
«Ο αριθμός των λουκέτων της τρέχουσας χρονιάς είναι αναμφίβολα μεγάλος, με αποτέλεσμα να αναρωτιέται κανείς αν υπάρχουν περιθώρια και για νέα, αλλά και για το τι μπορούμε να περιμένουμε το 2016. Δυστυχώς, δεν διαφαίνεται μεταστροφή του αρνητικού κλίματος που επικρατεί» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος. «Η αντοχή της ελληνικής κοινωνίας έχει εξαντληθεί, η αγορά έχει στραγγίσει, η ανυπαρξία ρευστότητας και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι έχουν εκτροχιάσει την πραγματική οικονομία. Αυτό οφείλουν να το αναγνωρίσουν και οι εταίροι μας, βάζοντας φρένο στις απαιτήσεις τους που μόνο αναστάτωση προκαλούν».
Δ.Ν. από Bank Wars
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.