Ασυλία σε κόμματα, Εκκλησία, ΜΚΟ για τα δανεικά κι αγύριστα

Το 2015 έφυγε με τους δανειολήπτες και τους δικηγόρους να συνωστίζονται στις ουρές των ειρηνοδικείων για να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να σώσουν τη κύρια κατοικία τους.

Το 2016 μπήκε με τις τράπεζες να στέλνουν τις δεύτερες απειλητικές επιστολές στους δανειολήπτες να προσέλθουν για να ρυθμίσουν τα δάνειά τους με το μπαμπούλα του πλειστηριασμού.

Αλλά οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τις μαύρες τρύπες στα ταμεία των τραπεζών απολαμβάνουν την ασυλία του πολιτικού και τραπεζικού συστήματος. Πρόκειται για τα πολιτικά κόμματα, την Εκκλησία και κάποιες περίεργες ΜΚΟ, που ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια, αλλά κατάφερναν να παραμένουν απαρατήρητες, αν και λάμβαναν μεγάλα ποσά από τραπεζικά δάνεια.

Κι όλα αυτά με μια απλή τροπολογία που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2013 που έδινε αμνηστία σε τραπεζικά και κομματικά στελέχη για την υπογραφή αυτών των προβληματικών δανειακών συμβάσεων. Και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν μπορούν να γίνουν διώξεις ακόμη και μετά την κατάργηση της τροπολογίας του 2013 που έδινε αμνηστία για τις εν λόγω χορηγήσεις, καθώς με βάση το Σύνταγμα, επιβαρυντικός νόμος δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ και δεν μπορεί κανείς να διωχθεί ποινικά. Ούτε τραπεζίτης, ούτε πολιτικός, ούτε ΜΚΟ, ούτε πολιτικό κόμμα.

Είναι όλοι προστατευμένοι. Όλοι οι υπεύθυνοι για τη χρεωκοπία του τραπεζικού συστήματος, εκτός από τον φτωχό δανειολήπτη και τον μικροεπιχειρηματία που τώρα προσπαθούν να σώσουν την ακίνητη περιουσία τους από τα νύχια των τραπεζών και τους γύπες των distress funds.

Σε 272 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα δάνεια σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, από τα οποία περίπου το 95% αντιστοιχεί σε χορηγήσεις από κρατικές τράπεζες και κυρίως από την …αμαρτωλή Αγροτική Τράπεζα την οποία πάντα ήλεγχαν, μέσω του Διοικητή που διόριζαν, τα κυβερνώντα κόμματα, δηλαδή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της Τράπεζας Αττικής, της Εθνική Τράπεζας, της Eurobank και της Τράπεζα Πειραιώς η οποία κληρονόμησε και της Marfin Egnatia Bank. Από τα παραπάνω κόμματα, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, που δανείστηκαν τα λιγότερα χρήματα, 8 και 4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα μπορούν και εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Αντίθετα, η ΝΔ εγείρει υποκριτικά θέμα Δημοκρατίας, γιατί – λέει – δεν μπορεί να πληρώσει επειδή θα διαλυθεί και δεν θα μπορέσει να παίξει το ρόλο της στη Βουλή και στο δημοκρατικό σύστημα της χώρας. Στο δε ΠΑΣΟΚ που δεν μπορεί να πληρώσει, βρέθηκαν ξαφνικά μέσα σε χρηματοκιβώτιο ξεχασμένα, 15 εκατ. ευρώ και ποιος ξέρει πού αλλού υπάρχουν και πόσα άλλα ακόμη «ξεχασμένα» εκατομμύρια.

Από τις 30.000 ΜΚΟ που υπάρχουν στη χώρα, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον οι μισές είναι φαντάσματα. Όπως διαβάζουμε, 600 ΜΚΟ, οι οποίες διατηρούσαν στενή συνεργασία μόνο με το Υπουργείο Εξωτερικών, διαχειρίστηκαν την δεκαετία 2000-2010 περίπου 135 εκατομμύρια ευρώ κρατικού χρήματος σε καθεστώς σχεδόν ανύπαρκτου θεσμικού και ελεγκτικού πλαισίου. Κρατικές επιχορηγήσεις αλλά και χρήμα από τραπεζικό δανεισμό έχει πάρει και η Εκκλησία, η οποία εξαιρέθηκε από τα capital controls μέχρι τις 10.000 ευρώ, ενώ η Αρχιεπισκοπή Αθηνών ως 20.000 μηνιαίως.

Οι μόνοι που δεν εξαιρούνται από τίποτα και δεν προστατεύονται είναι οι δανειολήπτες που αγωνίζονται να σώσουν την κύρια κατοικία τους.

 

danioliptes.gr