28 Ιανουαρίου 2023

Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

Ρυθμίσεις οφειλών, νόμος κατσέλη και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Απάντηση στην πρόταση της ΕΕΤ για το νόμο περί εξωδικαστικού συμβιβασμού

1 min read

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   20  Απριλίου  2017

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος τοποθετείται σχετικά με την πρόταση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για τον νόμο περί εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, σε ότι αφορά το ζήτημα των εικονικών απαιτήσεων, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών υπογραμμίζει ότι δεν προβλέπεται καμιά διαδικασία ελέγχου ή επαλήθευσης των απαιτήσεων που καταγράφονται στην κατάσταση των πιστωτών και συμμετέχουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Οι αρμοδιότητες ελέγχου του συντονιστή σ’ αυτό το επίπεδο, όπως υπογραμμίζει στο υπόμνημα της η Ένωση, είναι μάλλον τυπικού χαρακτήρα και ελέγχεται μόνο η πληρότητα του φακέλου.

Η τραπεζική εμπειρία λέει ότι παρεμφερείς διαδικασίες του προ ισχύοντος πλαισίου έχει δείξει ότι η προβολή εικονικών απαιτήσεων αποτελούσε συνήθη τακτική για το σχηματισμό πλειοψηφιών ευνοϊκών προς τον οφειλέτη (το άρθρο 44 Ν. 1892/1990, το οποίο επίσης προέβλεπε την επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης με την πλειοψηφία του 60% των πιστωτών του οφειλέτη και του 40% των εμπραγμάτως ασφαλισμένων πιστωτών).

Στην πράξη , θα πρέπει να αποτραπεί το φαινόμενο, μια επιχείρηση να εμφανίζει έναν ή περισσότερους “δήθεν” πιστωτές που κατέχουν το 40%- 60% των οφειλών και να συμπαρασύρουν και τους υπόλοιπους πραγματικούς πιστωτές σε μια ευνοϊκή για τον οφειλέτη ρύθμιση.

Η Ένωση παραδέχεται ότι ένα εκτεταμένο στάδιο προληπτικού ελέγχου των απαιτήσεων θα δημιουργούσε σημαντικές καθυστερήσεις στη διαδικασία και για το λόγο αυτό προτείνει ότι προστεθεί στα δικαιολογητικά της αίτησης υπαγωγής ή κατάθεσης βεβαίωσης υπογεγραμμένης από Ορκωτό Ελεγκτή Λογιστή ή από Ελεγκτική Εταιρεία, όπως ορίζονται στο Ν. 4449/2017, οι οποίοι θα βεβαιώνουν την ακρίβεια και την εγκυρότητα της κατάστασης πιστωτών.

Αν ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο , η ανωτέρω βεβαίωση μπορεί να χορηγείται και από ελεγκτή πτυχιούχο ανώτατης σχολής , που είναι μέρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ)και κάτοχο άδειας Λογιστή Φοροτεχνικού Α’ Τάξεως. Για την γνωστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων , η ΕΕΤ ζητάει να ενισχυθούν οι υποχρεώσεις του οφειλέτη.

Με αφορμή τα παραπάνω ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Χαράλαμπος Περβανάς δήλωσε τα εξής:

“Όπως ορίζει στην πρόταση της η ΕΕΤ και εάν ο υπουργός την έκανε δεκτή για να ελέγχεται ο δανειολήπτης για την πραγματική οφειλή του ώστε να μη δημιουργούνται ψεύτικες οφειλές, τότε ο υπουργός θα όφειλε να κάνει δεκτή και τη δική μας πρόταση. Αυτήν που εξέφρασε χθες στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για τον “εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων”, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ένωση Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης , έτσι ώστε να ορίζεται και εκκαθαριστής ( πραγματογνώμονα) και για την εκκαθάριση των οφειλών από τις τράπεζες.

Η ΕΕΤ θέτει παραπλανητικό ζήτημα “δήθεν” εικονικών απαιτήσεων από πιστωτές και δεν ξεκαθαρίζει ποιους πιστωτές εννοεί. Οι τράπεζες δεν δημιουργούν εικονικές απαιτήσεις αλλά μόνο παράνομες και καταχρηστικές. Εάν εννοεί τρίτους π.χ προμηθευτές αυτό είναι μομφή του υπουργείου οικονομικών προς τις εφορίες που δεν κάνουν καλά την δουλειά τους σε διασταυρώσεις των λογιστικών βιβλίων των εταιριών.

Αλλά πιστωτές για το νομοσχέδιο είναι οι τράπεζες και το δημόσιο, οπότε πρέπει να ξεκαθαρίσει σε ποιους αναφέρεται .

Και πάλι η ΕΕΤ προσπαθεί να καλύψει τις παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις των τραπεζών με επιπλέον στοιχεία που ζητά από τους δανειολήπτες για καταθέσεις στο εξωτερικό. Έμμεσα θέτουν και πάλι ζήτημα κακοπιστίας των δανειοληπτών όταν μάλιστα υπάρχει τράπεζα συστημική με θυγατρική εταιρία στα νησιά Κέιμαν.

Όσο για τις βεβαιώσεις της εγκυρότητας της κατάστασης των πιστωτών και τις εικονικές απαιτήσεις ας ξεκινήσουν πρώτα με εκκαθαρίσεις των οφειλών και στη συνέχεια θα ξεκαθαρίσει όλη η εικόνα. Τα επιπλέον περιουσιακά στοιχεία που ζητά ας τα βρουν από τα αρχεία των Δημοσίων αρχείων που είναι όλα καταχωρημένα.

Εκτός των προαναφερθέντων, και για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις και εντυπώσεις, να μας διευκρινίσει η ΕΕΤ για ποιες απαιτήσεις ζητά επαλήθευση;”

Από το Γραφείο Τύπου

danioliptes.gr

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.