Μόνο με πλειστηριασμούς θέλουν τα funds να πάρουν τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Μόνο με το νόμο 1061Α (για τους πλειστηριασμούς) και τον νέο νόμο περί αμνηστίας των τραπεζικών στελεχών θα αποκτηθούν «κόκκινα» δάνεια, σύμφωνα με εκτιμήσεις τουλάχιστον δύο αμερικανικών επενδυτικών funds που ενδιαφέρονται για «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

Όπως δηλώνουν στο Newmoney.gr, «είναι ο μοναδικός τρόπος ισότιμης αντιμετώπισης προς όλους τους επενδυτές που θα παρέχει ταυτόχρονα και νομική κάλυψη». Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι δανειστές περίμεναν τι θα κάνει η κυβέρνηση επί έναν χρόνο, γι’ αυτό και φρόντισαν να νομοθετηθούν οι πλειστηριασμοί τον Οκτώβριο του 2015. Επί ένα χρόνο είχαμε ελάχιστες συμφωνίες (Actua – KKR), γι΄ αυτό όλοι καταλήγουν στο ότι ο ασφαλέστερος τρόπος απόκτησης των επιχειρηματικών δανείων είναι οι πλειστηριασμοί – καθώς σε αυτή την περίπτωση ένα fund που θα αποκτήσει τα δάνεια δεν θα έχει νομικές συνέπειες, αν λ.χ μεταβιβάσει τα δάνεια προς έναν ανταγωνιστή του προηγούμενου ιδιοκτήτη της επιχείρησης.

Τα προαναφερθέντα θέματα των «κόκκινων» δανείων θα συζητήσουν 20 εκπρόσωποι αμερικανικών funds ( Atlas Capital – Άνθιμος Θωμόπουλος ), KKR, Fortress, Αpollo, Duet, Cenavari ) και Έλληνες τραπεζίτες στο επενδυτικό διήμερο για τα «κόκκινα» δάνεια που διοργανώνει η BNP- Paribas σήμερα και την Παρασκευή σε σουϊτα κεντρικού ξενοδοχείου των Αθηνών.

Ομιλία του διοικητή της ΤτΕ, του CEO της Eurobank, του CEO της ΕΤΕΠ- Συμμετέχουν η Eθνική- Πειραιώς η EBRD και ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου.

Την εκδήλωση της BNP- Paribas θα ανοίξει με ομιλία του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας, ενώ θα μιλήσουν επίσης ο Chris Allen του ECOFIN, o κ. Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank και ο κ. Πλούταρχος Σακελλάρης της ΕΤΕΠ.

Τη δεύτερη ημέρα θα μιλήσουν ο κ. Γ. Παπαγεωργαντάς του ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Πλάτων Μονοκρούσσος, επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, ο κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης, πρόεδρος της Abc Factors, o κ. Στέλιος Παπαδόπουλος του ΟΔΔΗΧ, ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας σκιώδης υπουργός Οικονομικών, ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, κ. Λ. Φραγκιαδάκης, ο κ. Δ. Παπαδημητρίου υπουργός Oικονομίας, ο κ. Γεώργιος Πουλόπουλος αναπληρωτής CEO της Πειραιώς και η Sabina Djurmann της ΕBRD – η οποία διαθέτει επενδύσεις σε όλες τις συστημικές τράπεζες και συμμετέχει σε project «κόκκινων» δανείων.

Του Δημήτρη Παφίλα, Newmoney