Πλειστηριασμούς – μπαμπούλα ζητούν ΕΚΤ και SSM

Μπαμπούλα θέλουν να φέρουν στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) ενάντια στους δανειολήπτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους.

 

Και ο μπαμπούλας αυτός δεν είναι άλλος από τους πλειστηριασμούς. Πιέζουν μάλιστα προς αυτή τη κατεύθυνση τις τράπεζες, ώστε να ξεκινήσουν τους πλειστηριασμούς το καλοκαίρι.

 

Βέβαια, τόσο η ΕΚΤ όσο και ο SSM, γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ναι μεν, μπορεί να βγουν κάποια ακίνητα σε πλειστηριασμό, αλλά το ζητούμενο είναι εντελώς διαφορετικό. Σκοπός τους είναι να φοβίσουν τους δανειολήπτες και να τους κάνουν να σπεύσουν στις τράπεζες και να ξεκινήσουν να πληρώνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους. Λες και οι δανειολήπτες που δεν πληρώνουν, το κάνουν επειδή δεν θέλουν και όχι επειδή δεν μπορούν. Με την ανεργία που υπάρχει στην Ελλάδα, τις απανωτές φορολογίες και τα μέτρα του μνημονίου που δεν έχουν αφήσει χρήματα στις τσέπες των φορολογούμενων, με τις 12 μειώσεις των συντάξεων τα τελευταία χρόνια, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι Έλληνες δανειολήπτες, είναι να επιβιώνουν και να πληρώνουν τους άμεσους λογαριασμούς τους. Όσοι μπορούν ακόμη βέβαια.

Όμως, τόσο η EKT, όσο ο SSM και οι τράπεζες, γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι είναι αυτοί οι μπαταχτσήδες, που ενώ μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους, δεν το κάνουν, επικαλούμενοι ως δικαιολογία την οικονομική κρίση. Και μάλιστα γνωρίζουν πολλοί καλά ποιοι είναι όλοι αυτοί. Υπολογίζεται ότι όλοι αυτοί οι μπαταχτσήδες ανέρχονται σε ποσοστό στο 20% του αριθμού των δανειοληπτών που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Από τη στιγμή λοιπόν που τους γνωρίζουν, μπορούν και να τους κυνηγήσουν και να τους υποχρεώσουν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Οι πλειστηριασμοί κατοικιών των δανειοληπτών που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα προκαλέσει και μεταξύ αυτών οργή και αγανάκτηση.

Άλλωστε τόσο η ΕΚΤ, όσο και ο SSM και οι τράπεζες γνωρίζουν πολύ καλά ότι με την ζήτηση για ακίνητα στο ναδίρ, αν βγουν 10.000 πλειστηριασμοί, το μόνο που θα γίνει είναι ότι αυτοί οι πλειστηριασμοί θα αποτύχουν και το μόνο που θα προκύψει ω αποτέλεσμα, θα είναι να αναδειχθεί η αδυναμία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια. Γι αυτό και στοχεύουν μόνο σε έναν μικρό αριθμό πλειστηριασμών σε όλη τη χώρα, που δεν θα υπερβαίνει τα 1.000. Και ο λόγος είναι απλά και μόνο για να τρομάξουν τους δανειολήπτες. Γιατί αν βγουν προς πλειστηριασμό 500 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα από όλες τις τράπεζες, ξαφνικά η κοινωνία θα υποστεί το σοκ της απώλειας της κατοικίας ή του ακινήτου. Και πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο, αυτός ο μηχανισμός θα μπορούσε να λειτουργήσει ως φόβητρο για μερίδα πολιτών που σκόπιμα δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

‘Όμως, όπως σημειώσαμε και παραπάνω, από τη στιγμή που ξέρουν τους «στρατηγικούς» κακοπληρωτές, όπως τους έχουν χαρακτηρίσει, ας τους βρουν, κι ας τους υποχρεώσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες κι αφήσουν στην ησυχία τους εκείνους τους δανειολήπτες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους. Άλλωστε, δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να μπορεί να πληρώσει το δάνειό του και να μην το κάνει, με τον κίνδυνο να χάσει το ακίνητό του. Αυτοί που δεν πληρώνουν, είναι αυτοί που έχουν κι άλλα ακίνητα και δεν τους πολυνοιάζει αν χάσουν ένα, από τη στιγμή μάλιστα που μπορεί να έχει πέσει η αξία του σε σχέση με το ποσό που έχει δανειστεί.

Άσχετος λοιπόν ο μπαμπούλας των πλειστηριασμών με τη πραγματικά κατάσταση των κόκκινων δανείων. Αν θέλουν να βρουν λύσεις, είναι πολύ εύκολο και το ξέρουν όλοι πολύ καλά. Αλλά δεν τις εφαρμόζουν. Μπορούν να κυνηγήσουν τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα, ΜΚΟ – φαντάσματα και διάφορους ημέτερους των κομμάτων, τους καναλάρχες κι άλλους δικούς τους μεγαλοκαρχαρίες. Πότε όμως έκαναν το προφανές και νόμιμο; Πάντα κυνηγούσαν τον ανίσχυρο δανειολήπτη, γιατί είναι ο εύκολος στόχος.

 

danioliptes.gr