Οι πλειστηριασμοί ξεκινούν και μάλιστα με νέο καθεστώς σύμφωνα με την εμπορική αξία των ακινήτων, και χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου αναμένεται να χάσουν τα σπίτια τους. Από την άλλη πλευρά το ελληνικό δημόσιο για τα 9,2 δισ. ευρώ που χρωστάει δεν χάνει τίποτα και μάλιστα όταν αποφασίσει να επιστρέψει χρήματα δεν το κάνει εντόκως όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Κατόπιν σχετικών εντολών οι εφορίες έχουν αρχίσει τα προγράμματα πλειστηριασμών ακινήτων. Στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων (www.publicrevenue.gr) έχουν αναρτηθεί 29 αναγγελίες πλειστηριασμών ακινήτων, μικρών και μεγάλων διαμερισμάτων ακόμα κι αγροτεμαχίων που θα γίνουν μέχρι τις 20 Ιουλίου για χρέη προς το Δημόσιο.

Η ηλεκτρονική σελίδα εμπλουτίζεται καθημερινά δεδομένου ότι η εντολή στις εφορίες είναι πολύ συγκεκριμένη: Αναζητείστε όλους όσους έχουν ακίνητη περιουσία και χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο και προχωρήστε σε πλειστηριασμούς. Στη λίστα των ακινήτων που πρόκειται να βγουν στο «σφυρί» στις 29 Ιουνίου για οφειλές στην εφορία περιλαμβάνονται:

– Ενα διαμέρισμα στο Γουδί 60,4 τετραγωνικών μέτρων με τιμή πρώτης προσφοράς τα 13.480 ευρώ

– Ένα κατάστημα στο Γουδί 84,86 τ.μ. (με αποθήκη 95 τ.μ. ) με τιμή πρώτης προσφοράς τα 308.000 ευρώ

– Μία οικοδομή σε οικόπεδο 204,5 τ.μ. στη Λ. Βουλιαγμένης με τιμή πρώτης προσφοράς τα 1,6 εκατ. ευρώ

-Ένα διαμέρισμα στη Πεύκη 116,20 τετραγωνικών μέτρων με τιμή πρώτης προσφοράς τα 168.000 ευρώ

– Ένα διαμέρισμα 100,56 τ.μ στο Περιστέρι με τιμή πρώτης προσφοράς 120.000 ευρώ

– Ένα γραφείο 95,41 τ.μ. στην οδό Κωνσταντινουπόλεως στην Αθήνα με τιμή πρώτης προσφοράς 96.800 ευρώ

– Ένα αγροτεμάχιο 1.680 τ.μ. με κατοικία 60 τ.μ. στη Χαλκιδική με τιμή πρώτης προσφοράς 104.000 ευρώ

– Ένα διαμέρισμα 81 τ.μ. στο Μοσχάτο με τιμή πρώτης προσφοράς 160.000 ευρώ

– Ένα διαμέρισμα 122,16 τ.μ. στα Τρίκαλα με τιμή πρώτης προσφοράς 128.000 ευρώ

– Μια μεζονέτα στο Περιστέρι με τιμή πρώτης προσφοράς 160.000 ευρώ.

Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη να έχουν ξεπεράσει τα 88 δισ. ευρώ η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων έχει δώσει εντολή να κυνηγηθούν ακόμα και οι μικροί οφειλέτες που χρωστούν ποσά έως 500 ευρώ. Φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με πτώχευση και δέσμευση των περιουσιών τους εξαιτίας των οφειλών τους. Βέβαια, τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί είναι αποτέλεσμα των πολιτικών των τελευταίων χρόνων και της υπέρμετρης αύξησης της φορολογίας, αλλά και της στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει η κυβέρνηση τους τελευταίους 18μήνες.

Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα δεδομένου ότι οι πλειστηριασμοί διενεργούνται λαμβάνοντας υπόψη την εμπορική αξία του ακινήτου και όχι την αντικειμενική τιμή όπως γινόταν μέχρι πρότινος. Δηλαδή, μπορεί να συνεχίσουν να χρωστούν ακόμα στο ελληνικό δημόσιο ακόμα και μετά τον πλειστηριασμό του ακινήτου, δεδομένου ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι μέχρι και 30% χαμηλότερες από τις αντικειμενικές.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι οι εφορίες στέλνουν σε καθημερινή βάση 50 ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών του Δημοσίου. Οι τράπεζες με το που λάβουν ηλεκτρονικά τα ειδοποιητήρια προχωρούν άμεσα και το πολύ μέσα σε επτά ημέρες στη δέσμευση και κατάσχεση των ποσών που βρίσκουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων που χρωστούν στο Δημόσιο. Οι τράπεζες ως οφείλουν «τραβάνε» από τους λογαριασμούς καταθέσεις που μπορεί να προέρχονται από μισθούς, συντάξεις, κ.λ.π.

του Προκόπη Χατζηνικολάου, Liberal