Τσεκούρια, ψίχουλα και άφεση αμαρτιών στους υπεύθυνους

Μέτρα υπέρ των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων ανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός επενδυόμενος το πέπλο του πονόψυχου, τη στιγμή που έχει δεχτεί και επιβάλλει σειρά μέτρων που οδηγούν όλο και περισσότερους πολίτες στη φτώχεια και την ανέχεια. Και προέβη σε όλες αυτές τις περικοπές και τις αυξήσεις φορολογίας που ζούμε επειδή το κράτος δεν έχει λεφτά. Την ίδια στιγμή όμως δίνει άφεση αμαρτιών σε όλους αυτούς τους εφοριακούς και υπαλλήλους των εποπτικών ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, που, είτε λόγω τεμπελιάς, είτε λόγω χρηματισμού, είναι υπεύθυνοι για τη μη είσπραξη πολλών εκατομμυρίων ευρώ από πρόστιμα και μη καταβληθέντες φόρους. Κάτι που οδήγησε φυσικά στη μαύρη τρύπα των δημόσιων ταμείων και εξαιτίας αυτής και στις περικοπές μισθών και συντάξεων και στην αύξηση της φορολογίας που επέβαλε η «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνησή μας.

Αλλά αν ήθελε ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, θα μπορούσαν πολύ εύκολα να βρουν χρήματα ώστε να αποφύγουν τη συνεχιζόμενη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού. Θα μπορούσε ίσως να συναινέσει σε μια και μόνη εξεταστική, η οποία με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη ειδικών θα τα διερευνούσε όλα, και θα  απέδιδε ευθύνες όπου δει. Το ότι κάποιων  οι ευθύνες νομικώς έχουν παραγραφεί, είναι ήσσονος σημασίας. Μείζονος είναι η καταβύθιση στην  σκοτεινή πτυχή της μεταπολίτευσης και η τεκμηριωμένη απάντηση στο γιατί χρεοκοπήσαμε.

Και βέβαια, θα μπορούσε να συγκεντρώσει πόρους από το κυνήγι της φοροδιαφυγής και των μεγάλων συστηματικών φοροφυγάδων που έχουν βγάλει παράνομα τα χρήματά τους στο εξωτερικό ή σε offshore εταιρείες, αντί να τους παρακαλάει η κυβέρνηση να τα φέρουν πίσω και να τους υπόσχεται παραγραφή των χρηματικών προστίμων μέχρι και 90%, για να δεχτούν να επιστρέψουν έστω και ένα μικρό ποσό των αδήλωτων χρημάτων τους, τη στιγμή που οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι απειλούνται μέχρι και με πλειστηριασμούς αν δεν πληρώσουν και το τελευταίο ευρουλάκι που χρωστάνε στην εφορία, αλλά αποδεδειγμένα δεν μπορούν – γιατί δεν έχουν – να το πληρώσουν.

Κατηγόρησε το «παλιό σύστημα κοινωνικής λεηλασίας» ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει λεηλατήσει το εισόδημα των πολιτών εκατό φορές περισσότερο από όλους τους προηγούμενους. Κατήγγειλε το παλιό σύστημα της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής, αυτός που υπέγραψε τρίτο μνημόνιο και εφαρμοστικούς νόμους, τσεκούρωσε το ΕΚΑΣ, μερίσματα του δημοσίου, επικουρικές, και συνέχισε να εφαρμόζει τον ληστρικό ΕΝΦΙΑ, τον οποίο δήθεν θα καταργούσε. Η κυβέρνηση έκοψε το ΕΚΑΣ σε πάνω από 150.000 πολίτες, θα μειώσει τις επικουρικές συντάξεις σε περίπου 1.300.000 συνταξιούχους, και ως αντισταθμιστικά θα παρέχει κάρτα αλληλεγγύης.  Έτσι  για απώλειες από 115 ευρώ, θα ισχύει η προπληρωμένη Κάρτα για αγορές που θα αντιστοιχούν στο 1/3 του ποσού που έχασαν οι συνταξιούχοι. Δηλαδή σε 38 ευρώ! Κι αυτό μόνο για το 2016. Για μετά, θα δούμε αν θα υπάρχουν χρήματα.

Και τη στιγμή που δεν υπάρχουν χρήματα, ρίχνει πέπλο προστασίας και ατιμωρησίας σε όλους αυτούς που ευθύνονται για την απώλεια δημόσιων εσόδων. Σε τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή στο νόμο για τον ΕΝΦΙΑ, προβλέπεται να δοθεί συγχωροχάρτι και άφεση αμαρτιών σε εφοριακούς και οικονομικούς ελεγκτές, που εξ αιτίας τους παραγράφονται οικονομικές υποθέσεις! Αυτό θα έχει ως συνέπειες την απώλεια εσόδων για το κοινό ταμείο των πολιτών και τη δημιουργία πρόσθετου λόγου ως άλλοθι για να μην προωθούνται με την ταχύτητα που απαιτείται αυτές οι υποθέσεις.

Αλλά η κυβέρνηση προσφέρει απαλλαγή από κάθε πειθαρχική, ποινική και αστική ευθύνη των οργάνων της φορολογικής διοίκησης, που είναι αρμόδια για τη στόχευση, επιλογή και τοποθέτηση σε προτεραιότητα υποθέσεων για έλεγχο, για όσες από αυτές τις υποθέσεις παραγράφονται επειδή δεν επελέγησαν ή δεν μπήκαν σε προτεραιότητα. Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια τροπολογία που προωθεί το έγκλημα. Δηλαδή το χρηματισμό των εφοριακών για να «χαθούν» οι υποθέσεις που χειρίζονται. Αυτό κι αν είναι πολιτική ευφυΐα! Εκτός κι αν είναι απλά διαπλοκή.

danioliptes.gr