Τροπολογίες για πάσαν νόσον…

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ) κατήγγειλε με στεντόρεια φωνή ότι η ΝΔ προχωρά σε κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα μέσω εκπρόθεσμων τροπολογιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς ξέχασε μονομιάς όσα με πάθος υποστήριζε όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση και μάλιστα πλέον μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι κάνει και χειρότερα. Δεν εξηγείται, άλλωστε, διαφορετικά το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς έχουν παρεισφρήσει ήδη 4 υπουργικές τροπολογίες (και αναμένονται ακόμα περισσότερες), ενώ την ίδια ώρα έχουν κατατεθεί άλλες 20, εκ των οποίων αρκετές πρόκειται να γίνουν δεκτές.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν αρκετές, όπως για παράδειγμα αυτή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Στέφου σχετικά με τη δυνατότητα υλοποίησης έργων οδοποιίας σε περιοχές Natura. «Υφίσταται ερμηνευτική αμφιβολία σχετικά με το αν επιτρέπεται να πραγματοποιηθούν διανοίξεις οδών σε εκτάσεις δασικές ή χαρακτηρισμένες ως προστατευόμενες, γεγονός που δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στην εκτέλεση έργων οδοποιίας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, αφού τα έργα αυτά είναι υποδομής και η εκτέλεσή τους είναι μείζονος σημασίας για τη λειτουργία και ανάπτυξη των περιοχών της χώρας όπου εκτελούνται», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση και προστίθεται ότι «αίρεται το ερμηνευτικό ζήτημα και διευκρινίζεται ρητά ότι είναι δυνατή η εκτέλεση των έργων οδοποιίας στις προστατευόμενες περιοχές».

Με άλλη βουλευτική τροπολογία, που υπογράφεται από 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνεται η  παράταση κατά ένα χρόνο, δηλαδή έως τις 30/4/2017,  της ισχύος της κοινής υπουργικής απόφασης για την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους Δήμους της χώρας.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι οι 4 υπουργικές τροπολογίες, ρυθμίζουν θέματα επιδομάτων και καταβολής υπερωριακής αμοιβής στο δημόσιο, προβλέπουν τη συγκρότηση «ειδικής υπηρεσίας επικοινωνιακού σχεδιασμού» για «θέματα που αφορούν στην προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική», είτε νομιμοποιούν δαπάνες «που πραγματοποιήθηκαν μέχρι την 31/3/2016» για την κάλυψη των αναγκών του Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας και την προμήθεια υλικών-αγαθών και παροχή υπηρεσιών από τα Νοσοκομεία.
Αλέξανδρος Διαμάντης, Liberal