ΣΥΡΙΖΑ κατά ΣΥΡΙΖΑ για τα μάτια του κόσμου

Νέος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση μετά τους «53» και την Αυγή που ενοχλήθηκαν για την παρουσία βουλευτών της Χρυσής Αυγής στη Ρω.

Το τμήμα εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τους πολίτες να απεργήσουν και να κινητοποιηθούν κατά των «νεοφιλελεύθερων πολιτικών» και της «τρόικας εσωτερικού», παραβλέποντας ότι τις πολιτικές αυτές τις εφαρμόζει πλέον η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και έχει την ευθύνη των διαπραγματεύσεων με την πραγματική τρόικα (σ.σ. εξωτερικού), την οποία απλά βάφτισε για τις επικοινωνιακές της ανάγκες «θεσμούς».

Το κόμμα, όπως και οι βουλευτές που ανήκουν στους «53», διαφοροποιείται στα λόγια, χωρίς στην ουσία να προκαλεί πρόβλημα στην κυβέρνηση. «Για τα μάτια του κόσμου» σύμφωνα με στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ στην κρίση του Αυγούστου του 2015. «Από τότε μέχρι τώρα κυβέρνηση και βουλευτές λένε ναι σε όλα και το κόμμα απλά κρατά τον φερετζέ» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Βέβαια, η ανακοίνωση έχει τη σημασία της, καθώς- πέραν του πολιτικού και ψυχολογικού διχασμού του κυβερνώντος κόμματος, που για την ώρα δεν αποτυπώνεται στις ψηφοφορίες στη Βουλή- υπογραμμίζει την αδυναμία ή την αποτυχία της κυβέρνησης να εφαρμόσει προοδευτικές πολιτικές. Γιατί, το επιχείρημα «εμείς διαπραγματευόμαστε καλύτερα» έχει προφανώς κοντά πόδια από τη στιγμή που η πραγματικότητα διαψεύδει τη θεωρία.

Το πραγματικό ερώτημα πάντως είναι μέχρι πότε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουν τα πάντα και θα ρίχνουν νερό στην ιδεολογία τους για τις χαρές της εξουσίας, παρά τον πόνο που οι αποφάσεις της προκαλούν στους πολίτες;

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
«Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους και τις νέες να δώσουν δυναμικό παρόν στις εργατικές κινητοποιήσεις την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου.

Η συμμετοχή όλων μας στην απεργία και τις κινητοποιήσεις απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ισοπεδώνουν τα εργασιακά δικαιώματα θα είναι η απάντηση του κόσμου της εργασίας και ολόκληρης της κοινωνίας στην προσπάθεια των δανειστών – και ιδιαίτερα του ΔΝΤ – να επιβάλουν τη συνέχιση των πολιτικών πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Συγχρόνως θα είναι η απάντηση και στην «τρόικα εσωτερικού», τα εγχώρια συμφέροντα και τους πολιτικούς υποστηρικτές τους, σε όλους αυτούς που φανερά ή κρυφά στηρίζουν τις καταστροφικές για την εργασία και την κοινωνία ακραία νεοφιλελεύθερες συνταγές προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι οι ίδιοι που στήριξαν τις αντεργατικές μνημονιακές πολιτικές όλα τα προηγούμενα χρόνια. Την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την μείωση των μισθών και των αποζημιώσεων απόλυσης, την κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και την ακραία ελαστικοποίηση της εργασίας.

Τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών τα βίωσε το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας με τον χειρότερο τρόπο: ανεργία, υποαπασχόληση, φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, λουκέτα σε μικρές επιχειρήσεις.

Έφτασε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος σε όλα τα παραπάνω. Να παλέψουμε ενωμένοι για την ουσιαστική επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων και για το δικαίωμα στη πλήρη, σταθερή και αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία για όλους.

Να απαιτήσουμε την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του συλλογικού εργατικού δικαίου που αποτελούν τον βασικό πυλώνα στήριξης των εργασιακών δικαιωμάτων. Για να αποκτήσουν ξανά οι εργαζόμενοι διαπραγματευτική ισχύ και να μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερους όρους εργασίας.

Να αντισταθούμε στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων που επιδιώκουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Να ανατρέψουμε τις πολιτικές που θέλουν την Ελλάδα εργαστήρι νεοφιλελεύθερων πειραμάτων εργασιακής απορρύθμισης.

Να σταματήσουμε τη μετατροπή της Ελλάδας σε ειδική οικονομική ζώνη με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, όπως επιθυμεί το ΔΝΤ, ο ΣΕΒ και το πολιτικό προσωπικό τους».

Γιάννης Αντύπας, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ