Έρχεται και κούρεμα καταθέσεων

Δυστυχώς, άλλη μια επιβεβαίωση όσων λέγαμε εδώ και καιρό, έρχεται μετά από αυτήν του 4ου μνημονίου. Πρόκειται για το κούρεμα των καταθέσεων.  Και πάλι για να σωθούν οι τράπεζες. Οι δανειστές μας τραβούν ήδη το αυτί και έστειλαν μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα των εταίρων, αν δεν ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που δημιουργούν για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα «κόκκινα» δάνεια, έχουν αποστείλει, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο στην ελληνική κυβέρνηση.

Προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση, αυτή θα γίνει σύμφωνα με τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη «θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων», που βρίσκεται σε ισχύ από 1.1.2016 και προβλέπει, μεταξύ άλλων, και το αποκαλούμενο bail in. Δηλαδή το κούρεμα των καταθέσεων.

Δηλαδή, τη συμμετοχή στο κόστος της εξυγίανσης των προβληματικών τραπεζών όλων όσοι έχουν χρηματοδοτήσει, άμεσα και έμμεσα, μια τράπεζα δηλαδή μετόχους, ομολογιούχους ακόμα και καταθέσεις για τις ανασφάλιστες καταθέσεις. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, Βρυξέλλες και Βερολίνο φαίνεται να θεωρούν ότι ο σκόπελος των εργασιακών είναι εύκολο να ξεπεραστεί, παρά τις περί του αντιθέτου απόψεις του ΔΝΤ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι είναι δυνατόν να επανέλθει η δυνατότητα για συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά με κάποιες σαφείς προβλέψεις για επιχειρησιακές, προκειμένου να προστατευθεί η μεγάλη πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, που είναι μικρές ή μικρομεσαίες.

Όλα τα άλλα που μας έλεγε η ελληνική κυβέρνηση, ότι έρχεται η ανάπτυξη και η μείωση του ελληνικού χρέους, πάνε περίπατο. Η χώρα μπορεί να διασωθεί, αλλά οι πολίτες της όχι. Θα μείνουν χωρίς τις ελάχιστες καταθέσεις τους, με μισθούς πείνας στην υπηρεσία των επενδυτών και χωρίς κοινωνικές παροχές και ασφάλιση. Και μετά ο Αλέξης Τσίπρας θα φορέσει γραβάτα γιατί θα έχει ρυθμίσει δήθεν το ελληνικό χρέος.

danioliptes.gr