Οι τράπεζες αποφασίζουν και οι πολιτικοί εκτελούν

Όσο περνάει ο καιρός και βλέπουμε τα αποτελέσματα της δήθεν διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, κυρίως για τα κόκκινα δάνεια, διαπιστώνουμε – δυστυχώς – ότι πρόκειται για προειλημμένες αποφάσεις, για τις οποίες στη διαπραγμάτευση απλά συζητείται σε τεχνικό επίπεδο ο τρόπος εφαρμογής τους. Είναι κάτι που το βλέπουμε να εξελίσσεται από τη πρώτη στιγμή της οικονομικής κρίσης, καθώς μετά από κάθε συμφωνία τα κομμάτια του παζλ πέφτουν στη θέση τους και βλέπουμε εκ των υστέρων το πώς και το γιατί ελήφθησαν νωρίτερα κάποιες αποφάσεις που οι κυβερνήσεις μας έλεγαν ότι στόχευαν στη προστασία των δανειοληπτών. Όπως, για παράδειγμα, το πιστοποιητικό του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», το οποίο έφτασε να είναι ένα εργαλείο που δίνει το δικαίωμα στις τράπεζες νόμιμα να εκβιάζουν όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους.

Αυτό που γίνεται φανερό εδώ και έξι χρόνια, από τότε που ενέσκηψε στη χώρα η οικονομική κρίση, που έφερε τα μνημόνια, είναι ότι οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί, σε πλήρη συνεργασία με τις τράπεζες, λαμβάνουν αποφάσεις και μέτρα που είναι εις βάρος των δανειοληπτών και υπέρ της διάσωσης των τραπεζών. Μέτρα και αποφάσεις που έρχονται από τους τόσο στοργικούς δανειστές και σωτήρες μας, τα αποφασίζει η Τράπεζα της Ελλάδος και τα εφαρμόζουν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις. Εδώ και έξι χρόνια οι τράπεζες αποφασίζουν και οι πολιτικοί εκτελούν τις εντολές των τραπεζών. Έχει περάσει ανεπιστρεπτί ο καιρός που οι πολιτικοί έκαναν κουμάντο στη χώρα.

Τώρα κουμάντο κάνουν οι τραπεζίτες και οι αγορές, και οι πολιτικοί εκτελούν τις εντολές τους για να διατηρήσουν ο καθένας τη θέση του και να εξασφαλίσει το πολιτικό του μέλλον. Γι αυτό και φροντίζουν πάντα να καλύψουν και τα νώτα τους, σε περίπτωση που κάποιος έντιμος βρεθεί στην εξουσία και θελήσει να τους κυνηγήσει νομικά για τα αίσχη που διαπράττουν εις βάρος του λαού και των αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και πρόκειται να δουν τα σπίτια τους να πηγαίνουν στα κοράκια των distress funds.

Αυτό έγινε με τη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, που ψήφισε ειδικό νόμο για να μην διωχθούν νομικά οι τραπεζίτες και τα κομματικά στελέχη που υπέγραψαν τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων, των ΜΚΟ τους και των αγαπημένων τους επιχειρηματιών. Το ίδιο γίνεται και τώρα από τη «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση, που τα δίνει όλα στους δανειστές και μαζί, και την ακίνητη περιουσία των αδύναμων οικονομικά δανειοληπτών.

Αυτή τη φορά, τα πάντα γίνονται επισήμως και με τον πιο νόμιμο τρόπο.

Δεν είναι πια τα στελέχη των τραπεζών και των κομμάτων που θα συμφωνούν και θα εφαρμόζουν τα σχέδιά τους στο σκοτάδι των παρασκηνίων. Τώρα πια είναι το ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) που νόμιμα και «καλή τη πίστη» θα αρπάζουν τα σπίτια των δανειοληπτών. Με λίγα λόγια, δίνεται διά νόμου άφεση αμαρτιών στο ΤΧΣ και την ΤτΕ που θα αποφασίζουν ενέργειες και μέτρα που πρέπει να ληφθούν – πάντα «καλή τη πίστη» – για να απαλλαγούν οι τράπεζες από το βραχνά των κόκκινων δανείων. Δίνεται άφεση αμαρτιών σε δύο θεσμούς που ουσιαστικά διοικούνται και κατευθύνονται από τους δανειστές.

Το μεν ΤΧΣ γιατί η επιτροπή που διορίζει τα μέλη του και ορίζει τη στρατηγική του ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους δανειστές που διόρισαν τα μέλη της, η δε ΤτΕ γιατί, όπως μας έχει αποδείξει περίτρανα ο διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας, βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις αποφάσεις τις ΕΚΤ και των δανειστών, τις οποίες, ακόμη και με άρθρα του, συνεντεύξεις και παραινέσεις του προς τους πολιτικούς αρχηγούς, πιέζει ο Γ.Στουρνάρας για να περάσουν και να ψηφιστούν.

Το παιχνίδι είναι στημένο από την αρχή και μάλιστα ολοφάνερα.

Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των δανειστών δηλώνουν ότι ακόμη κι αν περάσει η αξιολόγηση, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει συγκεκριμένες ενέργειες και να πάρει μέτρα και αποφάσεις για το χρέος και τα κόκκινα δάνεια, ώστε να διατηρηθεί η χρηματοδότηση. Να δείξει δηλαδή ότι είναι καλό παιδί για να πάρει τη δόση του. Κι ένα μεγάλο μέρος αυτών των ενεργειών αφορούν τα κόκκινα δάνεια. Γι αυτό η κυβέρνηση έχει προετοιμάσει ήδη το έδαφος για να δώσει στο ΤΧΣ και την ΤτΕ την εξουσία που χρειάζονται για να εφαρμόσουν τις αποφάσεις των δανειστών. Και όπως διαβάζουμε, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα εξασφαλίσει και την άφεση αμαρτιών των διοικήσεών τους, για να μην τους σύρουν στα δικαστήρια η επόμενοι ή κάποιοι τρελοί νομικοί και δανειολήπτες που θα θελήσουν να προσφύγουν νομικά εις βάρος τους.

Όπως διαβάζουμε λοιπόν, για το ΤΧΣ, οι δεσμεύσεις της προβλεπόμενης συμφωνίας στην πολυπόθητη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας προβλέπουν ότι με την ολοκλήρωσή της η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να νομοθετήσει τη νομική προστασία τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα αυτών που θα διαχειριστούν «ευθύνες» διευθέτησης ληξιπρόθεσμων οφειλών και δανείων. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να νομοθετήσει την απαλλαγή ευθυνών.

Η δέσμευση υποχρεώνει σε: «…προβλέψεις ‘καλής πίστης’ στους νόμους που ασχολούνται με την αναδιάρθρωση του χρέους, δηλώνοντας ότι οι δράσεις που λαμβάνονται με καλή πίστη από ιδιωτικούς και δημόσιους πιστωτές και ακολουθώντας τις διαδικασίες που καθορίζονται στον νόμο, δεν θα οδηγήσουν σε αστική ή ποινική ευθύνη…».

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση πρέπει: «Να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις σε συνεργασία με την ΤτΕ για το πώς να εξαλειφθούν όλα τα μη ρυθμιστικά εμπόδια για την ανάπτυξη μιας δυναμικής των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην αγορά με βάση τη μελέτη που παραδόθηκε τον Οκτώβριο του 2015, η οποία θα δημοσιευθεί από το ΤΧΣ. Οι Αρχές θα εξαλείψουν τους εναπομείναντες φραγμούς μέχρι το τέλος του 2016». Αυτό σημαίνει οτι η ΤτΕ «θα αναθεωρήσει τον κώδικα συμπεριφοράς για τις κατευθυντήριες γραμμές αναδιάρθρωσης του χρέους για να ασχοληθεί με τις ομάδες των δανειοληπτών».

Με λίγα λόγια, κυβέρνηση και δανειστές έχουν ήδη συμφωνήσει για το πώς θα αρπάξουν τα σπίτια των δανειοληπτών, πάντα με  νομική προστασία και πάντα βάσει του νόμου και της νομιμότητας. Και όσοι παλεύουν για να σώσουν τα σπίτια τους από τα distress funds και τους πλειστηριασμούς, απλά και μόνο επειδή είναι φτωχοί και άνεργοι, θα είναι οι παράνομοι που παραβαίνουν το νόμο.

danioliptes.gr