30 Μαρτίου 2023

Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

Ρυθμίσεις οφειλών, νόμος κατσέλη και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Βροχή νομοσχεδίων ετοιμάζει η Αθήνα – Το «όχι και το… ίσως» του Μοσκοβισί

1 min read

Στο πρόσωπο του Πιερ Μοσκοβισί η κυβέρνηση έψαχνε σύμμαχο απέναντι στο «όχι» που έλαβε από τους δανειστές για το θεσμικό πλαίσιο των ΔΣ των τραπεζών, αλλά και για την άρνησή τους να ανοίξουν τώρα συζήτηση για χαμηλότερο του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 (σ.σ. θα πρέπει να ενσωματωθεί ο στόχος στο Μεσοπρόθεσμο νομοσχέδιο που εκκρεμεί).

Εισέπραξε όμως όσον αφορά στην αλλαγή των στόχων ένα «ξερό» «δεν θα ήθελα να κάνουμε πάλι την κουβέντα αυτή» από τον Ευρωπαίο Επίτροπο.

Εντούτοις όπως άφησε να εννοηθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος η κατάσταση του μεσοπροθέσμου που είναι προαπαιτούμενο από το Μάιο, είναι «πλέον υπό συζήτηση». Πηγή του ΥΠΟΙΚ που κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις έκανε σαφές ότι το μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί όταν η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, πάντως, δεσμεύτηκε για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου όσο πιο γρήγορα γίνεται για να πάμε το ταχύτερο δυνατό στη δεύτερη αξιολόγηση.

Ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει λύση πριν τα Χριστούγεννα για το θέμα του ΔΝΤ, των πλεονασμάτων και του χρέους και προανήγγειλε την κατάθεση 6-7 σημαντικών νομοσχεδίων «με τις μεγάλες αλλαγές που θέλουμε να φέρουμε» μετά το καλοκαίρι..

Με την Αθήνα να τραβά τα δικά της «ζόρια», τα μέτωπα ανά την Ευρώπη ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, με τον πολιτειακό σεισμό στην Τουρκία να διαδέχεται το νέο «τυφλό» τρομοκρατικό πλήγμα στην Γαλλία, σε μία περίοδο που κλιμακώνονται -μεταξύ άλλων- οι δημοσιονομικές κρίσεις στην Ιβηρική (και όχι μόνο), η τραπεζική κρίση με επίκεντρο την Ιταλία, αλλά και το ζήτημα Brexit.

Στην Ελλάδα, οι διεθνείς τριγμοί έχουν επίπτωση -πέρα από την αγορά και την οικονομία- και στη στάση που τηρούν οι θεσμοί για την όποια διαπραγμάτευση και για την ανάγκη «πιστής» και έγκαιρης εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Οι δανειστές, έχουν ήδη θέσει το χρονοδιάγραμμα που είναι πάρα πολύ ασφυκτικό -όχι μόνο διαχειριστικά αλλά και πολιτικά- για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Προβλέπει ότι μέσα σε 2 μήνες όλα θα πρέπει να είναι όλα έτοιμα για μία διπλή αξιολόγηση.

Όπως εξηγούν ελληνικές πηγές, οι δανειστές θέλουν την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για την 2η υποδόση (2,8 δισ. ευρώ) στις 15 Σεπτεμβρίου (σ.σ. με κάθοδο των θεσμών στην Αθήνα) και αμέσως μετά, έως το τέλος Οκτωβρίου την ολοκλήρωση και της 2ης αξιολόγησης.

Ουσιαστικά η Ευρώπη θέλει να μην ασχοληθεί με το θέμα Ελλάδα μετά τον Οκτώβριο. Και τούτο καθώς τότε προστίθεται ένα ακόμη Ευρωπαϊκό μέτωπο: λήγει το «τελεσίγραφο» για την κατάθεση της αίτησης βάσει του άρθρου 50 της συνθήκης της ΕΕ για την εκκίνηση της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας.

Πάντως, οι διαπραγματεύσεις εξ αποστάσεως συνεχίζονται διαρκώς μέσω τηλεδιασκέψεων. Οι θεσμοί  φέρεται να ζητούν επιτακτικά την προώθηση των παρεμβάσεων στις τράπεζες στο ΤΧΣ και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (χωρίς καν περιθώριο αλλαγής στο θεσμικό πλαίσιο), την ταχύτερη προώθηση των ιδωτικοποιήσεων με την ενεργοποίηση του νέου υπερταμείου, αλλά και τη προώθηση του σχεδίου ταχύτερης αδειοδότησης των επιχειρήσεων για την διενέργεια επενδύσεων.

Eπιμένουν και στις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας με βασικό αίτημα την αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων που θα πρέπει να γίνει με όχημα  τις συστάσεις της Επιτροπής Σοφών. Μάλιστα οι θεσμοί αντιτίθενται και σε όποια κίνηση “αναστροφής” των παρεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει, όπως είναι αυτή που προβάλλει η κυβέρνηση για τον βασικό μισθό…

Του Βαγγέλη Δουράκη, matrix24