Ατέρμονη η αισχροκέρδεια των τραπεζών σε βάρος δανειοληπτών- νέες καταγγελίες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   24 Μαΐου 2017

Νέα καταγγελία για παράνομες τραπεζικές χρεώσεις σε βάρος δανειοληπτών τέθηκε υπόψη του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος.  Δανειολήπτρια επιχείρησε να πάρει αντίγραφα δύο δανειακών συμβάσεων από την Τράπεζα Πειραιώς και της ζήτησαν να πληρώσει 50 ευρώ το κάθε ένα. Το δάνειο χορηγήθηκε το 2005 και η καταβολή των δόσεων σταμάτησε το 2015, λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ η δανειολήπτρια κίνησε τη διαδικασία για να τεθεί υπό την προστασία του νόμου Κατσέλη- περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Η άνεργη Χ.Π κατήγγειλε εγγράφως στο Σύλλογο ότι υπέβαλλε αίτηση, στο υποκατάστημα Σερρών της Τράπεζας Πειραιώς, στις 18 Απριλίου, ώστε να λάβει αντίγραφα αναλυτικών κινήσεων , πρόσθετων πράξεων , υπολοίπων κεφαλαίου , χρεώσεων , πιστώσεων καθώς και αντίγραφα δανειακών όλων των δανειακών λογαριασμών της, με βάση τις κοινοτικές οδηγίες που έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Στις 11 Μαΐου, η καταγγέλουσα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με υπάλληλο της τράπεζας κατά τη διάρκεια της οποίας “ενημερώθηκα ότι για να μου χορηγηθούν τα ανωτέρω θα έπρεπε να πληρώσω περίπου 50 ευρώ το κομμάτι” , όπως αναφέρεται στην καταγγελία.

Ο Σύλλογος επικοινώνησε με το εν λόγω υποκατάστημα της τράπεζας. “Το κάθε αντίγραφο σύμβασης κοστίζει 30 ευρώ , σύμφωνα με τον διαδικτυακό τιμοκατάλογο. Όλες οι συμβάσεις έχουν δοθεί στην αρχή σε τρία αντίγραφα. Ήδη δύο φορές δόθηκαν δωρεάν” μας απάντησαν, διευκρινίζοντας ότι “αν έχει προσφύγει στο ν.3869/2019 (νόμο Κατσέλη), είναι δωρεάν”.

Με αφορμή τα παραπάνω ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Χαράλαμπος Περβανάς δήλωσε τα εξής:

Η αισχροκέρδεια από τη πλευρά των τραπεζών εις βάρος των δανειοληπτών έχει ξεφύγει από κάθε όριο και κανείς δεν ελέγχει τις τράπεζες για υπερβολικές χρεώσεις που επιβάλλουν.

Αντίθετα οι δανειολήπτες απομένουν να αντιμετωπίζουν ολομόναχοι τις τράπεζες και τις υπερβολικές χρεώσεις που επιβάλλουν ακόμη και για φωτοτυπίες που σε κάποιες περιπτώσεις έφτασαν να ζητούν έως και 200ευρω για μερικά φύλλα χαρτί, δηλαδή σχεδόν 1 ευρώ τι σελίδα για μια φωτοτυπία της δανειακής της σύμβασης. Ένα ολόκληρο ευρώ για μια φωτοτυπία που κοστίζει μόλις 0,10 λεπτά του ευρώ και μέσα σ’ αυτό το ποσό περιλαμβάνεται και η φορολογία που πρέπει να υποβάλει και ο ιδιοκτήτης του καταστήματος με τα φωτοτυπικά μηχανήματα.

Κι έχουμε το παράλογο, ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος με φωτοτυπικά μηχανήματα, να είναι υποχρεωμένος να πληρώνει φόρο για μια φωτοτυπία αξίας 0,10 λεπτών, ενώ η τράπεζα αρνείται παράνομα να καταβάλει το φόρο που της αναλογεί για ολόκληρη δανειακή σύμβαση και παράλληλα απαιτεί το δεκαπλάσιο της αξίας μιας φωτοτυπίας, για την οποία δεν φορολογείται.

Σύμφωνα και με την υπ’ αριθμ. 961/2007 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία ερμηνεύτηκε ο νόμος για την προστασία των καταναλωτών και η απαίτηση αυτή των Τραπεζών, που σαφώς είναι υπέρογκου ύψους σε κάθε περίπτωση, αντίκειται στο συγκεκριμένο νόμο, αφού δεν εξειδικεύεται στον καταναλωτή που υποβάλει στην Τράπεζα το σχετικό αίτημα για χορήγηση αντιγράφων συμβάσεων και κατάσταση λογαριασμού με τη μορφή πίνακα χρεολυσίων (κίνηση λογαριασμού) σε τι ακριβώς συνίσταται και με ποιο τρόπο προκύπτουν αυτά τα ποσά, δηλαδή δεν εξειδικεύονται με σαφήνεια τα έξοδα, στα οποία υποβάλλεται η Τράπεζα για την χορήγηση των άνω εγγράφων».

Επιπλέον και σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. Ζ1-699/10 ΦΕΚ (917/Β/23.06.2010) – Προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς την οδηγία 2008/48/ΕΚ, (αρθρ. 4, περιπτ. ιη και θ.) ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να λαμβάνει δωρεάν αντίγραφο της σύμβασης πίστωσης, τούτο ισχύει, μεταξύ άλλων, και για πίνακα χρεολυσίων, που περιλαμβάνει το κεφάλαιο, τους τόκους και άλλες επιβαρύνσεις, για πίστωση που έχει σταθερή διάρκεια και τον οποίο ο δανειολήπτης μπορεί να παραλαμβάνει, κατόπιν αιτήσεως, οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια της σύμβασης και δωρεάν, δυνάμει του άρθρου 10 παράγραφος 2 εδάφιο θ) της οδηγίας 2008/48/ΕΚ.

Αποδεικνύεται δηλαδή ότι ο δανειολήπτης δικαιούται δωρεάν ενημέρωσης από τις τράπεζες για όλα όσα αφορούν στη δανειακή του σύμβαση και ότι οι χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες όταν κάποιος ζητάει ενημέρωση για τη δανειακή του σύμβαση, ακόμη και φωτοτυπία της, είναι εντελώς παράνομες.

Επειδή οποιαδήποτε βούληση για έλεγχο στις χρεώσεις των τραπεζών εγκαταλείφθηκε, πότε θα ασχοληθεί η δικαιοσύνη μ’ αυτές τις παράνομες χρεώσεις των τραπεζών;

Πρέπει οι δανειολήπτες να υποβάλλουν μηνύσεις και να χρεώνονται ακόμη περισσότερο με δικαστικά και λοιπά έξοδα; Δεν μπορεί ένα εισαγγελέας να παραγγείλει προκαταρκτική εξέταση για όλες αυτές τις παρανομίες των τραπεζών;”.

Από το Γραφείο Τύπου

danioliptes.gr