Εκλογή Μητσοτάκη: Η στροφή της ΝΔ στο κέντρο προβληματίζει την κυβέρνηση

Το νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει η κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται πλέον για πολιτικές συγκρούσεις τύπου «σκληρό ροκ», αφού αντιλαμβάνεται ότι η νέα γαλάζια ηγεσία θα ακολουθήσει γραμμή σκληρής αντιπολίτευσης.

Στο Μαξίμου είχαν αρχίσει να υποψιάζονται τις τελευταίες ημέρες ότι θα μπορούσε να γίνει τελικά η ανατροπή των συσχετισμών στη ΝΔ και να κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές ο κ. Μητσοτάκης. Ωστόσο ως ένα βαθμό αυτό αποτέλεσε και έκπληξη για κυβερνητικά στελέχη, που θεωρούσαν ότι η επιρροή της καραμανλικής πτέρυγας είναι ακόμη ισχυρή στη ΝΔ και μπορεί να επιβάλλει τις επιλογές της.
 

Είναι γεγονός ότι με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη θεωρούσαν πολλοί στην κυβέρνηση, ότι ήταν εφικτή η εξεύρεση κάποιων συναινετικών λύσεων σε κρίσιμα θέματα ή ότι η ΝΔ θα υιοθετούσε μία στάση προσεκτικής ανοχής σε μεταρρυθμίσεις, που επιβάλλει το μνημόνιο. Με τον κ. Μητσοτάκη ωστόσο όλη αυτή η ανάγνωση πρέπει να αναθεωρηθεί.
 

Το πιο σοβαρό στοιχείο που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ηγετικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος και του Μαξίμου είναι η στροφή της ΝΔ προς το πολιτικό και κοινωνικό κέντρο. Στροφή την οποία μπορεί να κάνει με αρκετή αξιοπιστία και προσήλωση ο νέος αρχηγός της ΝΔ και εξαιτίας των πολιτικών και ιδεολογικών του καταβολών. Υπάρχουν δύο στοιχεία, που εντοπίζουν από την κυβέρνηση στο σημείο αυτό. Το ένα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης θα διεμβολίσει κοινωνικά στρώματα και κατηγορίες ψηφοφόρων που κινούνται με ευκολία ανάμεσα στην κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά και άρα έχει τις δυνατότητες συγκρότησης ενός πλειοψηφικού ρεύματος στην πορεία. Υπάρχει όμως και το δεύτερο, που είναι προβληματικό για τη ΝΔ, ότι δηλαδή θα περιορίσει την επιρροή και τη διεύρυνση της συντηρητικής παράταξης προς τα δεξιά.

 

Το τελευταίο αυτό στοιχείο είναι δυνατόν να προκαλέσει προβλήματα στη ΝΔ, με φυγόκεντρες τάσεις, εκτιμούν, καθώς το χάσμα ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και το κομμάτι εκείνο που φλερτάρει με την ακροδεξιά είναι μεγάλο. Αποφεύγουν να μιλήσουν για χάσμα που θα προκαλέσει διάσπαση ή κάτι τέτοιο, ωστόσο εκτιμούν ότι το πρόβλημα συνοχής και ενότητας στη ΝΔ θα είναι μεγάλο. Προς τούτο αναμένουν και την αντίδραση της καραμανλικής πτέρυγας και πώς θα εκφραστεί η αντίθεση αυτή.
 

Παραδέχονται πάντως ότι ο νέος αρχηγός της ΝΔ μπορεί να την ανανεώσει σημαντικά, ενώ αντιλαμβάνονται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει και ισχυρά ερείσματα στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει όλα εκείνα τα στοιχεία, που θεωρεί ως πολιτικές αδυναμίες του κ. Μητσοτάκη. Ότι δηλαδή εκπροσωπεί τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό στην Ελλάδα, ότι είναι συνεχιστής πολιτικού τζακιού και ότι οι σχέσεις του με το κατεστημένο τον κατατάσσουν ουσιαστικά στο παλαιό σύστημα.

 

Γιάννης Μακρυγιάννης από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ