Σφυροκόπημα για τα «κόκκινα» δάνεια

Η τρόικα επιμένει για πωλήσεις χωρίς εξαιρέσεις.  Διαφωνία και για το νόμο Δένδια.

Περισσότερα «αγκάθια» και λιγότερα σημεία σύγκλισης καταγράφονται μεταξύ κυβέρνησης-θεσμών στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. Την ίδια ώρα, το κουαρτέτο πιέζει για λύση εδώ και τώρα, ώστε να μην παραπεμφθεί το θέμα για μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Οι διαπραγματεύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια συνεχίζονται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Παρ’ όλα αυτά, αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως με την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές θα χρειαστεί σίγουρα αρκετό χρονικό διάστημα για να υπάρξει πρόοδος, πόσο μάλλον συμφωνία.

Τι γλιτώνει

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ήδη δείξει τα δόντια τους… ζητώντας την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς δανείων. Από το «παζάρεμα» οικονομικού επιτελείου-θεσμών για την τύχη των μη εξυπηρετούμενων δανείων φαίνεται πως θα γλιτώσουν το… σφυρί τα στεγαστικά δάνεια για πρώτη κατοικία που ήδη προστατεύονται από πλειστηριασμούς μέσω του αναθεωρημένου νόμου Κατσέλη. Παράλληλα, ζητούν να τεθούν αυστηρές προϋποθέσεις για τις περιπτώσεις της πρώτης κατοικίας που έχει μπει ως υποθήκη για επιχειρηματικό δάνειο, οι οποίες αφορούν στην αξία του ακινήτου, το ύψος του δανείου, τα χρονικό διάστημα που είναι σε καθυστέρηση το δάνειο κ.λπ.

Ιωάννα Φεντούρη, e-typos