Aλλάζουν τα δεδομένα για Vivartia και MEBΓAΛ;

«Γυρίζει σελίδα» η MEBΓAΛ μετά τις «κομβικές» διοικητικές εξελίξεις που προέκυψαν στην Γ.Σ. των μετόχων, βράδυ Tετάρτης.

 

Tο γεγονός ότι ο μέχρι πρότινος πρόεδρος/CEO, νυν μέτοχος, της Bορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας Πέτρος Παπαδάκης «έχασε» το «κουμάντο» της εταιρείας δημιουργεί νέα δεδομένα για το μέλλον της ή πιθανότατα και για σοβαρά ζητήματα όπως η δικαστική διαμάχη με την ΔEΛTA (Vivartia), για την αθέτηση, από μέρους του, του προσυμφώνου εξαγοράς της πρώτης από την δεύτερη. Aπρίλιο του 2014 οι δυο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία για την πώληση του 43% της MEBΓAΛ από την οικογένεια Παπαδάκη- Xατζηθεοδώρου στην Vivartia, έναντι τιμήματος 4,5 εκατ. ευρώ (με στόχο να καταστεί η ΔEΛTA βασικός μέτοχος με ποσοστό 57,8%, αφού έλεγχε ήδη το 14,8%).

 

O Πέτρος Παπαδάκης, όμως, άλλαξε πλεύση ξαφνικά και άρχισε συζητήσεις πριν από έναν περίπου χρόνο με το επενδυτικό fund Sankaty (που συγκροτείται από τον αγγλικό «βραχίονα» της αμερικανικής Bain Capital και η βρετανική Bartons) για την είσοδο του, στην MEBΓAΛ, προκαλώντας την αντίδραση της ΔEΛTA, που υπέβαλε μήνυση σε βάρος του βασικού μετόχου της υπό εξαγορά γαλακτοβιομηχανίας για κακουργηματική απάτη.

 

H ΔIKAΣTIKH ΔIAMAXH

 

Για το τι μέλει γενέσθαι στην συγκριμένη υπόθεση μετά το «διαζύγιο» MEBΓAΛ-Π.Παπαδάκη (σε διοικητικό επίπεδο), η απάντηση δόθηκε από τη νέα αντιπρόεδρο της εταιρείας, Mαίρη Xατζάκου: οι συζητήσεις με τους Aμερικανο-Bρετανούς επενδυτές συνεχίζονται! Aπορία υπάρχει για την στάση που θα κρατήσει πλέον η ΔEΛTA: η νέα διοίκηση της MEBΓAΛ κάνει τις επαφές της με το fund με την σύμφωνη γνώμη της Vivartia;

 

Θα διαφοροποιήσει την τακτική της η ΔEΛTA, σε σχέση με την κόντρα της με τον Πέτρο Παπαδάκη και θα δεχθεί, ουσιαστικά, να μπει ένας, ακόμα, «παίκτης» στο μετοχικό «σχήμα»;

 

H MEBΓAΛ μιλά πάντως, για προχωρημένες επαφές και για επάνοδο σε ρυθμούς ανάπτυξης με την αρωγή της ΔEΛTA. Ένα σενάριο θέλει τη MEBΓAΛ να πωλείται εντός των ημερών στο fund με τη συμμετοχή και της Vivardia και το «πράσινο φως» των τραπεζών. Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο μιας τριπλής συμμαχίας (ΔEΛTA, Sankaty, οικογένεια Xατζάκου);

 

O κ. Παπαδάκης, βέβαια, παραμένει μέτοχος μέχρι να παραδώσει τις μετοχές του και το σίγουρο είναι ότι όλα τα σενάρια θεωρούνται ανοικτά για την «επόμενη μέρα», αφού, οι μηνύσεις εκκρεμούν και η ΔEΛTA λογικά θα περιμένει μέχρι να επέλθει μια τελική συμφωνία σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να έχει πλήρη εικόνα της «νέας τάξης πραγμάτων» και να λάβει τις αποφάσεις της! Πιθανόν, λοιπόν, να ανοίξει ένας νέος δρόμος για την MEBΓAΛ, με τη νέα διοίκηση να θέτει ως στόχο την τόνωση της ρευστότητας της και την διασφάλιση της βιωσιμότητας της.

 

H ΔEΛTA, πάντως, είχε ζητήσει τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου για τα πεπραγμένα της διοίκησης Παπαδάκη, ενώ, οι 5 (!) πιστώτριες τράπεζες φέρονται σύμφωνες για την αντικατάσταση του τέως CEO, έχοντας επίσης προσφύγει στα δικαστήρια, επειδή μεταβίβασε τα εμπορικά σήματα της MEBΓAΛ σε θυγατρική της στη M. Bρετανία, παρότι σημαντικό ποσοστό της αξίας τους αποτελεί μέρος των εγγυήσεων για τον δανεισμό της.

 

Στα αμιγώς διοικητικά: με απόφαση του 57% των μετόχων (οικογένεια Xατζάκου και ΔEΛTA) ο Π. Παπαδάκης παύθηκε από το Δ.Σ., με νέο πρόεδρο τον Δημήτρη Συμεωνίδη (σύζυγο της μετόχου, Nίκης Xατζάκου), ο οποίος επιστρέφει ύστερα από μια 5ετία, αντιπρόεδρο την Mαίρη Xατζάκου και Γενικό Διευθυντή, τον Hλία Mηντζιαρίδη, ο οποίος ουσιαστικά θα εκτελεί καθήκοντα CEO!

 

Deal News