Σοκ από τα φέσια, τους φόρους και τα λουκέτα

Το μεγάλο “στοίχημα” της επιστροφής της επενδυτικής εμπιστοσύνης διακυβεύει η κυβέρνηση προκαλώντας νέο χτύπημα στην αγορά, η οποία δέχεται ήδη ισχυρές πιέσεις όχι μόνο από την απουσία ρευστότητας και τα λουκέτα, αλλά κι από τις επιπτώσεις του Βrexit που ήδη φαίνονται στον τουρισμό.

Τα λουκέτα και τα φέσια

Οι τριγμοί στην αγορά έγιναν φανεροί τις τελευταίες μέρες από τις αιτήσεις υπαγωγής στο πτωχευτικό δίκαιο των εταιρειών Μαρινόπουλος και Jetoil, ενώ στην αδυναμία παροχής τραπεζικής ρευστότητας στις επιχειρήσεις προστίθεται και μια εξαιρετικά αργόσυρτη διαδικασία αποπληρωμής των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.

Επ’ αυτού, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποπληρώσει, με τον…. αραμπά, τα 5,5 δισ. ευρώ που οφείλει σε ιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων και όσων χρωστά μέσω επιστροφών φόρων και επιδοτήσεων του αναπτυξιακού και άλλων επενδυτικών εργαλείων.

Αναλυτικότερα, στα φέσια του κράτους προς τους ιδιώτες επιλέχθηκε (στο πλαίσιο και της συμφωνίας με τους δανειστές, αλλά και απουσία προετοιμασίας τους μήνες των διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν) μια μακρόσυρτη και γραφειοκρατική μέθοδος αποπληρωμής που διαρκεί έναν ολόκληρο χρόνο (έως τις 30 Ιουνίου του 2017). Ο λόγος για οφειλές του κράτους προς ιδιώτες, πολλές εκ των οποίων υπάρχουν εδώ και χρόνια. Για του λόγου το αληθές, τα 3 δισ. ευρώ περίπου δημιουργήθηκαν πριν από το 2014…

Στα φέσια προστίθενται, επιπλέον, ένα ποσό 1,2 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει επιστροφές φόρων που εκκρεμούν, ακόμη 2 δισ. ευρώ περίπου από μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων και -βεβαίως- η ωρολογιακή βόμβα των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων και εφάπαξ…

Οι παλινωδίες με την Cosco

Παράλληλα, με το να διατηρεί προσκόμματα στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και με το νέο “κρούσμα” αλλαγής όρων στη συμφωνία για την Cosco, αυξάνει την πολιτική ανασφάλεια στους επενδυτές. Συγκεκριμένα για τη συμφωνία παραχώρησης του ΟΛΠ στην κινεζική εταιρεία, παρά την οπισθοχώρηση στο παρά… ένα κατά την ψήφισή της από τη Βουλή (σε καθεστώς πίεσης χρόνου λόγω του πρωθυπουργικού ταξιδιού που λαμβάνει χώρα στην Κίνα), η κυβέρνηση με την αλλαγή των όρων της σύμβασης μία ακόμα φορά έδειξε ότι η συμπεριφορά της μπορεί να είναι απρόβλεπτη.

Στην κόψη του ξυραφιού ο τουρισμός

Εν τω μεταξύ, παράγοντες της αγοράς υπογραμμίζουν με νόημα πως φέτος η κυβέρνηση δεν πρέπει να “ποντάρει” τόσο πολύ στον τουρισμό, διότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2016 φαίνεται να κατεβάζει στροφές ως κινητήριος δύναμη για την ανάκαμψη και για τα φορολογικά έσοδα…

Όπως έγραψε το Capital.gr, δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και η επακόλουθη κατάρρευση της στερλίνας που έχει αλλάξει τα δεδομένα στις νέες κρατήσεις που αναμένουν οι ξενοδόχοι (υπολογίζεται πως περίπου 500 χιλ. Άγγλοι τουρίστες επιπλέον θα έκλειναν πακέτο για Ελλάδα τους επόμενους μήνες, οπότε μένει να δούμε πόσοι τελικά από αυτούς θα έρθουν τελικά για διακοπές και πόσα χρήματα θα ξοδέψουν), αλλά παράλληλα η μεικτή εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η κίνηση από το εξωτερικό, με τις αεροπορικές αφίξεις να βρίσκονται “επί ξυρού ακμής” και τις οδικές να καταγράφουν σημαντική μείωση.

Capital