ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19 Απριλίου 2017

Στις 11 Απριλίου ο πρόεδρος  του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Χαράλαμπος Περβανάς κατέθεσε στη διαρκή  Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο περί ¨εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων “. Επειδή, ο Σύλλογος δεν είχε δικαίωμα ερωτήσεως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης , σήμερα απευθύνεται μέσω ανοικτής επιστολής  προς την  Ένωση Ελληνικών Τραπεζών που ήταν παρούσα μεταξύ άλλων φορέων.

Ο Σύλλογος διαπίστωσε ότι: Το ΔΣ της  ΕΕΤ για μια ακόμα φορά έδειξε ότι οι τράπεζες είναι σε ένα άλλο κόσμο διαφορετικό από την κρίση που μαστίζει την Ελληνική κοινωνία και τους Έλληνες επιχειρηματίες και προσποιούνται ότι καμία συμμετοχή δεν έχουν. Παρασυρόμενοι από το γεγονός ότι η συζήτηση ήταν μέσα στη Μ. Εβδομάδα θυμήθηκαν τον Πόντιο Πιλάτο και ξέπλυναν και αυτοί “τας χείρας τους”.

Ο κ. Καραμούζης, πρόεδρος της ΕΕΤ, “βλέπει” το νέο νόμο  ως συμπληρωματικό του περιβόητου νόμου “Δένδια” ο οποίος από την δημοσίευση του στο ΦΕΚ δεν δούλεψε, του  Ν.106 περί ειδικής εκκαθάρισης που και αυτή έμεινε στις καλένδες. Και τέλος του Ν.4224/2013 περί δεοντολογίας όπου οι τράπεζες παίζουν στα ζάρια τα ιμάτια των δανειοληπτών. Επίσης  είπε ότι οι τράπεζες προσφέρουν λύσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των φυσικών προσώπων:

Κύριε Καραμούζη, ως Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, θα θέλαμε να μας δώσετε μερικά παραδείγματα από τις λύσεις που προσφέρουν οι τράπεζες στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, διότι από δηλώσεις έχουμε χορτάσει και έμπρακτες λύσεις ακόμη δεν έχουμε δει. Παράλληλα επισημαίνουμε ότι η παρανομίες των τραπεζών συνεχίζονται καθημερινά σε φυσικά πρόσωπα και σε επιχειρήσεις, έχοντας ως λύσεις  πλειστηριασμούς και κλείσιμο μέχρι και της τελευταίας μικροεταιρείας που υπάρχει στην ελληνική επικράτεια.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ μίλησε για το ακαταδίωκτο των πιστωτικών αποφάσεων .

Ο Σύλλογος απαντά : Και πάλι τα γένια σας ευλογήσατε και στο σχέδιο νόμου ρύθμισης οφειλών το ακαταδίωκτο θίξατε, το οποίο από ότι φαίνεται σας καίει καθώς επιμένετε πως τηρούνται οι εσωτερικές διαδικασίες των τραπεζών, οι αποφάσεις είναι εγκεκριμένες από τα αρμόδια όργανα, έγινε εσωτερικός έλεγχος, έχουν τηρηθεί οι διατάξεις της ΤτΕ,  έγινε έλεγχος από εξωτερικούς ελεγκτές. Δεν είπατε κουβέντα όμως για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων, των ΜΜΕ, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ.α.

Για τον κ. Καραμούζη το σχέδιο νόμου είναι συμπληρωματικό του Ν. 3869/2010 ¨Κατσέλη¨ αλλά για τον κ. Παπασπύρου, μέλους ΔΣ της ΕΕΤ, αυτός ο νόμος  είναι αποτυχημένος, όπως είπε ενώπιον της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο Σύλλογος απαντά ότι: Ούτε την κύρια κατοικία δεν θέλει να προστατεύεται ο κ. Παπασπύρου -της τράπεζας Πειραιώς. Πράγμα το οποίο οι τραπεζίτες πέτυχαν με την βοήθεια του πρώην υπουργού οικονομικών κ. Σταθάκη.

Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου η ΕΕΤ, μέσω του κ. Παπασπύρου, αναφέρθηκε στην επιβράβευση των καλοπληρωτών δανειοληπτών η οποία για μια φορά παραμένει μόνο  σε επίπεδο συζήτησης.

Αλλά εμείς αναρωτιόμαστε: Πως  επιβραβεύετε; Με παράνομους και καταχρηστικούς τόκους, με υπολογισμό στους τόκους υπερημερίας την εισφορά του Ν. 128/75, με υπολογισμό τόκων επί τόκων πάνω του εξαμήνου ;

Η γραμματέας της ΕΕΤ  κυρία Απαλαγάκη, μεταξύ άλλων,  ζητά εξαίρεση των ελευθέρων επαγγελματιών διότι κατά την ίδια δεν νοείται στάση πληρωμών από δικηγόρους, ιατρούς και μηχανικούς και δεν θα ήθελε να ζει σε χώρα στην οποία οι παραπάνω ελεύθεροι επαγγελματίες κάνουν στάση πληρωμών.

Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι: Ας μην ξεχνάμε  ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είναι  μόνο γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί. Αλλά οι μηχανικοί σίγουρα έχουν δικαιολογία της  στάσης πληρωμών, αφού δεν έχουν αντικείμενο ενώ οι γιατροί έχουν μεταναστεύσει στην αλλοδαπή και όσοι είναι εντός Ελλάδος ζουν με μέσο όρο περίπου 1.000 ευρω.

Από το Γραφείο Τύπου

danioliptes.gr