Βόμβα για τους δανειολήπτες και όχι για την ΕΚΤ τα «κόκκινα» δάνεια

Την επίσπευση της ενεργής αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων ζήτησε η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιελ Νουί από τους τραπεζίτες με τους οποίους συναντήθηκε χθες το βράδυ.

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναφέρθηκε ενδελεχώς στο ζήτημα των NPLs αλλά και στους κινδύνους που ελλοχεύουν όσον αφορά στην κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών από τη βόμβα των κόκκινων δανείων. Τόνισε επίσης ότι, το πλαίσιο πλέον έχει γίνει πιο αυστηρό καθώς οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών της ευρωζώνης εφεξής θα γίνονται με βάση τους κανόνες της κοινοτικής οδηγίας που προβλέπει και τη συμμετοχή των καταθετών (bail in). Γι αυτό και κάλεσε τους Έλληνες τραπεζίτες να εντείνουν τις προσπάθειες στο καυτό ζήτημα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, τονίζοντας ωστόσο ότι «η μείωση των επισφαλειών είναι αναμφισβήτητα ένα μακρύ ταξίδι». Τους είπε επίσης ότι τα κόκκινα δάνεια στην ευρωζώνη ανέρχονται σε 900 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 108 δισ. ευρώ αφορούν στις ελληνικές τράπεζες.

Θα άξιζε να ερωτηθεί βέβαια η κα.Νουί, αν γνωρίζει τη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εκατομμύρια Έλληνες δανειολήπτες, κι αν αυτά που ζητάει είναι εφικτά ή ανήκουν στο κύκλο της επιστημονικής φαντασίας. Γιατί οφείλει να γνωρίζει η κα.Νουί, αν θέλει να αξίζει τον βαρύγδουπο τίτλο τον οποίο φέρει ως επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι ελάχιστοι είναι πλέον στην Ελλάδα οι δανειολήπτες που μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους. Ελάχιστοι έμειναν που έχουν μια κάποια δουλειά, με την να οποία μπορούν και να ζήσουν τις οικογένειές τους, και να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, και να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους.

Άραγε αυτή η εντολή προς τους τραπεζίτες να επισπεύσουν την ενεργή αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων ισχύει μόνο γα τους αδύναμους και ανήμπορους δανειολήπτες; Ή θα ισχύσει για όλους; Γιατί, μεταξύ των ελάχιστων που έχουν απομείνει να μπορούν να πληρώνουν τα δάνειά τους, είναι οι 300 της Βουλής που παίρνουν από 6 και 7.000 ευρώ το μήνα και τους έστειλε εκεί ο ελληνικός λαός με τη ψήφο του, για να υπερασπίζονται τα δικαιώματά του και τις ανάγκες του. Όλοι αυτοί που ψήφισαν τα μνημόνια και τώρα εμφανίζονται, κατόπιν εορτής, να υπερασπίζονται τον κόσμο και τους δανειολήπτες μέσα από τα τηλεοπτικά παράθυρα των φίλων τους των καναλαρχών και των μηντιαρχών, με τους οποίους βρίσκονται σε άμεση συνεργασία για να τους σβήνουν τα χρέη στις εφορίες, στις τράπεζες και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Και μετά μας έρχεται η αυστηρή κυρία Νουί να μας τραβήξει το αυτί επειδή δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα δάνειά μας, αλλά δεν κυνηγάει τους τραπεζίτες, τους μηντιάρχες και τα κόμματα για να πληρώσουν αυτά που χρωστάνε. Γιατί, όπως συμβαίνει με τον πλούτο, που συγκεντρώνεται στα χέρια τω λίγων, το ίδιο συμβαίνει και με τα κόκκινα δάνεια. Οι λίγοι, που είχαν τη δυνατότητα να δανείζονται εκατομμύρια με ευνοϊκούς και χατιρικούς όρους, είναι αυτοί που χρωστάνε τα περισσότερα και, ενώ μπορούν, δεν πληρώνουν. Θα τους χτυπήσει άραγε τη πόρτα καμιά τράπεζα για να τους ζητήσει να ξεπληρώσουν τα δάνειά τους; Θα τους απειλήσει καμιά τράπεζα με πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας τους ή με πώληση των κόκκινων δανείων τους σε ξένα funds; Αν το δούμε ποτέ αυτό, ίσως αρχίζουμε να πιστεύουμε στο περί δικαίου αίσθημα όλων αυτών που ψάχνουν να βρουν λύσεις για την είσπραξη των κόκκινων δανείων.

 

Μέχρι τότε, κανείς δεν μπορεί να πείσει τους Έλληνες δανειολήπτες ότι όλοι αυτοί, ευρωπαίοι ελεγκτές τραπεζών, δανειστές, θεσμοί, τρόικα ή όπως αλλιώς τους λένε, βουλευτές, μηντιάρχες και λοιποί επώνυμοι και ανώνυμοι στυλοβάτες της δημοκρατίας και του πολιτικού μας συστήματος, δεν είναι απλώς μια παρέα που το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι το πώς θα προστατέψει και θ αυγατίσει τα δικά της δικαιώματα, αδιαφορώντας για τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν καθημερινά εκατομμύρια Έλληνες δανειολήπτες και φορολογούμενοι.

 

danioliptes.gr