Να πει την αλήθεια για το ΤΤ και τις τράπεζες ο Γ. Στουρνάρας

Αργά ή γρήγορα οι υπεύθυνοι για την οικονομική κατάσταση της χώρας και των τραπεζών, θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Όπως ακριβώς έγινε με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τώρα, τον Γιάννο Παπαντωνίου. Όταν το πολιτικό και οικονομικό σύστημα δεν τους χρειάζεται πια, όταν δεν εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο βρέθηκαν στις θέσεις που βρέθηκαν, το ίδιο το σύστημα τους πετάει στο λάκκο με τα λιοντάρια και διαπομπεύει. Όχι για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Αλλά για να δείξει το σύστημα μια εικόνα απόδοσης δικαιοσύνης, ώστε να καθησυχάσει το λαό που θέλει να πέσουν τα κεφάλια των πραγματικών ενόχων και να αποκαλυφθεί το πραγματικό παρασκήνιο, οι πράξεις και οι παραλείψεις και οι κρυφές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι που οδήγησαν τις τράπεζες και την οικονομία της χώρας σε μαρασμό, και τους πολίτες στη φτώχεια και στην ανέχεια.

Και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, το γνωρίζει πολύ καλά αυτό, όπως γνωρίζει πολύ καλά ότι σιγά – σιγά πλησιάζει και η δική του ώρα.

Μια μικρή γεύση από το μέλλον του παίρνει τώρα ο Γ.Στουρνάρας καθώς περνούν στην αντεπίθεση 72.000 μικρομέτοχοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Το οποίο, το ελληνικό δημόσιο οδήγησε σε λουκέτο με προσχεδιασμένο και απόλυτα μεθοδευμένο τρόπο τον πραγματικό θεσμό του τραπεζικού συστήματος, όπως επισημαίνει και ο δικηγόρος, Γιάννης Κυριακόπουλος. Και ο Γ.Στουρνάρας είναι αυτός που έβαλε ουσιαστικά λουκέτο στο ΤΤ.

Έτσι λοιπόν, σε αγωγή σε βάρος του δημοσίου, της ΤτΕ αλλά και πρώην στελεχών για τις ζημίες που υπέστησαν από τη συμμετοχή του ΤΤ στο PSI, εξαιτίας του κλεισίματός του το 2013, κατέθεσαν οι 72.000 μικρομέτοχοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Πριν από λίγες μέρες η Ένωση Φίλων και Μετόχων του ΤΤ κατέθεσε αγωγή σε βάρος του δημοσίου, της ΤτΕ, του πρώην προέδρου του ΤΤ Κλέωνα Παπαδόπουλου και του πρώην αντιπροέδρου του ΤΤ Χαράλαμπου Σιγανού για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει στο Documento ο πρόεδρος της Ένωσης Φίλων και Μετόχων του ΤΤ Μιχάλης Αγγελάκης, διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε.

Τον Δεκέμβριο του 2013 ο τότε υπουργός Οικονομικών και νυν επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε την ίδρυση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Επρόκειτο για μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο μεταφέρθηκαν το σύνολο των καταθέσεων και το υγιές ενεργητικό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Το ΤΤ, χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με πάνω από 100 χρόνια ζωής, αποτελούσε πλέον παρελθόν.

Η πιο υγιής τράπεζα

Μέχρι και το 2010 το ΤΤ αποτελούσε ίσως το πιο υγιές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Μετόχων και Φίλων του ΤΤ, ήταν η πρώτη τράπεζα σε κεφαλαιακή επάρκεια στην Ελλάδα και η τρίτη στην Ευρώπη. Διέθετε το υγιέστερο χαρτοφυλάκιο από όλες τις υπόλοιπες τράπεζες, οι επισφάλειες ανέρχονταν μόλις στο 5%, όταν ο μέσος τραπεζικός δείκτης ανερχόταν σε 20%, ενώ είχε και τη μεγαλύτερη ρευστότητα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι με βάση τα αποτελέσματα των stress tests που διεξάχθηκαν το 2010, το ΤΤ κατέλαβε την πρώτη θέση από όλες τις τράπεζες, όπως προκύπτει από το δελτίο Τύπου της ΤτΕ που εκδόθηκε στις 24 Αυγούστου 2010 με τίτλο «Δημοσίευση της Εκθεσης για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα». Στη συνέχεια, όμως, μια σειρά από αποφάσεις που έλαβαν οι τότε κυβερνήσεις είχαν ως αποτέλεσμα η οικονομική κατάσταση του ΤΤ να επιδεινωθεί.

Μέχρι και το 2010 το ΤΤ ήταν η πρώτη τράπεζα σε κεφαλαιακή επάρκεια στην Ελλάδα και η τρίτη στην Ευρώπη, ενώ οι επισφάλειές της ανέρχονταν μόλις στο 5%

Μία από αυτές είχε να κάνει με την απορρόφηση της TBank από το ΤΤ τον Δεκέμβριο 2011. Η TBank ήταν η διάδοχος της Aspis Bank. Της τράπεζας η οποία ανήκε στον όμιλο ΑΣΠΙΣ του Παύλου Ψωμιάδη. Μετά την κατάρρευση της ασφαλιστικής εταιρείας Ασπίς Πρόνοια το 2009, η Aspis Bank άρχισε να δέχεται κλυδωνισμούς. Προκειμένου να μη δημιουργηθούν τριγμοί στο τραπεζικό σύστημα από ενδεχόμενη κατάρρευση της τράπεζας, αποφασίστηκε να απορροφηθεί η TBank από το ΤΤ. Η μεταβίβαση εγκρίθηκε και από την Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της ΤτΕ. Του αρμόδιου δηλαδή φορέα για την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος. Κάτι που σημαίνει ότι το ΤΤ κρίθηκε βιώσιμο και ικανό, με βάση τα οικονομικά στοιχεία της περιόδου εκείνης, ώστε να απορροφήσει την ΤBank.

Τέσσερις μήνες μετά, και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2012, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών πραγματοποιήθηκε η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων μέσω του PSI. Το ΤΤ κλήθηκε να συμμετάσχει υποχρεωτικά. Στο χαρτοφυλάκιό του συμπεριλαμβάνονταν τοποθετήσεις σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Μια από τις θεωρητικά πιο ασφαλείς επενδύσεις, η οποία πραγματοποιούνταν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Εξαιτίας της συμμετοχής στο PSI το ΤΤ υπέστη ζημίες. Κάτι τέτοιο άλλωστε παραδέχτηκε σε επιστολή του προς τη Διεύθυνση Εποπτείας της ΤτΕ, με αριθμό πρωτοκόλλου 3/2/01/2013, ο τότε πρόεδρος του ΤΤ Κλέων Παπαδόπουλος.

«Η πτώση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας κάτω από το ισχύον εποπτικό όριο είναι αποκλειστικό αποτέλεσμα της συμμετοχής της τράπεζας στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου» ανέφερε συγκεκριμένα.

Με τη σφραγίδα Στουρνάρα

Το καλοκαίρι του 2012 η ΤτΕ έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα βιωσιμότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με βάση την έκθεση της Blackrock. Σύμφωνα με αυτά, το ΤΤ δεν ήταν βιώσιμο, ενώ λίγους πριν η ΤτΕ είχε κρίνει ότι ήταν και μάλιστα ενέκρινε την απορρόφηση της TBank.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης δεν δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα. Ο τότε ΥΠΟΙΚ Γιάννης Στουρνάρας αρνήθηκε να τα προσκομίσει στη Βουλή, καθώς όπως ισχυρίστηκε επρόκειτο για απόρρητα στοιχεία που θα αποσταθεροποιούσαν το τραπεζικό σύστημα.

Λίγο μετά ο κ. Στουρνάρας έβαλε ουσιαστικά ταφόπλακα στο ΤΤ. Με δηλώσεις του στη Βουλή στα τέλη Αυγούστου του 2012, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, χαρακτήρισε το ΤΤ μη βιώσιμο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρέμβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και να αιτηθεί την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κάτι το οποίο έγινε δεκτό από το ΔΣ του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

«Το ελληνικό δημόσιο, εκπροσωπούμενο από τον τότε υπουργό Οικονομικών, σε απόλυτη συμπαιγνία με την Τράπεζα της Ελλάδος, οδήγησε σε λουκέτο με προσχεδιασμένο και απόλυτα μεθοδευμένο τρόπο τον πραγματικό θεσμό του τραπεζικού συστήματος, εκτελώντας κυριολεκτικά την τράπεζα με δύο κινήσεις μέσα στο 2012» τονίζει στο Documento ο δικηγόρος Γιάννης Κυριακόπουλος, ο οποίος συμπληρώνει:

«Η ώρα της δικαιοσύνης έφθασε. Και όχι μόνο μέσω της μηνυτήριας αναφοράς που ήδη έχει κατατεθεί και μελετάται από την ποινική Δικαιοσύνη, αλλά και μέσω της καταθέσεως από τους 72.000 μετόχους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αγωγών στα πολιτικά δικαστήρια, που ξεκίνησαν να κατατίθενται και θα κατατίθενται συνεχώς με ομαδοποιημένο τρόπο όλο το προσεχές διάστημα».

Περιμένουμε με αγωνία να ακούσουμε τι θα πει για την υπόθεση ο λαλίστατος κατά τα άλλα Γ. Στουρνάρας, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να ρίχνει την ευθύνη και να κατηγορεί τους δανειολήπτες για τα κόκκινα δάνεια και την κατάσταση των τραπεζών. Να δούμε τι θα πει για τον τρόπο με τον οποίο έκλεισε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Το οποίο, όπως είπαμε, μέχρι και το 2010 ήταν η πρώτη τράπεζα σε κεφαλαιακή επάρκεια στην Ελλάδα και η τρίτη στην Ευρώπη, ενώ οι επισφάλειές της ανέρχονταν μόλις στο 5%.

danioliptes.gr