Όλο το παρασκήνιο του Washington Group: Το γερμανικό non paper με τη λύση για προληπτικά μέτρα

Όλα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Washington Group περιγράφει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή της Κυριακής», με το γερμανικό non paper και την πρόταση για προληπτικά μέτρα να αποτελεί και το κυρίαρχο θέμα συζήτησης. Συγκεκριμένα η kathimerini.gr, περιγράφει την συνάντηση που έγινε την Παρασκευή 15 Απριλίου στο κεντρικό κτίριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, υπό άκρα μυστικότητα ούτως ώστε να παρθεί μία απόφαση για την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ομάδα αυτή η οποία έχει δημιουργηθεί από το 2011, έχει λάβει τις πιο σημαντικές αποφάσεις, καθώς συναντάται κυρίως πριν από μεγάλα events, ώστε να υπάρχει μία κοινή γραμμή ανάμεσά τους.
Σύμφωνα με την kathimerini.gr, εκείνο το απόγευμα, στην Ουάσιγκτον βρέθηκαν η Κριστίν Λαγκάρντ μαζί με τον Π. Τόμσεν, από την πλευρά του ΔΝΤ, ο Μ. Ντράγκι με τον Μ. Κερέ, από την πλευρά της ΕΚΤ, ο Π. Μοσκοβισί με τον Μ. Μπούτι, από την πλευρά της Κομισιόν, ο Γ. Ντάισελμπλουμ με τον Τ. Βίζερ, από τη μεριά του Eurogroup, και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μ. Σαπέν, της Ισπανίας, Ν. Γκίντος, και της Ιταλίας, Π. Κ. Παντοάν.

Ωστόσο, αν και η Ελλάδα αποτελεί το βασικό θέμα των συζητήσεων από τότε που ξεκίνησε το Washington Group, κανένας Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν έχει κληθεί να συμμετάσχει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συνάντηση δεν αποφασίστηκε τελευταία στιγμή, καθώς οι συμμετέχοντες γνώριζαν εδώ και βδομάδες ότι θα βρεθούν στην αμερικανική πρωτεύουσα για μια «ελληνική συζήτηση».

«Λίγα εικοσιτετράωρα πριν φτάσουν στην Ουάσιγκτον, η ιδέα ήταν ότι η συζήτηση θα κινηθεί γύρω από το ελληνικό χρέος, αλλά από την Πέμπτη –και πριν καλά καλά φτάσει στην αμερικανική πρωτεύουσα η ελληνική αποστολή– ήταν ξεκάθαρο ότι το χρέος δεν θα συζητηθεί», αναφέρει το δημοσίευμα.

Μάλιστα ευρωπαίος αξιωματούχος φέρεται να έλεγε χαρακτηριστικά πως «η συζήτηση αυτή δεν θα γίνει εδώ», ενώ βασικό μέλημα όλων των πρωταγωνιστών του ελληνικού προγράμματος που βρίσκονταν στην Ουάσιγκτον ήταν «να υπάρξει συμφωνία στα δημοσιονομικά», όπως τόνιζε ο ίδιος αξιωματούχος, θέλοντας να δείξει ότι αυτή θα είναι η βασική εξέλιξη των συζητήσεων, καθώς, χωρίς μια τέτοια συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν.

Το γερμανικό non paper

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη συνάντηση, η γερμανική πλευρά είχε στείλει στους συμμετέχοντες ένα non paper στο οποίο εξηγούσε τον τρόπο με το οποίο θα λυνόταν το αδιέξοδο ως προς τις διαφορετικές προβλέψεις των θεσμών για τα δημοσιονομικά μέτρα. Το πρόβλημα βρισκόταν στο ότι το ΔΝΤ δεν συμφωνούσε ότι τα μέτρα αξίας 2,5%- 3% του ΑΕΠ (αντιστοιχούν σε 5,4 δισ. ευρώ), τα οποία έχει συμφωνήσει η Αθήνα με την Ε.Ε., θα έχουν το αποτέλεσμα του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα. Το ΔΝΤ υποστήριζε ότι αυτά τα μέτρα θα φέρουν ως αποτέλεσμα μόλις 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, πολύ μακριά από το συμφωνημένο 3,5% του περασμένου Ιουλίου.

Στο γερμανικό non paper αναφερόταν η λύση για «έκτακτα μέτρα» που θα πρέπει να πάρει η ελληνική πλευρά αν δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Η αναφορά σε νομοθέτηση των μέτρων υπάρχει από τότε. Συγχρόνως γινόταν αναφορά στο ότι, εφόσον οι Ελληνες θεωρούν ότι οι προβλέψεις τους είναι σωστές, τότε δεν θα έχουν πρόβλημα με αυτά τα μέτρα, καθώς δεν θα χρειαστεί και να τα πάρουν, αλλά είναι μία προληπτική δικλείδα.

Για το χρέος

Σε ότι αφορά το χρέος, το γερμανικό έγγραφο ανέφερε ότι είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν μόνο για τη διάρκεια του προγράμματος του ΔΝΤ (3-8 χρόνια) και όχι για αργότερα.

Λαγκάρντ και Μοσκοβισί εξήγησαν πρώτοι το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις κατόπιν ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ έθιξε το θέμα των «έξτρα μέτρων».

Ο αρμόδιος επίτροπος Π. Μοσκοβισί φάνηκε λίγο απροετοίμαστος στη συζήτηση, καθώς δεν είχε φέρει πρόταση πιθανών μέτρων μαζί του. Η θέση του κ. Σόιμπλε λίγο πολύ ήταν γνωστή μετά το non paper που είχε μοιράσει, αλλά ο Γερμανός υπουργός είπε ότι, «από τις συζητήσεις που είχε με τους Ελληνες ομολόγους του, τα περιθώρια για αλλαγές στο ασφαλιστικό είναι περιορισμένες», ενώ τόνισε ότι η τρόικα πρέπει να είναι ενωμένη. Από την πλευρά του, ο Ισπανός υπουργός τόνισε ότι «θα δεχθεί συζήτηση για το χρέος μόνο όταν τα μέτρα θα έχουν ληφθεί», ενώ θετικός για τα έξτρα μέτρα φάνηκε και ο Γάλλος υπουργός. Ωστόσο, αυτός, σε αντίθεση με τους υπολοίπους, τόνισε ότι χρειάζεται η ελληνική πλευρά σαφήνεια ως προς την ελάφρυνση του χρέους.

Για την επικεφαλής του ΔΝΤ τα έξτρα μέτρα μπορούν να βρεθούν μόνο από φορολογία, καθώς οι περικοπές των δαπανών έχουν φτάσει στα όριά τους και ανέφερε ότι μάλλον περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις θα χρειαστούν, αναφέρει επίσης το δημοσίευμα.

HuffPost Greece