Έρχεται η Νουί με πιέσεις και 4η ανακεφαλαιοποίηση;

Για «ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να στοχεύει σαφώς στην απελευθέρωση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών, στην εξάλειψη των περιττών και στρεβλωτικών κανονισμών και στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας των ρυθμιστικών φορέων», έκανε λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ). Χωρίς βέβαια να κάνει καμία απολύτως κουβέντα για οποιαδήποτε πιθανότητα άρσης των capital controls.

Όπως είπε: «Η παρούσα συγκυρία, όπου τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας αρχίζουν και διαφαίνονται, αποτελεί και το βασικό στοιχείο διαφοροποίησης σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, όπου η αστάθεια του οικονομικού περιβάλλοντος και η συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης δεν επέτρεψαν στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν να αποτυπώσουν τα πραγματικά τους οφέλη στον καταναλωτή, στις επιχειρήσεις και στις αγορές. Αυτό αποτελεί μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί». Επισήμανε επίσης τις «ποικίλες αντιστάσεις στις μεταρρυθμίσεις», που δημιούργησαν όπως είπε, μεγάλες διαρθρωτικές υστερήσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες, με τη σειρά τους, περιόρισαν την αποτελεσματικότητα των πολιτικών σε τομείς όπως το ασφαλιστικό, η φορολογία, οι επενδύσεις, ο ταχύς αναπροσανατολισμός στις αγορές εξωτερικού και οι μεταρρυθμίσεις.

Και το χαρακτήρισε όλο αυτό ως το κύριο πρόβλημα την περίοδο της κρίσης. Για να καταλήξει λέγοντας ότι «η ύφεση θα ήταν σαφώς μικρότερη και βραχύτερη, εάν είχαν έγκαιρα εκσυγχρονισθεί οι δομές της παραγωγής και της δημόσιας διοίκησης στη χώρα μας».

Τυχαία τα λέει όλα αυτά ο Γ. Στουρνάρας; Σίγουρα όχι. Γιατί ο γνωρίζει πολύ καλά ότι σύντομα έρχεται εσπευσμένα στην Αθήνα η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (SSM), Ντανιέλ Νουί για το κούρεμα των καταθέσεων; Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η Ντανιέλ Νουί, αναμένεται στην Αθήνα εντός του Μαρτίου. Όπως γράφει ην εφημερίδα, το πρόσφατο Eurogroup δεν άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει μια γρήγορη συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα. «Αυτό το αδιέξοδο στρέφει όμως και πάλι τις τράπεζες μακριά από την κερδοφορία. Αυτό διαφαίνεται από μια ολόκληρη σειρά συμπτωμάτων κρίσης. Η διευθέτηση δανειακών χαρτοφυλακίων μένει στάσιμη. Συγχρόνως οι καταθέσεις συρρικνώνονται.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάγκη νέας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, πιθανώς όμως με ευθύνη των μετόχων κι των πιστωτών». Αυτό, λέει η γερμανική οικονομική εφημερίδα, σημαίνει κούρεμα καταθέσεων τυπικά πάνω από τις 100.000 ευρώ. Αλλά, σημειώνει, αρκεί μια υπουργική απόφαση του Τσακαλώτου που είναι έτσι κι αλλιώς πολιτικά ξοφλημένος για να κουρευτούν και καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο για “αιφνίδιο θάνατο” ακόμη και τη Μεγάλη Δευτέρα!

Η Ντανιέλ Νουί θα έρθει να εξετάσει τους τραπεζίτες που δεν έχουν να της δείξουν κανένα θετικό αποτέλεσμα σύμφωνα με τα όσα θα έπρεπε να κάνουν για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Περίμεναν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τη νομική ασυλία των τραπεζικών στελεχών, η οποία, όπως διαβάζουμε, θα αργήσει λίγο ακόμα να έρθει. Οι Έλληνες τραπεζίτες, θα τα ρίξουν βέβαια στην στασιμότητα  στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος από τους δανειστές. Αλλά δεν αναμένεται να γίνουν πιστευτοί. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την Handelsblatt, τα χρονικά περιθώρια για τις ελληνικές τράπεζες στενεύουν. «Η ώρα της αλήθειας θα έρθει το αργότερο με το stresstest της ΕΚΤ που προβλέπεται για το 2018»».

Και την ίδια στιγμή, ο διοικητής της ΤτΕ ονειρεύεται ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση, αφού βέβαια θα ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις. Η μόνιμη καραμέλα για να μη φωνάζει ο λαός. Χωρίς όμως να αναφέρεται ούτε κατ’ ελάχιστο στο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και στην αύξηση της ανεργίας. Και βέβαια, δεν κάνει κουβέντα στο ότι οι τράπεζες, εν γνώσει της Τράπεζας της Ελλάδος, κρατάνε με το έτσι θέλω τις καταθέσεις των πελατών τους δεσμευμένες και με την απειλή ενός κουρέματος ακόμα και κάτω από τις 100.000 ευρώ. Αλλά, σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, η ανάπτυξη έρχεται.

danioliptes.gr