1 Φεβρουαρίου 2023

Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

Ρυθμίσεις οφειλών, νόμος κατσέλη και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Ήρθε η… ανάπτυξη – «Βροχή» πέφτουν τα λουκέτα

1 min read

Μέσα σε διάστημα 45 ημερών τρεις εταιρίες – κολοσσοί «κατεβάζουν ρολά», οδηγώντας ταυτόχρονα 1300 άτομα στην ανεργία.

Μετά από δεκαετίες παρουσίας στην ελληνική αγορά το ξενοδοχείο «Athens Ledra», η εταιρία security «Πυρσός» και η «Ηλεκρονική» ανήκουν πλέον στο παρελθόν, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση… σφυρίζει αδιάφορα για την οικονομική ασφυξία που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα και για τα… λουκέτα που πέφτουν «βροχή».

Κι όλα αυτά πριν ακόμα μπουν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ προκειμένου να κλείσει την τελευταία αξιολόγηση με την Τρόικα.

Οικονομικές παράγοντες που ζουν καθημερινά στους ρυθμούς της αγοράς χαρακτηρίζουν την αναστολή των εργασιών των τριών παραπάνω εταιρειών ως την κορυφή του παγόβουνου.

Μάλιστα προειδοποιούν την ελληνική πολιτεία για τον αφανισμό χιλιάδων επιχειρήσεων που θα επέλθει το επόμενο χρονικό διάστημα από το νέο φορολογικό…τσουνάμι που θα χτυπήσει τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και τους εργαζόμενους.

Ο ξαφνικός θάνατος του Athens Ledra

Χθες το πρωί στη λεωφόρο Συγγρού ένα από τα πιο ιστορικά ξενοδοχεία της Αθήνας, όπου  έχουν …φιλοξενηθεί μεγάλες προσωπικότητες από το διεθνές jet set, ακύρωσε όλες τις κρατήσεις των πελατών του, ενώ παράλληλα η ρεσεψιόν ανακοίνωσε στους πελάτες που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στα δωμάτια του πολυτελή κτιρίου να τα εγκαταλείψουν.

Λίγη ώρα αργότερα με επίσημη ανακοίνωση των μετόχων του ”Ledra Hotel” γνωστοποιούνταν σε όλους η διακοπή των εργασιών του. «Η εταιρεία ΑΣΤΥ ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις ΑΕ, ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια του Athens Ledra Hotel, ανακοινώνει την διακοπή της λειτουργίας του ξενοδοχείου από σήμερα 31 Μαΐου 2016 λόγω οικονομικών δυσχερειών. Θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις ως προς το μέλλον του ξενοδοχείου, εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία».

Μετά από αυτές τις εξελίξεις περίπου 150 άτομα οδηγούνται στην ανεργία την ίδια ώρα που το ξενοδοχείο παρουσίαζε πληρότητα 100%, ενώ ο τρόπος με τον οποίο οι ιδιοκτήτες του αποφάσισαν να κλείσουν την πολυτελή μονάδα, θυμίζει έντονα το περσινό αιφνίδιο «λουκέτο» του ιστορικού ξενοδοχείου «Πεντελικόν». Οι εργαζόμενοι βρίσκονταν απλήρωτοι για 2,5 μήνες, ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Παράλληλα καταγγέλλουν τους ιδιοκτήτες ότι προσπαθούν να κλείσουν με τεχνάσματα το ξενοδοχείο. « Θέλουμε και παλεύουμε να είναι ανοιχτό το ξενοδοχείο. Έχει 100% πληρότητα και θέλουμε τις δουλειές μας. Η αδιαφορία τους τόσους μήνες η καλύτερα χρόνια από τότε που έφυγε η Marriott και και η υπονόμευση του ξενοδοχείου μας έφτασαν σε αυτό το σημείο. Η διεύθυνση το οδηγεί στο κλείσιμο του, προκειμένου να το ανοίξει και πάλι αργότερα με πιο φθηνό εργατικό προσωπικό», είπε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του ξενοδοχείου, Μπάμπης Τότσικας.

Εκατοντάδες οικογένειες στο… δρόμο

Δεν πρόλαβε καλά καλά να μεταφερθεί η είδηση του κλεισίματος του ιστορικού ξενοδοχείου της λεωφόρου Συγγρού και ένα δεύτερο «κανόνι» έρχεται να συνταράξει τον επιχειρηματικό κόσμο. Η εταιρεία «ΠΥΡΣΟΣ Security», που δραστηριοποιούνταν για 22 χρόνια στον τομέα της φύλαξης αποφασίζει να «κατεβάσει ρολά», οδηγώντας στην ανεργία περίπου 700 άτομα.

Τα πρώτα κακά μαντάντα για τους εργαζομένους της εταιρίας έφτασαν χθες το πρωί, όταν είδαν εκτελούνται μόνο τρία εκ των τριάντα δρομολογίων χρηματαποστολών που πραγματοποιούνταν σε τράπεζες σε καθημερινή βάση. Το γεγονός αυτό προκάλεσε υποψίες στους υπαλλήλους, οι οποίοι για αρκετό χρονικό διάστημα έμεναν απλήρωτοι ή λάμβαναν έναντι τα χρηματικά ποσά που τους οφείλονται. Λίγοι ώρα αργότερα οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν με τον πιο δραματικό τρόπο. Ο διευθυντής Ασφαλείας της εταιρίας ανακοίνωσε στους υπαλλήλους ότι η εταιρία παύει τις εργασίες της «Με ενημέρωσαν οι συνάδελφοι ότι αρχικά οι τράπεζες τους είπαν πως σήμερα θα ήταν η τελευταία ημέρα συνεργασίας με την εταιρεία security. Μόλις επέστρεψαν μετά τις χρηματαποστολές στη βάση τους, ο διευθυντής ασφαλείας τους ανέφερε ότι κλείνει η εταιρεία» λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος της ομοσπονδίας υπαλλήλων ασφαλείας, χρηματαποστολών και φυλάκων, Νίκος Παπακωνσταντινου.

Συνεχίζοντας, προσθέτει: «Εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, οι υπάλληλοι στην ΠΥΡΣΟΣ πληρώνονταν με καθυστέρηση που έφτανε έως και τους επτά μήνες. Με το κλείσιμο της εταιρείας θα μείνουν άνεργοι περίπου 700 άτομα». Οι υπάλληλοι αλλά και άτομα που δραστηροποιούνται στο συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο μιλούν για ενα προτετελεσμένο γεγονός, καθώς όπως αναφέρουν όλοι περίμεναν το τελευταίο χρονικό διάστημα την ημέρα που θα κλείσει η εταιρεία”ΠΥΡΣΟΣ”.

Τα capital control και το… λουκέτο

Στις 13 Απριλίου η «Ηλεκτρονική Αθηνών» κηρύσσεται σε κατάσταση πτώχευσης, σύμφωνα με την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Στα 45 κατάστημα της αλυσίδας ηλεκτρονικών ειδών μπαίνει… λουκέτο, ενώ 450 άτομα βρίσκονται στο δρόμο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης τα αίτια της αναστολής των εργασιών της εταιρείας οφείλονται στην οικονομική κρίση και στα προβλήματα ρευστότητας που δημιουργήθηκαν με την επιβολή των capital control κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού. Η Ηλεκτρονική Αθηνών, δραστηροποιούνταν στην Ελλάδα από το 1958, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε…ανοιχτεί σε Βαλκάνια και Κύπρο. Σταδιακά άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποία συσσωρεύτηκαν και τελικά οδήγησαν στο κλείσιμο της.
«Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που –εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.

Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015 είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό…Τα καταστήματα της Ηλεκτρονικής από αύριο, 14-4-2016, θα παραμείνουν κλειστά”, ανέφερε στην ανακοίνωση της η Ηλεκτρονική.

Θανάσης Γερασιμίδης, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.