Οι κοινοί θνητοί εάν δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, την επιχείρησή τους ή απειλούνται ακόμη και με διασυρμό.

Τι γίνεται όμως με τους μπαταχτσήδες βουλευτές; Τους βουλευτές δηλαδή που πήραν δάνεια και δεν τα εξυπηρετούν. Απολύτως τίποτα! Θέλετε ορισμένα παραδείγματα; Στην τελευταία Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής (στην οποία η συζήτηση είναι εμπιστευτική, δεν βγαίνει δηλαδή τίποτα προς τα έξω) ο Νίκος Βούτσης έθιξε το θέμα και υποσχέθηκε μάλιστα να πάρει και μέτρα! Ίσως να μη μαθαίναμε ποτέ ότι έως τώρα έχουν δοθεί από το Ταμείο Αλληλοβοηθείας της Βουλής δάνεια σε 70 βουλευτές (και σε ορισμένους υπουργούς).

Από αυτά μόνον τα 30, όπως ειπώθηκε, εξυπηρετούνται, ενώ τα υπόλοιπα 40 «μην είδατε τον Παναή». Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από αυτούς που είχαν το προνόμιο να πάρουν σχεδόν άτοκο δάνειο. Το συνολικό ποσό που δόθηκε ως δάνειο παραμένει μυστικό, φυλάσσεται ως κόρην οφθαλμού. Δεν είναι βεβαίως δάνεια των νυν βουλευτών αλλά και βουλευτών των προηγούμεων κοινοβουλευτικών περιόδων. Προτού σας αποκαλύψω τι αποφασίστηκε, σας ενημερώνω ότι τα χρήματα που δίνονται ως δάνειο σε βουλευτές προέρχονται από τους φορολογουμένους.

Πάμε τώρα στις αποφάσεις για τους μπαταχτσήδες…

Πρόκειται να τους δοθούν, όπως αποφασίστηκε, ορισμένες διευκολύνσεις, πολύ καλύτερες από αυτές που δίνουν για τα «κόκκινα» δάνεια οι τράπεζες. Για παράδειγμα, θα μπορούν να τα εξοφλήσουν σε 48 άτοκες δόσεις. Επιπλέον, η Βουλή των Ελλήνων αποφάσισε να βάλει… πλαφόν στη χορήγηση δανείων. Έτσι, για τους εν ενεργεία βουλευτές και ευρωβουλευτές (γιατί υπάρχουν και ευρωβουλευτές που πήραν και αυτοί δάνεια) το πλαφόν θα είναι εφεξής 15.000 ευρώ. Για τους πρώην βουλευτές (και ευρωβουλευτές) το πλαφόν θα είναι 7.000 ευρώ.

Το θέμα είναι όμως τι θα γίνει εάν τελικά και μετά από αυτές τις ρυθμίσεις δεν πληρώσουν τις δόσεις οι μπαταχτσήδες βουλευτές. Ουδείς γνωρίζει.

Άλλωστε δεν κινδυνεύουν να χάσουν τίποτα, αφού μου λένε ότι ούτε υποθήκες ζητούνται ούτε εγγυήσεις. Τώρα, ας μην αρχίσουν τις «ανακρίσεις» πώς διέρρευσαν οι συζητήσεις στη Διάσκεψη Προέδρων. Τόσα άτομα ήταν στην αίθουσα.

Ούτε βεβαίως να το πάρει ο Πρόεδρος της Βουλής ως «παράδειγμα προς αποφυγήν» για να επιβάλει το μέτρο της διετούς εμπιστευτικότητας στους βουλευτές (που σκοπεύει να το φέρει στη Διάσκεψη την προσεχή εβδομάδα και προβλέπω ότι θα γίνει ο… χαμός).

ΒΗΜΑτοδότης, TO BHMA