Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε νέα ρύθμιση, ώστε να φροντίσει την εκλογική της πελατεία

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και εν προκειμένω το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά σε μια νέα ρύθμιση, ώστε να φροντίσει την εκλογική της πελατεία. Αυτή την φορά εξαλείφει το αξιόποινο για δράστες πλημμελημάτων με ανώτατο όριο ποινής τα 2 έτη.  Ποιους αφορά αυτό; Αγρότες που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις, ανθρώπων που συνελήφθησαν για παρακώλυση συγκοινωνιών, ενδεχομένως μέλη του Κινήματος «Δεν πληρώνω», κ.α.

Για του λόγου του αληθές αναφέρει το άρθρο 8 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Με το Άρθρο Όγδοο του νόμου εισάγεται ειδικός λόγος εξάλειψης του αξιοποίνου και παύσης της ποινικής δίωξης για αξιόποινες πράξεις σχετικά χαμηλής απαξίας, δηλαδή πταίσματα και πλημμελήματα κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές, που συνδέεται με την παρέλευση από την τέλεσή τους ορισμένου χρονικού διαστήματος, καθώς και με τον όρο μη τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων».

Από την πλευρά του ο Νίκος Παρασκευόπουλος υπεραμύνθηκε της διάταξης υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ελαφρού τύπου αδικήματα και κυρίως για διατάραξης κοινής ειρήνης που σχετίζονται με τη συμμετοχή πολιτών σε διαδηλώσεις. «Οι εξαιρέσεις από τη ρύθμιση είναι πάρα πολλές. Η φιλοσοφία έγκειται κυρίως σε κοινωνικούς λόγους. Αφορά κυρίως περιπτώσεις διατάραξης ειρήνης, παρακώλυσης των συγκοινωνιών , απείθεια – πράξεις δηλαδή που είναι πολύ φυσικό να τελούνται σε κάποιες περιόδους που έχουμε κάποιες κοινωνικές εντάσεις. Για παράδειγμα αγροτικές κινητοποιήσεις ή άλλες σε αυτή δύσκολη περίοδο εμπίπτουν στην παραγραφή υπό όρους. Έπρεπε να το κάνουμε γιατί ο κόσμος στη χώρα μας λόγω των  συνθηκών απότομης οικονομικής κρίσης πολλές φορές βρέθηκε στις πλατείες, τα πεζοδρόμια, τα λιμάνια . Δεν είναι εγκληματίες. Μπορεί η πράξη να έχει χαρακτήρα εγκλήματος αλλά δεν μπορεί στιγματιστούν για μια ζωή», τόνισε.

Την ίδια ώρα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη πανηγύρισε στο Facebook για την συγκεκριμένη ρύθμιση. «Πολύ σημαντική ρύθμιση στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ψηφίζεται σήμερα. Αφορά κυρίως διώξεις για παρακώλυση συγκοινωνιών αλλά και άλλα “αδικήματα” και απαλλάσσει πολλούς από τους διωκόμενους του κινήματος», επισήμανε.

Αποφυλάκιση κρατουμένων υπό όρους μέχρι το 2017

Την επέκταση μέχρι τον Απρίλιο του 2017 του μέτρου της αποφυλάκισης των κρατουμένων υπό όρους αποφάσισε και νομοθέτησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκαλώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Έτσι, πλέον για περίπου ακόμα εννιά μήνες οι κρατούμενοι θα μπορούν να απολυθούν

με τη συμπλήρωση:

– του 1/10 για ποινές έως 3 έτη

– του 1/5 για ποινές έως 5 έτη

– των 2/5 για ποινές έως 10 έτη

– καθώς και τη μείωση του ελάχιστου χρόνου έκτισης για ποινές άνω των 10 ετών, που σημαίνει παραμονή του κρατουμένου στις φυλακές για το 1/3 του χρόνου έκτισης ποινής που του έχει επιβληθεί.

Η παράταση του μέτρου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ, οι βουλευτές της οποίας, επεσήμαναν τον κίνδυνο να αποφυλακιστούν «στυγνοί εγκληματίες». Για παράδειγμα ο Χ. Αθανασίου τόνισε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ευνοϊκά όσοι έχουν διαπράξει αδικήματα μεγάλης κοινωνικής και ηθικής απαξίας. Η κριτική αυτή που ασκήθηκε κι από βουλευτών άλλων κομμάτων, οδήγησε τον Νίκο Παρασκευόπουλο, να εξαιρέσει τις περιπτώσεις των βιαστών ανηλίκων από τη δυνατότητα απόλυσης υπό όρους.

«Καλά κάνατε και φέρατε νομοτεχνική ρύθμιση για τους βιαστές ανηλίκων, αλλά με την παράταση που δίνετε θα απολύεται ένας καταδικασμένος για τρομοκρατία και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Μπορεί να αποφυλακίζονται κατά συρροή δολοφόνοι απλώς επειδή είχαν ένα ελαφρυντικό και τους επιβλήθηκε μικρότερη ποινή», προειδοποίησε ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ.

Αλέξανδρος Διαμάντης, Liberal