Δικαστές και εισαγγελείς εν ενεργεία και συνταξιούχοι θα διατρανώσουν σήμερα το πρωί στην πανδικαστική συγκέντρωση τους στις 11:30 π.μ. την αντίθεσή τους στα νέα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα που ψήφισε η Κυβέρνηση, ενώ προτίθενται να απαντήσουν στις θέσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου ότι δεν μειώνονται οι συντάξεις των δικαστών.

Μάλιστα έχουν κληθεί να παραβρεθούν στην πανδικαστική συγκέντρωση εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, κάτι που διαμηνύει ότι θα τηρηθούν υψηλοί τόνοι.

Και οι επτά δικαστικές Ενώσεις θα πραγματοποιούν, στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (Ακαδημίας 60), Πανδικαστική συγκέντρωση «προς δημόσια ανάδειξη και συζήτηση της σοβαρής υποβάθμισης της θέσης των δικαστικών λειτουργών και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εν ενεργεία και συνταξιούχων».

Ο λόγος που οι επτά Ενώσεις καλούν τους δικαστές και εισαγγελείς όλων των βαθμών και όλων των κλάδων, όπως και τα μέλη του ΝΣΚ, αλλά και τους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς σε πανδικαστική συγκέντρωση είναι ότι μετά τη ψήφιση των νόμων 4387/2016 και 4389/2016 (ασφαλιστικό, κ.λπ.) έχει επέλθει «δραματική μείωση των συντάξεων, αναστολή των μισθολογικών ωριμάνσεων, των προαγωγών κ.λπ.».

Στις προθέσεις των προεδρείων των δικαστικών Ενώσεων δεν είναι να κατέλθει το δικαστικό σώμα σε κινητοποίησής με τη μορφή των στάσεων εργασίας, αφού ήδη οι δικηγόροι βρίσκονται σε πανελλαδική απόχη από 12 Ιανουαρίου 2016. Όπως όλα δείχνουν θα επιλέξουν άλλους τρόπους αντιδράσεων, οι οποίοι θα καθοριστούν κατά την σημερινή συγκέντρωση.

Μετά το πέρας της πανδικαστικής συγκέντρωσης θα εκδοθεί κοινό ψήφισμα όλων των δικαστικών Ενώσεων.

Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει νέο προεδρείο που δείχνει μια μεγαλύτερη δυναμικότητα από το προηγούμενο.

Οι επτά Ενώσεις που καλούν τα μέλη τους να παραβρεθούν στην σημερινή πανδιακστική συγκέντρωση, καθώς «τα ζητήματα που θα συζητηθούν αφορούν όλους άμεσα», είναι: Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου Επικρατείας, Ένωση Διοικητικών Δικαστών, Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ένωση Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και Ένωση Συνταξιούχων Δικαστικών  Ελλάδος και Νομικών του Συμβουλίου του Κράτους.

Την δε ανακοίνωση υπογράφουν οι πρόεδροι των Ενώσεων: Μαργαρίτα Στενιώτη, Ευθύμιος Αντωνόπουλος, Ειρήνη Γιανναδάκη, Δημήτριος Ασπρογέρακας, Ασημίνα Σαντοριναίου και Χρήστος Μητκίδης και Σταμάτης Γιακουμέλος.

Παναγιώτης Τσιμπούκης, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ