1 Φεβρουαρίου 2023

Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

Ρυθμίσεις οφειλών, νόμος κατσέλη και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Τραγική επαλήθευση του Συλλόγου Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος

1 min read

Δυστυχώς επαληθευτήκαμε. Αν και για το Σύλλογο Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βόρειας Ελλάδα ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρη η εξέλιξη. Δεν πέρασε καν ούτε μία μέρα από τη χθεσινή μας ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση θα υποχωρήσει και θα ανοίξει το δρόμο για την πώληση των δανείων με εγγύηση του δημοσίου και οι φόβοι επαληθεύτηκαν  http://www.danioliptes.gr/2016/06/02/i-kyvernisi-xepoulai-tis-deko-apo-tin-piso-porta/

Εκφράσαμε μάλιστα τη πρόβλεψη ότι, μέχρι να διαβάσει κάποιος τη χθεσινή ανακοίνωση, η κυβέρνηση θα είχε ήδη βάλει την υπογραφή της. Κι έτσι κι έγινε.

Χθες ήταν η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την πώληση των δανείων με εγγύηση του δημοσίου και το μεσημέρι της ίδιας μέρας η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, με την οποία ακύρωσε την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για το θέμα. Τα συγκεκριμένα δάνεια ανέρχονται σε 13,7 δις ευρώ και έχουν δοθεί σε ιδιώτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα), ΔΕΚΟ και σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Το μέγα θέμα που ανακύπτει είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια είναι εξυπηρετούμενα. Εξοφλούνται κανονικά δηλαδή και εμπρόθεσμα από τις ΔΕΚΟ και τις δημόσιες υπηρεσίες  που τα έχουν λάβει. Αλλά οι δανειστές ήθελαν να βάλουν στο χέρι τις ΔΕΚΟ και τους κυβερνητικούς φορείς, για να μπουν μέσα από τη πίσω πόρτα και να «επενδύσουν», δηλαδή να αποκτήσουν τον έλεγχο της ενέργειας, του νερού, της αποχέτευσης και όλων των άλλων δημόσιων υπηρεσιών, που ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει για να απολαμβάνει ως δημόσια αγαθά.

Βέβαια, δεν έλειψαν και οι φτηνές δικαιολογίες στη Βουλή, όπως και οι φτηνές εξαγγελίες για προστασία των αδύναμων. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αμέσως μετά την ανακοίνωση του ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ, προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι και να μετριάσει τις μελανές εντυπώσεις από την κατάθεση της συγκεκριμένης (ν)τροπολογίας λέγοντας ότι αν και θα μπορούν να πουληθούν όλα τα δάνεια που έχουν εκδοθεί με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, θα υπάρχει πρόβλεψη για ευπαθείς ομάδες δανειοληπτών που έχουν δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Και νομίζει ότι υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος σε αυτή τη χώρα που μπορεί να τον πίστεψε. Και βρήκε ευκαιρία να σβήσει ακόμη μία από τις εκατοντάδες κόκκινες γραμμές που δήθεν έθεσε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Με τη χθεσινή (ν)τροπολογία προβλέπεται πως για τα δάνεια που δεν θα μπορούν να πουληθούν ως τις 31/12/2017, δηλαδή που έχουν εγγύηση ή προσημείωση την πρώτη κατοικία αξίας ως 140.000 ευρώ, θα επιτρέπεται πλέον η ανάθεση της διαχείρισής τους. Κατήργησε δηλαδή τη προθεσμία πώλησης κόκκινων δανείων μέχρι τις 31/12/2017 που είχε τεθεί το προηγούμενο διάστημα κι έδινε το δικαίωμα στους υπουργούς και τους κυβερνητικούς βουλευτές ότι προστάτεψε η κυβέρνηση το 93% των δανειοληπτών. Τώρα πλέον και επισήμως, δε προστατεύει κανέναν.

Και δεν έμεινε σ’αυτά η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησή μας. Με τη συγκεκριμένη (ν)τροπολογία ξεπουλάει και όλα τα ακίνητα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Αυτά μεταβιβάζονται στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία φυσικά θα παραχωρήσει όλα της τα ακίνητα στο Υπερταμείο. Και δεν θα μείνει κανέναν τουριστικό ακίνητο στη περιουσία του ελληνικού κράτους. Οι δανειστές θα μπορούν να χτίζουν ξενοδοχεία και να κάνουν μαρίνες οπουδήποτε θελήσουν. Κι αν κάποιοι ταλαίπωροι Έλληνες, που έχουν ξεχάσει πια τι σημαίνει καλοκαιρινές διακοπές, θελήσουν να πάρουν την οικογένειά για να βουτήξουν σε κάποια παραλία, θα πρέπει να πληρώνουν και εισιτήριο στις ξένες εταιρείες που θα τις εκμεταλλεύονται.

danioliptes.gr

 

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.