Περίεργη φάνηκε τελευταία, σε όσους δεν μπορούν να τα παρακολουθούν όλα, η ξαφνική επίθεση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στον κεντρικό τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα. Γιατί από κει που όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση και χαρακτήρισε το Γ. Στουρνάρα προδότη, μετά από λίγο, τα βρήκαν μια χαρά κι άρχισαν να ακούνε οι κυβερνώντες, αλλά και να κάνουν πράξεις όλα όσα τους δασκάλευε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθ’ υποβολή πάντα των Ευρωπαίων δανειστών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε τι λοιπόν οφείλεται αυτή η ξαφνική στροφή της κυβερνώσας παράταξης; Μα στην προσφορά μια νέας δουλειάς που έγινε στο Γ.Στουρνάρα. Και μάλιστα από τους δράκους του παρελθόντος που αν και όλοι νομίζαμε ότι εξαφανίστηκαν στη φωλιά τους και απλά τρώνε τη σύνταξη και τον πλούτο που δημιούργησαν με τα λεφτά του ελληνικού λαού, αυτοί κάνουν παρασκηνιακά σχέδια και ονειρεύονται πώς θα αρπάξουν και πάλι την εξουσία. Αυτή τη φορά πρότεινα στον κεντρικό τραπεζίτη να αναλάβει την ηγεσία της Κεντροαριστεράς. Όχι τίποτε άλλο, αλλά επειδή τώρα έχουμε «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση. Κι επειδή ο Γιώργος Παπανδρέου μας έβαλε στο μνημόνιο με εκείνο το αλήστου μνήμης διάγγελμα από το ακριτικό Καστελόριζο, επειδή το «λεφτά υπάρχουν» έγινε «λεφτά υπήρχαν» κι ο Γ. Παπανδρέου  βρέθηκε εκτός Βουλής, επειδή, όπως φαίνεται, η Φώφη Γεννηματά δεν το’χει το αρχηγιλίκι και κυρίως το πρωθυπουργιλίκι, επειδή ο Βαγγέλης Βενιζέλος πήρε το ΠΑΣΟΚ και το κατέστρεψε ακόμη περισσότερο, οι δράκοι του παρελθόντος αναζητούν ένα νέο πρόσωπο.

Αρχικά, διαβάζουμε, θέλησαν να ξαναπροτείνουν τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο οποίος μας πήρε από το κάπως καλό και μα πήγε στο χειρότερο με το Δουβλίνο 2 και τα ψεύτικα στοιχεία για να μπούμε στην ΟΝΕ και στο ευρώ. Αλλά και ο ίδιος, καθώς γνωρίζει ότι ο ελληνικός λαός δεν θέλει να τον ξαναδεί μπροστά του, πρότεινε τον Γ. Στουρνάρα. Μάλλον γιατί τα έχει κάνει όλα καλά και άγια ο κεντρικός τραπεζίτης, σώζει τη χώρα, σώζει τις τράπεζες και μας οδηγεί στην ανάπτυξη…

Μάλιστα στο συγκεκριμένο γεύμα, παραβρέθηκε και ο γνωστός για τη βαρύγδουπη πολιτική του ανάλυση «μαζί τα φάγαμε», Θεόδωρος Πάγκαλος. Όπως διαβάζουμε λοιπόν, ο Θ.Πάγκαλος είπε στο Γ. Στουρνάρα: «Πρέπει να αποφασίσεις. Θες να γίνεις πρωθυπουργός ή να μείνεις υπάλληλος;» Μετά το γεύμα ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε: «Είμαι διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και θεωρώ ότι έχω σημαντικό έργο να προσφέρω στον τόπο από την θέση αυτή».

Κατ’ αρχήν, θα ήταν πολύ καλά να βλέπαμε κάποια στιγμή  το Γ. Στουρνάρα να παίζει πραγματικά το ρόλο του κεντρικού τραπεζίτη. Δηλαδή, να ελέγχει τις τράπεζες που παρανομούν εδώ και χρόνια. Να εποπτεύει τη λειτουργία τους και όχι μόνο να βγάζει Κώδικες Δεοντολογίας που δίνουν υπερισχύ στις τράπεζες εις βάρος των δανειοληπτών.

Αλλά υπάρχει μια διαφορά σ’αυτό που ρώτησε ο Θ.Πάγκαλος στον Γ. Στουρνάρα. Αν δηλαδή θέλει να μείνει υπάλληλος ή να γίνει πρωθυπουργός. Μερικοί υπάλληλοι όπως έχουν δει πάρα πολύ καλά, είναι πολύ πιο ισχυροί από κάποιους πρωθυπουργούς.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πότε θα ήταν πιο ισχυρός ο Γ. Στουρνάρας;

Αν θα γινόταν πρωθυπουργός της χώρας ή αν θα έπαιρνε κάποια θέση στελέχους σε κάποιον ευρωπαϊκό μηχανισμό, όπως πχ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Και μετά μπορεί κανείς να ερμηνεύσει πολύ καλά τη στάση του όλο αυτό το διάστημα, τις λύσεις που προωθεί για τη διάσωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τις συμβουλές που δίνει στη κυβέρνηση, και πώς όλα αυτά ταυτίζονται με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οπότε, γιατί να γίνει πρωθυπουργός της χώρας και να «καεί» μέσα σε 2-3 χρόνια, τη στιγμή που μπορεί να εξασφαλίσει ένα λαμπρό ευρωπαϊκό μέλλον;

danioliptes.gr