O βουλευτής β’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς και o Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος ζητούν νομοθετική ρύθμιση της δωρεάν νομικής βοήθειας

Την παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας στους πολίτες βάσει του πραγματικού και όχι του τεκμαρτού εισοδήματος τους ζήτησε χθες, 5/10, με ερώτηση του στη Βουλή, ο βουλευτής β’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς.

Μετά και τις δεκάδες παρεμβάσεις και την τεράστια προσπάθεια του Συλλόγου δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, η κυβέρνηση έφερε νομοσχέδιο που επιλύει το θέμα και το έθεσε στη δημόσια διαβούλευση τον Ιούλιο. Από τότε μέχρι σήμερα το νομοσχέδιο έχει εξαφανιστεί και δεν έχεi έρθει ούτε στις αρμόδιες επιτροπές για συζήτηση, ούτε στη Βουλή προς ψήφιση.

Ο κ. Φωκάς σε συνεργασία με τον Σύλλογο Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος κατέθεσε σχετική ερώτηση αναφέροντας στον κύριο Υπουργό Δικαιοσύνης τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στις 28/9 στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης με τον πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας ανθρώπου με 85% αναπηρία και έξι παιδιά και επισήμανε πως ενώ η διαβούλευση του σχετικού Νομοσχεδίου που προβλέπει σχετική ρύθμιση ολοκληρώθηκε πριν τρεις μήνες, στις 5 Ιουλίου, δεν έχει έρθει ακόμη στη Βουλή. Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης είναι τα δικαστήρια να μην εγκρίνουν την παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας, καθώς συνυπολογίζεται μέχρι σήμερα το τεκμαρτό εισόδημα από την κύρια κατοικία του υπόχρεου.

Αν δεν θέλουμε να ζήσουμε εικόνες Ισπανίας με κατασχέσεις σπιτιών, πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό η σχετική νομοθετική παρέμβαση με τη σαφή διάκριση μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος. Θεωρώ αυτονόητο, συνέχισε ο κ. Φωκάς, σε μια δημοκρατία το δικαίωμα της δωρεάν νομικής αρωγής σε ανθρώπους που πραγματικά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Εύχομαι και ελπίζω, αν στην Κυβέρνηση θυμούνται ακόμη κάτι από τις αριστερές καταβολές τους να φέρουν το σχετικό Νόμο στη Βουλή άμεσα.

Γιατί είναι βέβαιο πως με την οργή να ξεχειλίζει, τα επεισόδια θα συνεχιστούν, θα ενταθούν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και τα χειρότερα, είπε ο βουλευτής απευθυνόμενος στον υπουργό.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Προς: Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: Δωρεάν νομική συνδρομή σε πολίτες που έχουν τεκμαρτό, αλλά όχι πραγματικό εισόδημα

Στις 28 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη βγήκε σε πλειστηριασμό η κύρια κατοικία ενός ανθρώπου με 85% αναπηρία, που έχει έξι παιδιά από τα οποία το ένα είναι επίσης ανάπηρο. Υπήρξε, μάλιστα, επέμβαση των ΜΑΤ μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και τα έντονα επεισόδια είχαν ως αποτέλεσμα να εμποδιστεί η διαδικασία του πλειστηριασμού.

Αυτό όλο δε θα είχε συμβεί αν είχε ήδη ψηφιστεί ο νόμος περί της δωρεάν νομικής βοήθειας χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα ώστε να τη δικαιούνται όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. Η διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου «Παροχή Νομικής Βοήθειας σε Φυσικά Πρόσωπα» ολοκληρώθηκε στις 5 Ιουλίου και στο άρθρο 2 πράγματι προβλέπεται πως το τεκμαρτό εισόδημα λαμβάνεται υπόψη μόνο όταν ξεπερνά το τριπλάσιο των εισοδηματικών ορίων που τίθενται για τους δικαιούχους νομικής βοήθειας.

Επειδή σήμερα συμπληρώνονται τρεις μήνες από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί ακόμα στη Βουλή.

Επειδή ανθρώπινες τραγωδίες –όπως αυτή που διαδραματίστηκε στο Ειρηνοδικείο της Θεσσαλονίκης –  θα επαναλαμβάνονται καθημερινά, όσο τα δικαστήρια δε θα εγκρίνουν την παροχή νομικής βοήθειας του ν.3226/2004 λόγω υπέρβασης του προβλεπόμενου από το άρθρο 1 εισοδηματικού κριτηρίου, καθώς συνυπολογίζουν το τεκμαρτό εισόδημα που προέρχεται από την κύρια κατοικία του δικαιούχου νομικής βοήθειας.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Προτίθεται να καταθέσει άμεσα στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου «Παροχή Νομικής Βοήθειας σε Φυσικά Πρόσωπα»;

2. Θα μεριμνήσει ώστε στο κείμενο του Σχεδίου Νόμου που τελικά θα κατατεθεί στη Βουλή να εξακολουθήσει να συμπεριλαμβάνεται η διάκριση μεταξύ καθαρού και τεκμαρτού εισοδήματος, που εισήχθη για πρώτη φορά με το κείμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση;

Ο ερωτών βουλευτής

Αριστείδης Χ. Φωκάς
Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης
Ένωση Κεντρώων

danioliptes.gr