3 Φεβρουαρίου 2023

Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

Ρυθμίσεις οφειλών, νόμος κατσέλη και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Τράπεζες: «Συνεργάσου ή σε εξαφανίζουμε»

1 min read

Τα δύο πρόσωπά τους, όπως ο Ιανός, δείχνουν οι τραπεζίτες στους δανειολήπτες. Από τη μια δείχνουν το ανθρώπινο πρόσωπο και δηλώνουν έτοιμοι να προτείνουν πραγματικές ρυθμίσεις στους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημά τους, από την άλλη, τους απειλούν ότι αν δεν δεχτούν τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, θα τους πάρουν το σπίτι και θα τους αποκλείσουν διά βίου από το τραπεζικό σύστημα. Δηλαδή, ή θα δεχτούν οι δανειολήπτες τις δήθεν ανθρώπινες λύσεις, ή θα χάσουν τα σπίτια τους και δεν πρόκειται να τους επιτραπεί να ξαναπάρουν δάνειο από τις τράπεζες.

Βλέπουμε για άλλη μια φορά τους εγχώριους τραπεζίτες να ξαναφέρνουν στο προσκήνιο τα παχιά τα λόγια τα μεγάλα.

Για άλλη μια φορά βλέπουμε και διαβάζουμε τα φιλικά ΜΜΕ των  τραπεζών να φοβερίζουν και να εκβιάζουν με τον τρόπο τους, τους Έλληνες καταναλωτές – δανειολήπτες.

Καλό θα ήταν οι τραπεζίτες να είναι πιο συμμαζεμένοι απέναντι στους δανειολήπτες, γιατί το ότι ακόμη εξακολουθούν να υπάρχουν το οφείλουν σε όλους τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες που τους φόρτωσαν τα δις που οι ίδιοι οι τραπεζίτες σπατάλησαν και χάρισαν στους κολλητούς τους. Και το οφείλουν και στη δικαιοσύνη, που λειτουργεί όπως λειτουργεί. Γιατί αν εφαρμόσουν κατά γράμμα τους νόμους, θα έπρεπε να είχαν κλείσει τα μαγαζάκια τους, που θέλουν να τα λένε και συστημικές τράπεζες και να βρεθούν οι περισσότεροι πίσω από τα κάγκελα.

Μην έχουν την εντύπωση ότι επειδή έχουν να κάνουν με έναν λαό που είναι οικονομικά αναλφάβητος, ανενημέρωτος, και σε οικονομική δυσπραγία, μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και να υπόσχονται ότι δήθεν κουρεύουν τα δάνεια. Το κούρεμα είναι το μέχρι και τώρα κλέψιμο από τους τραπεζίτες κατά των ανυποψίαστων δανειοληπτών, το οποίο συνεχίζεται γιατί δεν τηρούν τους νόμους και τις κοινοτικές οδηγίες, κάτι που συνεχίζεται με την ανοχή των μέχρι τώρα κυβερνήσεων.

Γιατί, όπως εξελίσσονται  τα πράγματα, από τη στιγμή που η κυβέρνηση στερεί με δόλο από τον πολίτη χαμηλού εισοδήματος τη δωρεάν νομική βοήθεια, και δεν μπορεί ο πολίτης αυτός να βρει το δίκιο του στα δικαστήρια, αν χάσει την μοναδική του κατοικία, όντως θα μετακομίζει στα σπίτια των βουλευτών ή των τραπεζιτών μιας και οι διευθύνσεις τους είναι γνωστές σε όλους. Και έτσι θα γελάσει και o κάθε πικραμένος.  

Κι ας λένε τώρα τα επιτελεία των τραπεζιτών επικρατεί η στρατηγική του ρεαλισμού επικρατεί στα επιτελεία των τραπεζών, οι οποίες προσπαθούν να βάλουν σε τάξη τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκιά τους, φέρνοντας στο τραπέζι λύσεις που εξυπηρετούν τους δανειολήπτες, που πράγματι έχουν οικονομική αδυναμία, αλλά στις περιπτώσεις δανειοληπτών έχουν επιλέξει το ρόλο του κακοπληρωτή, οι απειλές γίνονται πιο σκληρές.

Όπως διαβάζουμε, οι τραπεζίτες απειλούν τους κακοπληρωτές με ισόβιο αποκλεισμό από το τραπεζικό σύστημα, ενώ ο συνεργάσιμος και κυρίως ο δανειολήπτης που ανταποκρίνεται στις δανειακές του υποχρεώσεις, θα έχει πάντα μία ανοικτή πόρτα. Η ίδια πηγή είπε ότι οι τράπεζες θα γίνουν πιο «θαρραλέες» για τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους και, πρωτίστως, τα καταναλωτικά που δεν έχουν εγγυήσεις. Το συνολικό ύψος των καταναλωτικών δανείων ανέρχεται σε 24 δις ευρώ εκ των οποίων τα 8 δις ευρώ αποπληρώνονται κανονικά. Περίπου 5 δις ευρώ έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, ενώ τα για τα υπόλοιπα 11 δις ευρώ αναζητούνται λύσεις. Το ανώτερο τραπεζικό στέλεχος εκτιμά ότι ωρίμασαν οι συνθήκες έτσι ώστε να κλείσει το μέτωπο των «κόκκινων» δανείων.

Τα τραπεζικά ιδρύματα σε συνεργασία με δικηγορικές και εισπρακτικές εταιρείες ενημερώνουν τους κακοπληρωτές ότι ο χρόνος τελειώνει και τους καλούν να ενταχθούν σε ρύθμιση έτσι ώστε να αποκτήσουν το προφίλ του συνεργάσιμου δανειολήπτη. Επίσης, τους ενημερώνουν ότι θα τους δοθεί η δυνατότητα ως προοπτική να δεχθούν μία καλύτερη πρόταση από τις τράπεζες τους επόμενους μήνες. Από τα τέλη Αυγούστου οι τράπεζες σχεδιάζουν να βάλουν σε εφαρμογή πιο ρηξικέλευθα μέτρα για τους δανειολήπτες. Η λίστα περιλαμβάνει χαμηλότερες μηνιαίες δόσεις με βάση τα ετήσια εισόδημα. Στελέχη τραπεζών αναγνωρίζουν ότι μία οφειλή σε ένα καταναλωτικό δάνειο των 15.000 ευρώ δύσκολα εξυπηρετείται εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων. Ο «άσσος» όμως που κρατούν στο μανίκι οι τράπεζες περιλαμβάνει και το «κούρεμα» της οφειλής έτσι ώστε να απεγκλωβιστούν και οι δύο.

Από τη μία πλευρά οι δανειολήπτες και από την άλλη οι τράπεζες που σκοπό έχουν να κλείσουν μια οικονομική εκκρεμότητα που μένει ανοικτή τα τελευταία χρόνια. 

Το τραπεζικό στέλεχος συμβουλεύει τους δανειολήπτες να αποδεχθούν μια πρόταση που θα τους κρατήσει ανοικτή την τραπεζική πόρτα. Προσθέτει ότι μπορεί να ακούγεται θετικά το «κούρεμα» της οφειλής για το δανειολήπτη, αλλά θα καταγραφεί στα «μαύρα» κατάστιχα του τραπεζικού συστήματος, που σημαίνει τον οριστικό αποκλεισμό του από μελλοντική χρηματοδότηση. Πάντως, οι τράπεζες είναι σχεδόν έτοιμες να κάνουν και το επόμενο βήμα όσο αφορά τους δανειολήπτες που έχουν περιουσιακά στοιχεία και προτιμούν να μη πληρώνουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Στις περιπτώσεις αυτές όπως λένε στελέχη θα πάνε στο επόμενο βήμα, που είναι η διεκδίκηση των οφειλών μέσω νομικών ενεργειών που μπορεί να φέρουν ακόμη και τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Το σχέδιο αναμένεται να ακολουθηθεί και για τα στεγαστικά δάνεια, δηλαδή οι τράπεζες θα κινηθούν σε δύο άξονες. Ο πρώτος θα έχει τη μείωση των μηνιαίων δόσεων και ο δεύτερος είναι ότι θα προταθεί το «κούρεμα». Ωστόσο, θα υπάρξουν και πλειστηριασμοί ακινήτων για στεγαστικά δάνεια που δεν υπάρχει η δυνατότητα αποπληρωμής έτσι ώστε να διασφαλισθεί ο ηθικός κίνδυνος από την πλευρά των τραπεζών.

Με λίγα λόγια, οι τραπεζίτες απειλούν για άλλη μια φορά τους δανειολήπτες οι οποίοι τους γύρισαν τις πλάτες και αποφάσισαν να πληρώνουν για να μπορούν να θρέψουν τις δικές τους οικογένειες και όχι για να θρέφουν τους ίδιους τους τραπεζίτες. Κι αν οι τράπεζες τους πάρουν τα σπίτια, δεν πειράζει. Τουλάχιστον θα μείνουν ζωντανές οι οικογένειές τους. Έτσι κι αλλιώς, συνήθισαν τόσα χρόνια από τις απειλές και τους εκφοβισμούς των τραπεζιτών.  

danioliptes.gr

 

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.