1 Φεβρουαρίου 2023

Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

Ρυθμίσεις οφειλών, νόμος κατσέλη και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Ενας «μηχανισμός» που… δεν είναι μηχανισμός για τα ληξιπρόθεσμα

1 min read

Την περίοδο των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος αλλά και λίγο αργότερα είχε έλθει στην επιφάνεια το θέμα του μηχανισμού για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες.

Επι τη ευκαιρία της επίσκεψης των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για το συνέδριο του Economist είχαμε την ευκαιρία να το διευκρινίσουμε.

Μάθαμε λοιπόν ότι ο «μηχανισμός» είναι βασικά ένας λογαριασμός στη Τράπεζα της Ελλάδος που δεν είναι «ring fenced» και ένα πλαίσιο ιεράρχησης των πληρωμών για τα ληξιπρόθεσμα με συγκεκριμένα κριτήρια.

Ως γνωστόν, το κράτος οφείλει επιστροφές φόρων αλλά χρωστά επίσης λεφτά σε προμηθευτές του. Σ’ ορισμένους προμηθευτές χρωστά κάποια χρόνια αλλά για να πληρωθούν θα πρέπει να βεβαιωθούνοι οφειλές. Το πλαίσιο θα απαντήσει σε ερωτήματα του τύπου, ποιοι πληρώνονται πρώτοι και με ποια κριτήρια.

Το συμπέρασμα;

Ο «μηχανισμός» δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την διοχέτευση των 3,5 δισ. ευρώ περίπου από το σύνολο των 10,3 δισ. ευρώ σε μερικούς από αυτούς που χρωστά το κράτος.

Στρατηγικός Αναλυτής, euro2day

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.