Όλα για τα ξένα funds

Τα πάντα στην υπηρεσία των ξένων funds που επένδυσαν στις τράπεζες.

 

Τα κόκκινα δάνεια, η διαδικασία για τα κόκκινα δάνεια, η στοχοθεσία για τα κόκκινα δάνεια και πώς αυτά θα εξυπηρετήσουν τις τράπεζες να βρουν ζεστό χρήμα, όλα κινούνται σε ρυθμούς με απόλυτο κριτήριο το πώς θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι στόχοι και οι σκοποί των ξένων funds που επένδυσαν στη δήθεν επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που πλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι και δανειολήπτες.

Σε αυτή τη κατεύθυνση βρίσκεται και η αναμενόμενη ψήφιση του νόμου για τα κόκκινα, προβληματικά και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, περί τις 15 – 16 Φεβρουαρίου. Με βάση το συγκεκριμένο νόμο θα κατηγοριοποιηθούν και τα είδη των δανειζομένων που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Πρόκειται για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και τους συνεργαζόμενους δανειολήπτες, ενώ αναμένεται να ληφθούν υπόψη και να θεσπιστούν όρια στις δαπάνες διαβίωσης. Όμως μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα καθοριστούν και οι στοχοθεσίες των τραπεζών.

Όμως πολλές τράπεζες έχουν προγραμματίσει για την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου διοικητικά συμβούλια, όχι μόνο για να εγκρίνουν τα αποτελέσματα χρήσης 2015, αλλά και για να καθορίσουν τους στόχους για εισπράξεις το 2016 στις τριμηνιαίες στοχοθεσίες της ΤτΕ. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι στη τριετίας 2016 – 2018 οι ρυθμίσεις θα μπορούσαν να φθάσουν στα 13-14 δις ευρώ. Για το 2016 αναμένονται εισπράξεις περίπου 1 δις ευρώ. Οι τράπεζες θα δουλέψουν από το τέλος του 2017 και το 2018 εάν και εφόσον δεν έχει υπάρξει στο μεσοδιάστημα οικονομική ή πολιτική εμπλοκή.

Στη χώρα μας έρχεται όμως εντός ολίγων ημερών η Ντανιέλ Νουί του μόνιμου μηχανισμού τραπεζικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για να έχει συναντήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδος, τους τραπεζίτες και άλλους. Και, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα επιδιώξει να δώσει κατευθυντήριες γραμμές στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Όλοι βιάζονται λοιπόν να «λύσουν» το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και να δουν πώς θα επιταχύνουν τις διαδικασίες. Ο λόγος είναι απλός. Οι ξένοι επενδυτές των τραπεζών και των ξένων funds, βιάζονται να αρχίσουν να παρουσιάζουν κέρδη. Αυτό υποσχέθηκαν στα στελέχη και στους μετόχους τους. Και αφού βιάζονται τα ξένα funds, όλοι πρέπει να τρέξουν για να τους εξυπηρετήσουν.

 

danioliptes.gr