Το τέλος των προσδοκιών

Ένα πράγμα που μας δίδαξε η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ότι πλέον δεν έχουμε τίποτα να προσδοκούμε.

 

Το «αριστερό» μνημόνιο που υπέγραψε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έβαλε ταφόπλακα στις προσδοκίες του ελληνικού λαού για ένα καλύτερο αύριο. Παγωμένοι και μουδιασμένοι βλέπουν πλέον όλοι, και κυρίως οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι υποσχέσεις του τύπου «θα σκίσουμε τα μνημόνια», δεν ήταν παρά κενό γράμμα. Το μόνο που βλέπουμε είναι μία συνέχιση των ίδιων πραγμάτων. Διορισμοί «δικών μας παιδιών», νέοι φόροι, καμία προστασία για τους δανειολήπτες απέναντι σε τράπεζες και distress funds και τους πραγματικούς ενόχους για τις μαύρες τρύπες στα ταμεία των τραπεζών να κυκλοφορούν ελεύθεροι με νόμο που ψήφισαν οι Σαμαράς – Βενιζέλος, αλλά και τη κυβέρνηση να μην αποσύρει το νόμο και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, ώστε να λογοδοτήσουν τραπεζίτες και στελέχη κομμάτων και ύποπτων και ανύπαρκτων ΜΚΟ, μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλοεκδότες και καναλάρχες, για τα θαλασσοδάνεια που γονάτισαν τις τράπεζες.

Αλλά και αυτά που κάνει, τα κάνει μισά, ή τα κάνει για άλλους λόγους από αυτούς που ανακοινώνει. Η ίδια η εφημερίδα «Αυγή», που είναι κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, έγραφε στο χθεσινό πρωτοσέλιδό της ότι «17,5 φορές πάνω χρεώνουν οι τράπεζες το πλαστικό χρήμα». Πρόκειται για την προμήθεια που παίρνουν οι ελληνικές τράπεζες σε κάθε συναλλαγή που γίνεται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Όπως γράφει η εφημερίδα: «Το όριο χρέωσης που προβλέπεται από τις 9 Δεκεμβρίου στην Ε.Ε. είναι 0,2% στις χρεωστικές και 0,3% στις πιστωτικές κάρτες. Στην Ελλάδα σήμερα οι χρεώσεις φτάνουν έως και 3,5%». Δηλαδή σε κάθε αγορά που γίνεται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, οι ελληνικές τράπεζες παίρνουν με το έτσι θέλω, προμήθεια 17,5 φορές περισσότερο από ότι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ακόμα αυτό δεν πέρασε στον καταναλωτή γιατί δεν μπόρεσαν όλα καταστήματα να προμηθευτούν τα απαραίτητα «μηχανάκια». Όταν όμως τα προμηθευτούν, δεν θα είναι φυσικά οι έμποροι και οι καταστηματάρχες που θα πληρώνουν αυτό το ποσό, αλλά θα το μετακυλήσουν στον καταναλωτή. Δηλαδή ότι αγοράζουμε αυτόματα θα αυξηθεί κατά 3,5%, μόνο και μόνο για να βγάλουν περισσότερα λεφτά οι τράπεζες από κάθε συναλλαγή μας. Και μετά μας λέει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι όποιος πληρώνει με κάρτα θα χτίζει το αφορολόγητο όριό του. Αφού όμως θα έχει πληρώσει 3,5% φόρο στις τράπεζες για κάθε μία από τις συναλλαγές που κάνει όλο το χρόνο.

Αυτό που ξέρει ο κόσμος είναι ότι όταν κάποιος δεν μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά, κανονικά πρέπει να παραιτηθεί και να πάει σπίτι του, μπας κι έρθει κάποια στιγμή κάποιος καλύτερος.

 

danioliptes.gr