Άλλα δείχνει το σύστημα «Εργάνη» και άλλα αποκαλύπτουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας «ξέχασε» να αναφέρει ότι περισσότερες από τις μισές νέες θέσεις είναι πεντάμηνα στους δήμους και μερική ή άλλης μορφής απασχόληση.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη», που έδειχνε αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 200.000 το πρώτο πεντάμηνο του 2016, έρχονται στο φως τα στοιχεία εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ, που δείχνουν αύξηση του αριθμού τους, κατά 3.628 άτομα τον Μάιο του 2016, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Για τον ίδιο μήνα, η «Εργάνη» δίνει θετικό ισοζύγιο, απλώς λιγότερο θετικό σε σύγκριση με τον Μάιο του 2015.

Εδώ κάποιο… λάκκο έχει η φάβα. Ή κάποιος φορέας είναι αναξιόπιστος ή «μετριούνται» διαφορετικά στοιχεία που καταλήγουν σε αντίθετα συμπεράσματα, ώστε να μπερδεύεται σκόπιμα ο πολίτης.

Πιο συγκεκριμένα, τον φετινό Μάιο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ έφτασαν τους 939.562, όταν ήταν 935.934 πριν από 12 μήνες. Ωστόσο, κάμψη της ανεργίας κατά 53.084 άτομα εμφανίζεται τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο, λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Αντίθετα, σύμφωνα με την «Εργάνη», προκύπτει μειωμένη επίδοση κατά 9.555 λιγότερων θέσεων εργασίας για τον Μάιο του 2016 (θετικό ισοζύγιο 76.591 θέσεων εργασίας) έναντι θετικού ισοζυγίου (86.146) τον Μάιο του 2015.

Η αναπληρώτρια υπουργός, κυρία Ράνια Αντωνοπούλου, που κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Γιάννη Βρούτση ότι παραποιεί τα στοιχεία, υποστηρίζει ότι το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης όχι απλώς είναι θετικό, αλλά αποτελεί την υψηλότερη επίδοση πρώτου πενταμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.

Η κυρία Αντωνοπούλου δεν απέκρυψε, αλλά δεν επισήμανε κιόλας ότι πάνω από τις μισές νέες θέσεις εργασίας (50,46%) είναι θέσεις μερικής ή άλλης μορφής άτυπης απασχόλησης. Ειδικότερα στο πεντάμηνο του έτους το 49,64% των προσλήψεων ήταν για θέσεις πλήρους απασχόλησης, το 36,51% μερικής και το 13,8% εκ περιτροπής. Δηλαδή, από τις 824.017 προσλήψεις οι 409.060 αφορούσαν πλήρη απασχόληση, ενώ οι 300.874 μερική και οι υπόλοιπες εκ περιτροπής απασχόληση.

Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης που έχουν κατακλύσει την αγορά προωθούν φθηνούς εργαζόμενους, οι οποίοι εισπράττουν αμοιβή χαμηλότερη του κατώτατου μισθού, συχνά δουλεύουν ανασφάλιστοι και δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι, ακόμα και αν δουλεύουν δέκα ώρες την ημέρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι θέσεις κοινωφελούς εργασίας στους δήμους, που παρέχει η κυβέρνηση στους πολύ αδύναμους και μακροχρόνια άνεργους. Μόνο για τον Ιούνιο 2016, ανακοινώθηκαν 728 τροποποιημένες θέσεις σε δήμους, οι οποίες θα καλυφθούν σταδιακά.

Πέρυσι προσελήφθησαν περίπου 50.000 άνεργοι με καθαρή αμοιβή 495,25 ευρώ και πεντάμηνη απασχόληση. Φέτος, έχει ανακοινωθεί η πρόσληψη 19.000 ατόμων με οκτάμηνη απασχόληση, ενώ άλλοι 2.500 προορίζονται για τα hot spot.

Παράλληλα, ο ΟΑΕΔ προωθεί προγράμματα για 23.000 νέους που, το διάστημα κατά το οποίο καταρτίζονται, «εξαφανίζονται» από τα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Προφανώς, δεν υπάρχει περιθώριο να απαξιωθεί κανένα πρόγραμμα που ανακουφίζει έστω και προσωρινά έναν μακροχρόνια άνεργο με τρία παιδιά, που έχει να δουλέψει τρία χρόνια. Τα πεντάμηνα και τα οκτάμηνα όμως ανακυκλώνουν και δεν απορροφούν την ανεργία.

Παράγοντες της αγοράς σχολίαζαν ότι, για να δημιουργηθούν 50.000 πραγματικές νέες θέσεις εργασίας, πρέπει η ανάπτυξη να τρέξει με ταχείς ρυθμούς. Φανταστείτε ότι πρέπει να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ, για να δημιουργηθούν μέσα σε ένα πεντάμηνο 200.000 πραγματικά νέες θέσεις εργασίας.

Ας μην επαίρονται λοιπόν ότι έλυσαν το πρόβλημα της ανεργίας και, κυρίως, ας μην κοροϊδεύουν τους ανέργους.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ